stdClass Object ( [id] => 1164297 [title] => Razgovor s rektorom crkve sv. Vlaha don Hrvojem Katušićem: Sveti Vlaho nam je za jubilarnu Festu izmolio novog crkvenog pastira, na tome mu hvala! [alias] => razgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pred nama je Festa sv. Vlaha. S obzirom na epidemiološku situaciju na koji način će ove godine biti proslavljena Festa?

Našu Festu ove godine proslavit ćemo ponovno u zahtjevnim okolnostima pandemije. Kao i prošle godine, sveta misa planira se održati na otvorenom, poštujući sve propisane i važeće epidemiološke mjere, s ograđenim prostorom od katedrale do Straduna. Unutar tog ograđenog polja biti će postavljene stolice za vjernike i za ulazak u to polje biti će potrebne akreditacije. Za taj ograničen broj mjesta unutar ograđenog polja omogućit će se vjernicima da se prijave preko interneta ili telefona za preuzimanje akreditacije, što će biti objavljeno na biskupijskim web stranicama dva dana prije Feste.

Kako će izgledati proslava u okolnostima u kojima se trenutačno nalazimo, kako će izgledati procesija, može li se dogoditi da neki dio Feste izostane?

Svim župama naše Biskupije bit će omogućeno da na središnje euharistijsko slavlje i procesiju na blagdan sv. Vlaha pošalju svoje barjake i s njima svoje predstavnike. Procesija ima jasan liturgijski i društveni protokol ophoda ulicama našeg Grada, od Katedrale preko Ulice od Puča do Onofrijeve fontane, pa Stradunom do Parčeve crkve. Na čelu procesije su trombunjeri i gradska glazba, nakon čega iza barjaka sv. Vlaha idu njegovi festanjuli, pa po tradicionalnom redu drugi barjaci, kaptolski križ, svećenstvo, moći našeg Parca i drugih svetaca, te baldahin ispod kojega ide Pelenica, iza čega slijede predstavnici civilne vlasti, gosti i Božji narod. Svi dijelovi Feste, pazeći na epidemiološke mjere, održali su se i prošle godine, kad je naše iskustvo s pandemijom bilo slabije, pa će tako, a vjerujemo i još svečanije, biti i ove godine.

---

image
OVA ZA GLAVNU
Tonći Plazibat/Cropix
---

Budući da je ovo 'okrugla' Festa, 1050. po redu, je li time i posebnija?

Ove godine slavimo 1050 godina zaštite svetog Vlaha i spominjemo se velike jubilarne proslave 1972. godine kada su prije 50 godina prvi put nakon dvadesetogodišnje stanke birani festanjuli i održana je misa na otvorenom, što je i u javnosti označilo snagu vjere i pouzdanja u našega Parca. Time nam je ova Festa posebno svečana. Tu svečanost u okolnostima pandemije ne možemo pokazati brojnošću vjernika, koje pozivamo da se drže svih epidemioloških preporuka, ali pokazujemo je svečanošću same liturgije koju je prije pedeset godina predvodio kardinal Franjo Šeper, a ove godine predvodi je kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, čiji su korijeni iz Hrvatske. Svi dijelovi Feste prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr

Tribine ususret Parčevoj festi se odvijaju uz ograničeni broj sudionika i putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije. Što je s trodnevljem ususret svetkovini sv. Vlaha? Kojem redu je pripala uloga propovjednika odnosno tko je propovjednik?

Biskupija već godinama uoči Feste organizira različite kulturne sadržaje koji često govore o različitim aspektima naše baštine. Nastojali smo i prošle i ove godine ne prekinuti tu praksu, pa su tribine održane i povratne su informacije jako dobre jer vidimo da interesa publike ima, posebno preko interneta. Kao propovjednici Trodnevlja već stoljećima se izmjenjuju biskupijski svećenici, franjevci, isusovci i dominikanci. Na jubilarnoj Festi 1972. godine propovjednik je bio tada netom izabrani biskup koadjutor Mostarsko-duvanjske biskupije msgr. Pavao Žanić, koji je kasnije kratko bio i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, a ove godine red je na franjevcima i ta čast je pripala fra Leopoldu Mičiću, gvardijanu samostana sv. Antuna u Puli. Nakon svete mise biti će i već tradicionalni prigodni program Učenici sv. Vlahu u kojem će zbog epidemioloških mjera sudjelovati manji broj učenika. Mise Trodnevlja s prigodnim programom prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr kako bismo omogućili praćenje i duhovnu povezanost svima koji zbog pandemije nisu u mogućnosti biti prisutni uživo.

Nešto više od godinu dana ste rektor crkve sv. Vlaha. Što su vam bili najveći izazovi, a što vam je predstavljalo najveće zadovoljstvo?

