StoryEditorOCM
Dubrovnikdvoje ih je

Tko je Viktoria Knežević, koja će bez sumnje u Saboru ‘rešetati‘ svog protukandiata na idućim lokalnim izborima, dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića

Piše Anton Hauswitschka
15. svibnja 2024. - 21:20

Dubrovnik će u novom sazivu Hrvatskog sabora zastupati dvoje saborskih zastupnika, dubrovački gradonačelnik iz redova HDZ-a, Mato Franković i odvjetnica Viktorija Knežević koja će na Markovu trgu sjesti u klupu splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka iz stranke Centar.

Viktorija Knežević relativno je novo ime na nacionalnoj političkoj sceni, no Dubrovčanima je itekako poznata. Naime, 2000. u mandatu HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice bila je jedna od organizatora prosvjeda protiv podizanja cijene dječjih vrtića, da bi nakon toga u dva izborna ciklusa usko surađivala sa bivšim dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem. No, kako je sama izjavila, razočarana Vlahušićem poslala je poruku njegovu protukandidatu Matu Frankoviću ponudivši mu pomoć jer je, kako je kazala u razgovoru za Index procijenila da je komunikativno ‘inferioran Vlahušiću‘.  - To je bilo 2015., između dva kruga izbora. Te izbore je on izgubio. Tada sam bila razočarana u Vlahušića. I pojavio se taj mladi čovjek čudnog glasa, prilikom sučeljavanja vidim da je vidno inferioran Vlahušiću. Slabo je poznavao teme, ali imao je i taj čudan glas. Kako sam sama išla na treninge govora, pisala sam mu da se javi tom čovjeku kod kojeg sam išla. Šteta da se pati. Kasnije sam čula da je likovao svojim HDZ-ovcima kako ima ono što će me uništiti. A to je bila pristojna, dobronamjerna poruka. Tko je mogao onda znati u što će se on pretvoriti...- pojasnila je za Index buduća saborska zastupnica Viktorija Knežević. 

image

Viktorija Knezević

Tonci Plazibat/Cropix

No ono što ju je zapravo lansiralo u političku arenu bilo je pokretanje  internetske stranice Ocijeni me.hr  2019. godine na kojoj su svi građani mogli ocjenjivati rad zaposlenika u 21 gradskoj upravu u Hrvatskoj. Ubrzo nakon njezina pokretanja Centar za zaštitu osobnih podataka Feralis podignuo je kaznenu prijavu protiv Viktorije Knežević, da bi 2020. Agencija za zaštitu osobnih portala zabranila ocjenjivanje javnih službenika i namještenika. Zanimljivo, uskoro je proradila nova stranica Ocijeni me,ali ovaj put s eu domenom za koju Knežević tvrdi da nije njezina i da ne zna tko stoji iza nje.  Priča oko ocjenjivanja rada službenika zaintrigirala je i nacionalne medije, pa je Knežević još više zakoračila na političku scenu kako bi prošle godine najavila kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika, i to na izborima koji će se održati iduće godine. Iako je ušla u Sabor, od kandidatiure za gradonačelnicu Dubrovnika nije odustala.

U svakom slučaju radi se o ambicioznoj političarki koja se u Saboru neće libiti oštrih riječi na račun HDZ-a koji joj je glavna i jedina politička meta.  U tome ova  četrdeset osmogodišnja samohrana majka itekako ima iskustva jer proteklih godina javno je kritizirala rad dubrovačke gradske uprave na čijem je čelu HDZ i Mato Franković tvrdeći da se javnim novcem malo toga napravilo za kvalitetu života građana. Franković joj je uzvraćao kako je po srijedi zapravo njezina opsjednutost njime. A hoće li se ta ‘opsjednutost‘ nastaviti u na saborskim zasjedanjima, uskoro ćemo vidjeti.

image

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Svoju kandidaturu za gradonačelnicu najavila kao nezavisna kandidatkinja, a kako je usko surađivala za političkom strankom Srđ je Grad od njih je očekivala podršku,. No uslijedio je ‘hladan tuš‘, kada su Srđevci poručili kako će na lokalne izbore izaći samostalno, s kandidatom iz svojih redova. Knežević se tada približila stranci Centar bračnog para Puljak da bi na kraju  postala i njezin član. U aferi s ‘zviždačicom‘ iz Državnih nekretnina Majom Đerek, bivšom pročelnicom u Puljkovoj gradskoj upravi i predsjednicom Povjerenstva za raspolaganje gradskim nekretninama, Viktorija se stavila na stranu splitskog gradonačelnika pa su između nje i njezine dojučerašnje prijateljice pale teške riječi i javne optužbe kao i prijetnje sudskim tužbama. Iako u to vrijeme nije bila član stranke Centar, Viktorija je zapravo napadom na Đerek preuzela ulogu ‘gromobrana‘ jer se interes medija okrenuo ka njihovom međusobnom optuživanju.

image

Ivica Puljak, Viktorija Knežević i Maja Đerek (u krugu)

Maja Đerek čak je i javno iznijela privatne poruke koje je dobila od Viktorije Knežević tvrdeći da joj je ona, a ne Puljak, najavila otkaz u splitskoj Gradskoj upravi. -Dana 10. lipnja primam poruku koju javno objavljujem: ‘Ti si krenula putem bez povratka...‘ Poruku primam samo jedan dan nakon što sam, sukladno svojim pročelničkim ovlastima, javno istupila oko nužnosti raspisivanja natječaja u slučaju gradskog objekta Peškarije. Ovu prijetnju mi nije uputio gnjevni HDZ-ovac koji je ulovljen u pljački državne blagajne, niti Kerumov pajdo kojemu je bespravno dodijeljen poslovni prostor. Ovakvu prijetnju mi upućuje nova politička nada stranke Centar - Viktorija Knežević. Mjesec i pol dana nakon takve poruke suspendirana sam s mjesta pročelnice, a  Knežević se službeno učlanila u stranku Centar – napisala je u jednom od priopćenja Maja Đerek. A Puljkovi su njezinu odanost nagradili mjestom na listi koalicije Rijeka pravde u X izbornoj jedinici. Viktorija Knežević osvojila je 1273 preferencijalna glasa no nisu joj bili dovoljni da sa sedmog mjesta na listi osvoji saborski mandat, već joj ga je, odustavši od Sabora, predao splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

28. svibanj 2024 12:39