StoryEditorOCM
DubrovnikSALONIT USRED GRUŽA

TUP postaje ‘zeleno‘ okupljalište kreativaca, ali do daljnjeg ipak pod azbestnim krovovima

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonći Plazibat
19. lipnja 2023. - 20:34

Još je  2019. godine uklonjena posljednja azbestna ploča s javnih građevina u Dubrovniku. Podaci su to Udruge koja  godinama provodi akciju ‘Moja Hrvatska bez azbesta’, koja je i u Dubrovniku održala niz edukacija o zbrinjavaju toga opasnog materijala. Salonitne ploče zabranjene su  koristiti u građevni prije 17 godina, no nema roka u kojem se postojeće moraju ukloniti. Tako su i salonitne  ploče ostale na halama TUP-a kojemu je lani vlasnik postao UTD rRagusa odnosno Grad Dubrovnik, pa je  tako ponovo dospio i na listu gradova koji imaju u vlasništvu nekretnine pokrivene pločama od azbesta.  Hoće li se i kada one  ukloniti, te što je s drugim otpadom, onečišćivačima okoliša koji je ostao na ovom području Dubrovnika nakon  što je desetljećima bio industrijska zona i proizvodni pogon ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda?

Prestala proizvodnja nema štetnih tvari

U dubrovačkoj  gradskoj upravi odgovaraju kako će se materijali s krovova u TUP-u, u trenutku kada se dođe do faze rekonstrukcije bivših proizvodnih pogona TUP-a, zbrinuti tako da se poštuju  najviši ekološki standardi koji su propisani zakonskim i podzakonskim normama vezanim uz ovu tematiku. Na to ih i inače obvezuju propisi, pa objašnjavaju  kako je azbest opasan samo ako se lomi i ako se njegova vlakna nađu u zraku kao azbestna prašina te su na snazi odredbe koje jasno reguliraju zatečene situacije -  uporaba proizvoda koji sadrže azbestna vlakna i koji su bili ugrađeni  prije 1. siječnja 2005. dopuštena je do njihovog zbrinjavanja, odnosno kraja životnog vijeka.

- TUP je sa svojom proizvodnjom prestao u prosincu 2021. godine, dakle prije kupovine društva od strane UTD Ragusa d.d. Sva relevantna dokumentacija koju je TUP trebao ishoditi u vrijeme kada je postojala zakonska obveza provođenja takvih mjera, a vezana uz proizvodne procese, je uredno obavljana. Da je proizvodnja nastavljena društvo TUP bi temeljem Zakona o gospodarenju otpadom i Registru onečišćivača okoliša imao obvezu prijavljivati otpad, pa tako i štetni otpad. S obzirom na to da proizvodnja nije nastavljena nema ni štetnih tvari koje bi tako nastale – ističu iz Grada Dubrovnika. Nisu odgovorili kakvi su nalazi eventualnih istraživanja o skladištenim ili nataloženim onečišćivačima u pogonu.

image

Nekadašnji tvornički kompleks TUP u Dubrovniku

Cropix

 Zeleno i održivo

Ne spominju nikakve rokove u okvirima kojih bi se pojedine nekretnine rušile i s njih uklanjale za okoliš opasne tvari. Planovi su međutim vrlo konkretni i „zeleni“ pa se u  prostorima TUP-a  razvija projekt ‘Revitalizacije Tvornice ugljeno grafitnih i elektro kontaktnih proizvoda‘ koji je od Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi, u sklopu EU inicijative „Novi Europski Bauhaus“. To je kreativna i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor sa životnim prostorima i iskustvima, a provodi ga Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om.

- Cilj je transformirati postojeći tvornički kompleks u mjesto koje promiče lokalne kreativne ideje, suživot kreativne zajednice, stanovnika i turista kroz koncept samoodrživosti. Vizija Grada Dubrovnika je da ovi prostori budu novo mjesto društvenog okupljanja, ali istovremeno i centar stvaranja novih radnih mjesta gdje se fokus miče s uslužne gospodarske djelatnosti na kreativnu industriju.

Ova transformacija podrazumijeva i rekonstrukciju samog prostora, a jedan od načina na koji će se to provesti jest korištenjem lokalnih potencijala za proizvodnju energije, lokalnih materijala, autohtonom sadnjom i zelenim tehnologijama za podršku lokalnom razvoju i održivim rješenjima.

U inicijalnom arhitektonskom opisu zadatka za rekonstrukciju prostora bivše tvornice posebna je pažnja posvećena upravo korištenju ekološki prihvatljivih materijala pa se, primjerice, navodi korištenje elemenata s niskom razinom ugljika, onih koje je moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, korištenje morske vode za hlađenje i grijanje, korištenje lokalno i regionalno dostupnih i proizvedenih materijala bez opasnih tvari, korištenje recikliranog ili biogenog materijala.

Navodi se također kako materijale, resurse, kao i metode gradnje treba pažljivo razmotriti te da je razumijevanje ovih izbora i njihovog utjecaja na okoliš ključan u budućoj održivoj tranziciji okruženja u kojem se radi, ističući činjenicu kako otprilike 75% ukupne emisije CO2 zgrade proizlazi iz materijala od kojih je građena. S obzirom a je riječ o rekonstrukciji stare tvorničke zgrade naglašeno je i postupanje sa štetnim materijalima i njihovo propisno zbrinjavanje, pojašnjavaju iz gradske uprave.

28. travanj 2024 01:34