Zasigurno je najveći izazov naslijediti našega dragog don Tomu, koji nam je svima na neki način neodvojiv dio Feste i crkve sv. Vlaha. Zbog toga sam se od početka osjećao nekako nedoraslo, ali ipak svjestan kako je zbog nedostatka svećenika biskup rješenje vidio u spajanju više službi, što se u mome slučaju dogodilo sa službom generalnoga vikara biskupije i rektora. Najveće zadovoljstvo mi je rad s festanjulima. Gotovo svake nedjelje iza svete mise, kao i svakoga ponedjeljka na sastancima razgovarajući s njima o Festi, bratovštini i našemu Parcu imao sam priliku puno toga naučiti, na čemu sam im od srca zahvalan.

Dobili smo novog biskupa. Jeste li ga od ranije poznavali? Kakvi su vam dojmovi s ređenja?

Biskupa Roka upoznao sam u Splitu u Bogosloviji. Kada sam došao na fakultet, on je već bio na odlasku sa studija. Sjećam se da su mi drugi studenti hvalili Roka i njegova brata Franju, koji je već bio završio fakultet, kako su izvrsni studenti. Mene je tada dojmila njegova ljubaznost i strpljenje u komunikaciji s nama na prvoj godini. Iz tih razloga mi je drago što smo dobili, zaista vjerujem dobrog i pobožnog svećenika za dubrovačkog biskupa. Ređenje je zbog svih epidemioloških mjera bilo vrlo zahtjevno za organizirati, ali sve je prošlo izvrsno tako da su moji dojmovi, ali kako čujem i dojmovi drugih, izrazito pozitivni!

Koliko je bitno što smo dobili biskupa prije Feste? Znakovito je i to što su Dubrovnik i Dubrovačka biskupija dobili biskupa Roka koji je neraskidivo povezan s parčevom svetkovinom.

Kako stoji na ovogodišnjem Proglasu Feste temelj vanjskoga sjaja Feste uvijek je bilo i ostalo vjerničko pouzdanje Dubrovčana da će im Sveti Vlaho »od Boga isprositi sve one milosti, sve darove i dobra duševna i tjelesna koja bi im bila uharna na spas duše«. Ove godine na jubilarnu Festu, nakon više od godine dana čekanja, naš Parac izmolio nam je novoga crkvenog pastira. Vjerujem kako će biskup Roko, koji svoju službu znakovito započinje Festom sv. Vlaha, voljeti i čuvati našu tisućljetnu tradiciju, ali i u našem vremenu nastaviti oblikovati je i brinuti oko duhovne izgradnje našeg Grada i biskupije.

Ove godine pripremate za Festu svoje prve festanjule. Kakvi su 'učenici' kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković? Kolika je odgovornost za festu na njima?

Bratovština festanjula s velikom pažnjom predlaže nove festanjule, koje onda biskup na njihov prijedlog potvrđuje. Tako smo i ove godine dobili dvojicu dobrih i odgovornih festanjula, spremnih i raditi i učiti. Za Festu se pripremaju od trenutka izbora i u njihovu pripremu uključeni su stariji i već iskusni festanjuli, a na poseban način to je gospodin Antun Bašić dugogodišnji predsjednik i doživotni počasni član Uprave Bratovštine. Na Teu i Toniju je velika odgovornost oko organizacije, oni su na neki način lice Feste. Uključeni su svečano na svim točkama crkvenoga i gradskog programa Feste, ali i prije Feste glavni su za podjelu Proglasa i davanje brojnih izjava za radio, novine i televizijske emisije. Aktivni su i na svim sastancima pripreme za Festu. Tako da je posla puno, ali duhom su obojica mladi i poletni, pa je zadovoljstvo s njima raditi.

---

Don Toma mi je veliki oslonac

Naslijedili ste don Tomu Lučića na mjestu rektora. Kontaktirate li s njim, surađujete li kod priprema ovogodišnje Feste?


Don Toma je nenametljiv i ponizan, meni je netko od koga se trudim učiti ono duhovno i svećeničko, ali isto tako i glavna enciklopedija za Festu i crkvu sv. Vlaha. Nastojim ne zvati ga stalno, trudeći se poštivati mir kojega bi barem u “mirovini” trebalo biti malo više, ali kada je nešto hitno ili važno uvijek ima razumijevanja. Na tome sam mu zahvalan i veliki mi je oslonac.

---

---

Na dobro nam došla Festa!

Što poručujete vjernicima ususret Festi sv. Vlaha?

