StoryEditorOCM
DubrovnikJednom mu prošlo, ali ne i drugi put

Slovenski glazbenik bacio se u taksiranje, ali i u kriminal: Vožnja s Osojnika ostat će mu u neugodnom sjećanju...

Piše Ahmet Kalajdžić
29. ožujka 2024. - 18:55

Zbog kaznenog djela krijumčarenja ljudi Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podiglo je optužnicu protiv slovenskog taksista i glazbenika D.C. (33) iz Kopera.

D.C. se tereti da je prema dogovoru s zasad nepoznatom osobom, 12. rujna prošle godine u dubrovačkom prigradskom naselju Osojnik u osobno vozilo Ford Mondeo ukrcao četvoricu državljana Kine koji su u Hrvatsku nezakonito ušli s teritorija susjedne Bosne i Hercegovine pješice i izvan službenog graničnog prijelaza.

Za iznos od četiri tisuće eura prevezao ih je do Trsta i, prema optužniuci, već dan kasnije na istoj lokaciji u Osojniku u svoj Ford Mondeo pulskih registracija ukrcao novu četvoricu kineskih državljana koji su na istovjetan način ušli u Hrvatsku, također bez uvjeta za boravak u Hrvatskoj ili nekoj od zemalja Schengena. I  njih je za istu ‘naknadu‘ trebao prevesti do Trsta. No, do odredišta nisu stigli jer su Slovenca u Ravči kod Ploča i ulaska na Dalmatinu tijekom rutinske kontrole zaustavili službenici PU dubrovačko-neretvanske.

Neslužbeno doznajemo da je D.C. izjavio kako je na poziv nepoznate osobe došao u Mokošicu gdje mu ponuđeno da obavi prijevoz stranih državljana. Pristao je te je dan kasnije, prvi put, ukrcao dvije muške i dvije ženske osobe, a dolaskom na Jadransku magistralu kod Dubrovnika ta mu se osoba javila mobitelom i rekla ”Naprijed je sve čisto, možeš voziti”.

Tako je i bilo, a sve do Trsta ista ga je osoba nazivala više puta te mu govorila o stanju policijskih patrola duž rute vožnje. Po dolasku na odredište, isplaćen mu je ugovoreni honorar, da bi ga ista osoba na povratku iznova nazvala i ponudila novi prijevoz. Pristao je i to obaviti, ali su ga prema optužnici koju potpisuje metkovski općinski državni odvjetnik Vlado Žderić, nakon drugog ukrcaja u Osojniku, tijekom prijevoza druge četvorice kineskih državljan zaustavili i uhitili policijski službenici Mobilne jedinice Jug.

Optužnica je u fazi potvrđivanja, a nakon toga se očekuje i sudski pravorijek. No, kakav god bio ishod i presuda, činjenica je kako je taksistu zbog 4.000 eura propao unosan posao po Istri gdje mu je prebivalište u jednom malom mjestu.

29. travanj 2024 22:54