 


Pod okriljem svetoga Vlaha Dubrovčani su stoljećima ostvarivali istinsku slobodu, mir i blagostanje. Povezani u molitvi, s pouzdanjem u moćni zagovor svetoga Vlaha i svih svetaca čije se relikvije čuvaju u Moćniku naše katedrale, molimo iznova iste dare te u svom domu ili u gradu, na moru ili na kopnu, s posebnom svečanošću proslavimo našu jubilarnu Festu! A sveti Vlaho, koji je „čast, istina, ljubav i prava sreća Dubrovnika“ neka sve one koji mu se utječu brižno čuva i uvijek svojim zagovorom prati!
Na dobro nam došla Festa. Živio sveti Vlaho!

 

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ove godine spominjemo se i proslave 1972. godine kad su prije 50 godina prvi put nakon 20 godina stanke birani festanjuli i održana misa na otvorenom. Zbog pandemije ne možemo uveličati svečanost brojnošću vjernika, ali možemo liturgijom koju predvodi kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, podrijetlom iz Hrvatske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS JE KANDELORA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ove godine spominjemo se i proslave 1972. godine kad su prije 50 godina prvi put nakon 20 godina stanke birani festanjuli i održana misa na otvorenom. Zbog pandemije ne možemo uveličati svečanost brojnošću vjernika, ali možemo liturgijom koju predvodi kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, podrijetlom iz Hrvatske DANAS JE KANDELORA! 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-27 11:28:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Anđelka Kelava [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-02 12:17:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-02 06:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 576 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700778.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700762.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700760.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700758.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700756.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700754.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/27\/20700752.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Don Hrvoje Katu\u0161i\u0107","Don Hrvoje Katu\u0161i\u0107","Don Hrvoje Katu\u0161i\u0107","Don Hrvoje Katu\u0161i\u0107","OVA ZA GLAVNU","ova sporedna","Don Hrvoje Katu\u0161i\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20700778_1920.jpg":"1920x1080","k_20700778_1280.jpg":"1280x1280","k_20700778_1024.jpg":"1024x1024","k_20700778_640.jpg":"640x640","k_20700778_480.jpg":"480x480","k_20700778_340.jpg":"340x340","k_20700778_220.jpg":"220x220","o_20700778_1280.jpg":"1280x853","o_20700778_1024.jpg":"1024x682","o_20700778_640.jpg":"640x426","o_20700778_480.jpg":"480x320","o_20700778_340.jpg":"340x226","o_20700778_220.jpg":"220x146","h_20700778_1280.jpg":"1280x854","h_20700778_1024.jpg":"1024x683","h_20700778_640.jpg":"640x427","h_20700778_480.jpg":"480x320","h_20700778_340.jpg":"340x227","h_20700778_220.jpg":"220x147","pp_20700778_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700778_1024.jpg":"805x1024","pp_20700778_640.jpg":"503x640","pp_20700778_480.jpg":"377x480","pp_20700778_340.jpg":"267x340","pp_20700778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20700762_1920.jpg":"1920x1080","k_20700762_1280.jpg":"1280x1280","k_20700762_1024.jpg":"1024x1024","k_20700762_640.jpg":"640x640","k_20700762_480.jpg":"480x480","k_20700762_340.jpg":"340x340","k_20700762_220.jpg":"220x220","o_20700762_1280.jpg":"1280x853","o_20700762_1024.jpg":"1024x682","o_20700762_640.jpg":"640x426","o_20700762_480.jpg":"480x320","o_20700762_340.jpg":"340x226","o_20700762_220.jpg":"220x146","h_20700762_1280.jpg":"1280x854","h_20700762_1024.jpg":"1024x683","h_20700762_640.jpg":"640x427","h_20700762_480.jpg":"480x320","h_20700762_340.jpg":"340x227","h_20700762_220.jpg":"220x147","pp_20700762_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700762_1024.jpg":"805x1024","pp_20700762_640.jpg":"503x640","pp_20700762_480.jpg":"377x480","pp_20700762_340.jpg":"267x340","pp_20700762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20700760_1920.jpg":"1920x1080","k_20700760_1280.jpg":"1280x1280","k_20700760_1024.jpg":"1024x1024","k_20700760_640.jpg":"640x640","k_20700760_480.jpg":"480x480","k_20700760_340.jpg":"340x340","k_20700760_220.jpg":"220x220","o_20700760_1280.jpg":"1280x1920","o_20700760_1024.jpg":"1024x1536","o_20700760_640.jpg":"640x960","o_20700760_480.jpg":"480x720","o_20700760_340.jpg":"340x510","o_20700760_220.jpg":"220x330","h_20700760_1280.jpg":"1280x854","h_20700760_1024.jpg":"1024x683","h_20700760_640.jpg":"640x427","h_20700760_480.jpg":"480x320","h_20700760_340.jpg":"340x227","h_20700760_220.jpg":"220x147","pp_20700760_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700760_1024.jpg":"805x1024","pp_20700760_640.jpg":"503x640","pp_20700760_480.jpg":"377x480","pp_20700760_340.jpg":"267x340","pp_20700760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20700758_1920.jpg":"1920x1080","k_20700758_1280.jpg":"1280x1280","k_20700758_1024.jpg":"1024x1024","k_20700758_640.jpg":"640x640","k_20700758_480.jpg":"480x480","k_20700758_340.jpg":"340x340","k_20700758_220.jpg":"220x220","o_20700758_1280.jpg":"1280x853","o_20700758_1024.jpg":"1024x682","o_20700758_640.jpg":"640x426","o_20700758_480.jpg":"480x320","o_20700758_340.jpg":"340x226","o_20700758_220.jpg":"220x146","h_20700758_1280.jpg":"1280x854","h_20700758_1024.jpg":"1024x683","h_20700758_640.jpg":"640x427","h_20700758_480.jpg":"480x320","h_20700758_340.jpg":"340x227","h_20700758_220.jpg":"220x147","pp_20700758_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700758_1024.jpg":"805x1024","pp_20700758_640.jpg":"503x640","pp_20700758_480.jpg":"377x480","pp_20700758_340.jpg":"267x340","pp_20700758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20700756_1920.jpg":"1920x1080","k_20700756_1280.jpg":"1280x1280","k_20700756_1024.jpg":"1024x1024","k_20700756_640.jpg":"640x640","k_20700756_480.jpg":"480x480","k_20700756_340.jpg":"340x340","k_20700756_220.jpg":"220x220","o_20700756_1280.jpg":"1280x853","o_20700756_1024.jpg":"1024x682","o_20700756_640.jpg":"640x426","o_20700756_480.jpg":"480x320","o_20700756_340.jpg":"340x226","o_20700756_220.jpg":"220x146","h_20700756_1280.jpg":"1280x854","h_20700756_1024.jpg":"1024x683","h_20700756_640.jpg":"640x427","h_20700756_480.jpg":"480x320","h_20700756_340.jpg":"340x227","h_20700756_220.jpg":"220x147","pp_20700756_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700756_1024.jpg":"805x1024","pp_20700756_640.jpg":"503x640","pp_20700756_480.jpg":"377x480","pp_20700756_340.jpg":"267x340","pp_20700756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20700754_1920.jpg":"1920x1080","k_20700754_1280.jpg":"1280x1280","k_20700754_1024.jpg":"1024x1024","k_20700754_640.jpg":"640x640","k_20700754_480.jpg":"480x480","k_20700754_340.jpg":"340x340","k_20700754_220.jpg":"220x220","o_20700754_1280.jpg":"1280x853","o_20700754_1024.jpg":"1024x682","o_20700754_640.jpg":"640x426","o_20700754_480.jpg":"480x320","o_20700754_340.jpg":"340x226","o_20700754_220.jpg":"220x146","h_20700754_1280.jpg":"1280x854","h_20700754_1024.jpg":"1024x683","h_20700754_640.jpg":"640x427","h_20700754_480.jpg":"480x320","h_20700754_340.jpg":"340x227","h_20700754_220.jpg":"220x147","pp_20700754_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700754_1024.jpg":"805x1024","pp_20700754_640.jpg":"503x640","pp_20700754_480.jpg":"377x480","pp_20700754_340.jpg":"267x340","pp_20700754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20700752_1920.jpg":"1920x1080","k_20700752_1280.jpg":"1280x1280","k_20700752_1024.jpg":"1024x1024","k_20700752_640.jpg":"640x640","k_20700752_480.jpg":"480x480","k_20700752_340.jpg":"340x340","k_20700752_220.jpg":"220x220","o_20700752_1280.jpg":"1280x853","o_20700752_1024.jpg":"1024x682","o_20700752_640.jpg":"640x426","o_20700752_480.jpg":"480x320","o_20700752_340.jpg":"340x226","o_20700752_220.jpg":"220x146","h_20700752_1280.jpg":"1280x854","h_20700752_1024.jpg":"1024x683","h_20700752_640.jpg":"640x427","h_20700752_480.jpg":"480x320","h_20700752_340.jpg":"340x227","h_20700752_220.jpg":"220x147","pp_20700752_1280.jpg":"1006x1280","pp_20700752_1024.jpg":"805x1024","pp_20700752_640.jpg":"503x640","pp_20700752_480.jpg":"377x480","pp_20700752_340.jpg":"267x340","pp_20700752_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7744315 Threads: 4 Questions: 1563376106 Slow queries: 4768810 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111567499 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/razgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala-1164297 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/razgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala-1164297?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601085 [name] => Kandelora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kandelora [link] => /tag/kandelora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288931 [name] => sveti Vlaho [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveti-vlaho [link] => /tag/sveti-vlaho ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286727 [name] => Festa sv. Vlaha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => festa-sv-vlaha [link] => /tag/festa-sv-vlaha ) [3] => stdClass Object ( [id] => 615739 [name] => don Hrvoje Katušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-21 11:49:41 [main_article_id] => 0 [alias] => don-hrvoje-katusic [link] => /tag/don-hrvoje-katusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ove godine spominjemo se i proslave 1972. godine kad su prije 50 godina prvi put nakon 20 godina stanke birani festanjuli i održana misa na otvorenom. Zbog pandemije ne možemo uveličati svečanost brojnošću vjernika, ali možemo liturgijom koju predvodi kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, podrijetlom iz Hrvatske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS JE KANDELORA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razgovor s rektorom crkve sv. Vlaha don Hrvojem Katušićem: Sveti Vlaho nam je za jubilarnu Festu izmolio novog crkvenog pastira, na tome mu hvala! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-27-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700778.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] => Don Hrvoje Katušić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700778.jpg [title] => Don Hrvoje Katušić Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700762.jpg [title] => Don Hrvoje Katušić Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700760.jpg [title] => Don Hrvoje Katušić Tonći Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700758.jpg [title] => Don Hrvoje Katušić Tonći Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700756.jpg [title] => OVA ZA GLAVNU Tonći Plazibat/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700754.jpg [title] => ova sporedna Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/27/20700752.jpg [title] => Don Hrvoje Katušić Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pred nama je Festa sv. Vlaha. S obzirom na epidemiološku situaciju na koji način će ove godine biti proslavljena Festa?

Našu Festu ove godine proslavit ćemo ponovno u zahtjevnim okolnostima pandemije. Kao i prošle godine, sveta misa planira se održati na otvorenom, poštujući sve propisane i važeće epidemiološke mjere, s ograđenim prostorom od katedrale do Straduna. Unutar tog ograđenog polja biti će postavljene stolice za vjernike i za ulazak u to polje biti će potrebne akreditacije. Za taj ograničen broj mjesta unutar ograđenog polja omogućit će se vjernicima da se prijave preko interneta ili telefona za preuzimanje akreditacije, što će biti objavljeno na biskupijskim web stranicama dva dana prije Feste.

Kako će izgledati proslava u okolnostima u kojima se trenutačno nalazimo, kako će izgledati procesija, može li se dogoditi da neki dio Feste izostane?

Svim župama naše Biskupije bit će omogućeno da na središnje euharistijsko slavlje i procesiju na blagdan sv. Vlaha pošalju svoje barjake i s njima svoje predstavnike. Procesija ima jasan liturgijski i društveni protokol ophoda ulicama našeg Grada, od Katedrale preko Ulice od Puča do Onofrijeve fontane, pa Stradunom do Parčeve crkve. Na čelu procesije su trombunjeri i gradska glazba, nakon čega iza barjaka sv. Vlaha idu njegovi festanjuli, pa po tradicionalnom redu drugi barjaci, kaptolski križ, svećenstvo, moći našeg Parca i drugih svetaca, te baldahin ispod kojega ide Pelenica, iza čega slijede predstavnici civilne vlasti, gosti i Božji narod. Svi dijelovi Feste, pazeći na epidemiološke mjere, održali su se i prošle godine, kad je naše iskustvo s pandemijom bilo slabije, pa će tako, a vjerujemo i još svečanije, biti i ove godine.

---

image
OVA ZA GLAVNU
Tonći Plazibat/Cropix
---

Budući da je ovo 'okrugla' Festa, 1050. po redu, je li time i posebnija?

Ove godine slavimo 1050 godina zaštite svetog Vlaha i spominjemo se velike jubilarne proslave 1972. godine kada su prije 50 godina prvi put nakon dvadesetogodišnje stanke birani festanjuli i održana je misa na otvorenom, što je i u javnosti označilo snagu vjere i pouzdanja u našega Parca. Time nam je ova Festa posebno svečana. Tu svečanost u okolnostima pandemije ne možemo pokazati brojnošću vjernika, koje pozivamo da se drže svih epidemioloških preporuka, ali pokazujemo je svečanošću same liturgije koju je prije pedeset godina predvodio kardinal Franjo Šeper, a ove godine predvodi je kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, čiji su korijeni iz Hrvatske. Svi dijelovi Feste prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr

Tribine ususret Parčevoj festi se odvijaju uz ograničeni broj sudionika i putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije. Što je s trodnevljem ususret svetkovini sv. Vlaha? Kojem redu je pripala uloga propovjednika odnosno tko je propovjednik?

Biskupija već godinama uoči Feste organizira različite kulturne sadržaje koji često govore o različitim aspektima naše baštine. Nastojali smo i prošle i ove godine ne prekinuti tu praksu, pa su tribine održane i povratne su informacije jako dobre jer vidimo da interesa publike ima, posebno preko interneta. Kao propovjednici Trodnevlja već stoljećima se izmjenjuju biskupijski svećenici, franjevci, isusovci i dominikanci. Na jubilarnoj Festi 1972. godine propovjednik je bio tada netom izabrani biskup koadjutor Mostarsko-duvanjske biskupije msgr. Pavao Žanić, koji je kasnije kratko bio i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, a ove godine red je na franjevcima i ta čast je pripala fra Leopoldu Mičiću, gvardijanu samostana sv. Antuna u Puli. Nakon svete mise biti će i već tradicionalni prigodni program Učenici sv. Vlahu u kojem će zbog epidemioloških mjera sudjelovati manji broj učenika. Mise Trodnevlja s prigodnim programom prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr kako bismo omogućili praćenje i duhovnu povezanost svima koji zbog pandemije nisu u mogućnosti biti prisutni uživo.

Nešto više od godinu dana ste rektor crkve sv. Vlaha. Što su vam bili najveći izazovi, a što vam je predstavljalo najveće zadovoljstvo?

Zasigurno je najveći izazov naslijediti našega dragog don Tomu, koji nam je svima na neki način neodvojiv dio Feste i crkve sv. Vlaha. Zbog toga sam se od početka osjećao nekako nedoraslo, ali ipak svjestan kako je zbog nedostatka svećenika biskup rješenje vidio u spajanju više službi, što se u mome slučaju dogodilo sa službom generalnoga vikara biskupije i rektora. Najveće zadovoljstvo mi je rad s festanjulima. Gotovo svake nedjelje iza svete mise, kao i svakoga ponedjeljka na sastancima razgovarajući s njima o Festi, bratovštini i našemu Parcu imao sam priliku puno toga naučiti, na čemu sam im od srca zahvalan.

Dobili smo novog biskupa. Jeste li ga od ranije poznavali? Kakvi su vam dojmovi s ređenja?

Biskupa Roka upoznao sam u Splitu u Bogosloviji. Kada sam došao na fakultet, on je već bio na odlasku sa studija. Sjećam se da su mi drugi studenti hvalili Roka i njegova brata Franju, koji je već bio završio fakultet, kako su izvrsni studenti. Mene je tada dojmila njegova ljubaznost i strpljenje u komunikaciji s nama na prvoj godini. Iz tih razloga mi je drago što smo dobili, zaista vjerujem dobrog i pobožnog svećenika za dubrovačkog biskupa. Ređenje je zbog svih epidemioloških mjera bilo vrlo zahtjevno za organizirati, ali sve je prošlo izvrsno tako da su moji dojmovi, ali kako čujem i dojmovi drugih, izrazito pozitivni!

Koliko je bitno što smo dobili biskupa prije Feste? Znakovito je i to što su Dubrovnik i Dubrovačka biskupija dobili biskupa Roka koji je neraskidivo povezan s parčevom svetkovinom.

Kako stoji na ovogodišnjem Proglasu Feste temelj vanjskoga sjaja Feste uvijek je bilo i ostalo vjerničko pouzdanje Dubrovčana da će im Sveti Vlaho »od Boga isprositi sve one milosti, sve darove i dobra duševna i tjelesna koja bi im bila uharna na spas duše«. Ove godine na jubilarnu Festu, nakon više od godine dana čekanja, naš Parac izmolio nam je novoga crkvenog pastira. Vjerujem kako će biskup Roko, koji svoju službu znakovito započinje Festom sv. Vlaha, voljeti i čuvati našu tisućljetnu tradiciju, ali i u našem vremenu nastaviti oblikovati je i brinuti oko duhovne izgradnje našeg Grada i biskupije.

Ove godine pripremate za Festu svoje prve festanjule. Kakvi su 'učenici' kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković? Kolika je odgovornost za festu na njima?

Bratovština festanjula s velikom pažnjom predlaže nove festanjule, koje onda biskup na njihov prijedlog potvrđuje. Tako smo i ove godine dobili dvojicu dobrih i odgovornih festanjula, spremnih i raditi i učiti. Za Festu se pripremaju od trenutka izbora i u njihovu pripremu uključeni su stariji i već iskusni festanjuli, a na poseban način to je gospodin Antun Bašić dugogodišnji predsjednik i doživotni počasni član Uprave Bratovštine. Na Teu i Toniju je velika odgovornost oko organizacije, oni su na neki način lice Feste. Uključeni su svečano na svim točkama crkvenoga i gradskog programa Feste, ali i prije Feste glavni su za podjelu Proglasa i davanje brojnih izjava za radio, novine i televizijske emisije. Aktivni su i na svim sastancima pripreme za Festu. Tako da je posla puno, ali duhom su obojica mladi i poletni, pa je zadovoljstvo s njima raditi.

---

Don Toma mi je veliki oslonac

Naslijedili ste don Tomu Lučića na mjestu rektora. Kontaktirate li s njim, surađujete li kod priprema ovogodišnje Feste?


Don Toma je nenametljiv i ponizan, meni je netko od koga se trudim učiti ono duhovno i svećeničko, ali isto tako i glavna enciklopedija za Festu i crkvu sv. Vlaha. Nastojim ne zvati ga stalno, trudeći se poštivati mir kojega bi barem u “mirovini” trebalo biti malo više, ali kada je nešto hitno ili važno uvijek ima razumijevanja. Na tome sam mu zahvalan i veliki mi je oslonac.

---

---

Na dobro nam došla Festa!

Što poručujete vjernicima ususret Festi sv. Vlaha?

 


Pod okriljem svetoga Vlaha Dubrovčani su stoljećima ostvarivali istinsku slobodu, mir i blagostanje. Povezani u molitvi, s pouzdanjem u moćni zagovor svetoga Vlaha i svih svetaca čije se relikvije čuvaju u Moćniku naše katedrale, molimo iznova iste dare te u svom domu ili u gradu, na moru ili na kopnu, s posebnom svečanošću proslavimo našu jubilarnu Festu! A sveti Vlaho, koji je „čast, istina, ljubav i prava sreća Dubrovnika“ neka sve one koji mu se utječu brižno čuva i uvijek svojim zagovorom prati!
Na dobro nam došla Festa. Živio sveti Vlaho!

 

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix
Don Hrvoje Katušić
Tonći Plazibat/Cropix
Don Hrvoje Katušić
Tonći Plazibat/Cropix
Don Hrvoje Katušić
Tonći Plazibat/Cropix
Don Hrvoje Katušić
Tonći Plazibat/Cropix
OVA ZA GLAVNU
Tonći Plazibat/Cropix
ova sporedna
Tonći Plazibat/Cropix
Don Hrvoje Katušić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/razgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala-1164297 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e22b93982ccd0e3398be797bb10ff409bfee9b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razgovor+s+rektorom+crkve+sv.+Vlaha+don+Hrvojem+Katu%C5%A1i%C4%87em%3A+Sveti+Vlaho+nam+je+za+jubilarnu+Festu+izmolio+novog+crkvenog+pastira%2C+na+tome+mu+hvala%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Frazgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala-1164297 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Frazgovor-sa-rektorom-crkve-sv-vlaha-don-hrvojem-katusicem-sveti-vlaho-nam-je-za-jubilarnu-festu-izmolio-novog-crkvenog-pastira-na-tome-mu-hvala-1164297 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ove godine spominjemo se i proslave 1972. godine kad su prije 50 godina prvi put nakon 20 godina stanke birani festanjuli i održana misa na otvorenom. Zbog pandemije ne možemo uveličati svečanost brojnošću vjernika, ali možemo liturgijom koju predvodi kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, podrijetlom iz Hrvatske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DANAS JE KANDELORA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikDANAS JE KANDELORA!

Razgovor s rektorom crkve sv. Vlaha don Hrvojem Katušićem: Sveti Vlaho nam je za jubilarnu Festu izmolio novog crkvenog pastira, na tome mu hvala!

Piše Anđelka Kelava
2. veljače 2022. - 07:31

Pred nama je Festa sv. Vlaha. S obzirom na epidemiološku situaciju na koji način će ove godine biti proslavljena Festa?

Našu Festu ove godine proslavit ćemo ponovno u zahtjevnim okolnostima pandemije. Kao i prošle godine, sveta misa planira se održati na otvorenom, poštujući sve propisane i važeće epidemiološke mjere, s ograđenim prostorom od katedrale do Straduna. Unutar tog ograđenog polja biti će postavljene stolice za vjernike i za ulazak u to polje biti će potrebne akreditacije. Za taj ograničen broj mjesta unutar ograđenog polja omogućit će se vjernicima da se prijave preko interneta ili telefona za preuzimanje akreditacije, što će biti objavljeno na biskupijskim web stranicama dva dana prije Feste.

Kako će izgledati proslava u okolnostima u kojima se trenutačno nalazimo, kako će izgledati procesija, može li se dogoditi da neki dio Feste izostane?

Svim župama naše Biskupije bit će omogućeno da na središnje euharistijsko slavlje i procesiju na blagdan sv. Vlaha pošalju svoje barjake i s njima svoje predstavnike. Procesija ima jasan liturgijski i društveni protokol ophoda ulicama našeg Grada, od Katedrale preko Ulice od Puča do Onofrijeve fontane, pa Stradunom do Parčeve crkve. Na čelu procesije su trombunjeri i gradska glazba, nakon čega iza barjaka sv. Vlaha idu njegovi festanjuli, pa po tradicionalnom redu drugi barjaci, kaptolski križ, svećenstvo, moći našeg Parca i drugih svetaca, te baldahin ispod kojega ide Pelenica, iza čega slijede predstavnici civilne vlasti, gosti i Božji narod. Svi dijelovi Feste, pazeći na epidemiološke mjere, održali su se i prošle godine, kad je naše iskustvo s pandemijom bilo slabije, pa će tako, a vjerujemo i još svečanije, biti i ove godine.

image
OVA ZA GLAVNU
Tonći Plazibat/Cropix

Budući da je ovo 'okrugla' Festa, 1050. po redu, je li time i posebnija?

Ove godine slavimo 1050 godina zaštite svetog Vlaha i spominjemo se velike jubilarne proslave 1972. godine kada su prije 50 godina prvi put nakon dvadesetogodišnje stanke birani festanjuli i održana je misa na otvorenom, što je i u javnosti označilo snagu vjere i pouzdanja u našega Parca. Time nam je ova Festa posebno svečana. Tu svečanost u okolnostima pandemije ne možemo pokazati brojnošću vjernika, koje pozivamo da se drže svih epidemioloških preporuka, ali pokazujemo je svečanošću same liturgije koju je prije pedeset godina predvodio kardinal Franjo Šeper, a ove godine predvodi je kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, čiji su korijeni iz Hrvatske. Svi dijelovi Feste prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr

Tribine ususret Parčevoj festi se odvijaju uz ograničeni broj sudionika i putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije. Što je s trodnevljem ususret svetkovini sv. Vlaha? Kojem redu je pripala uloga propovjednika odnosno tko je propovjednik?

Biskupija već godinama uoči Feste organizira različite kulturne sadržaje koji često govore o različitim aspektima naše baštine. Nastojali smo i prošle i ove godine ne prekinuti tu praksu, pa su tribine održane i povratne su informacije jako dobre jer vidimo da interesa publike ima, posebno preko interneta. Kao propovjednici Trodnevlja već stoljećima se izmjenjuju biskupijski svećenici, franjevci, isusovci i dominikanci. Na jubilarnoj Festi 1972. godine propovjednik je bio tada netom izabrani biskup koadjutor Mostarsko-duvanjske biskupije msgr. Pavao Žanić, koji je kasnije kratko bio i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, a ove godine red je na franjevcima i ta čast je pripala fra Leopoldu Mičiću, gvardijanu samostana sv. Antuna u Puli. Nakon svete mise biti će i već tradicionalni prigodni program Učenici sv. Vlahu u kojem će zbog epidemioloških mjera sudjelovati manji broj učenika. Mise Trodnevlja s prigodnim programom prenosit će se uživo putem stranice www.festa.hr kako bismo omogućili praćenje i duhovnu povezanost svima koji zbog pandemije nisu u mogućnosti biti prisutni uživo.

Nešto više od godinu dana ste rektor crkve sv. Vlaha. Što su vam bili najveći izazovi, a što vam je predstavljalo najveće zadovoljstvo?

Zasigurno je najveći izazov naslijediti našega dragog don Tomu, koji nam je svima na neki način neodvojiv dio Feste i crkve sv. Vlaha. Zbog toga sam se od početka osjećao nekako nedoraslo, ali ipak svjestan kako je zbog nedostatka svećenika biskup rješenje vidio u spajanju više službi, što se u mome slučaju dogodilo sa službom generalnoga vikara biskupije i rektora. Najveće zadovoljstvo mi je rad s festanjulima. Gotovo svake nedjelje iza svete mise, kao i svakoga ponedjeljka na sastancima razgovarajući s njima o Festi, bratovštini i našemu Parcu imao sam priliku puno toga naučiti, na čemu sam im od srca zahvalan.

Dobili smo novog biskupa. Jeste li ga od ranije poznavali? Kakvi su vam dojmovi s ređenja?

Biskupa Roka upoznao sam u Splitu u Bogosloviji. Kada sam došao na fakultet, on je već bio na odlasku sa studija. Sjećam se da su mi drugi studenti hvalili Roka i njegova brata Franju, koji je već bio završio fakultet, kako su izvrsni studenti. Mene je tada dojmila njegova ljubaznost i strpljenje u komunikaciji s nama na prvoj godini. Iz tih razloga mi je drago što smo dobili, zaista vjerujem dobrog i pobožnog svećenika za dubrovačkog biskupa. Ređenje je zbog svih epidemioloških mjera bilo vrlo zahtjevno za organizirati, ali sve je prošlo izvrsno tako da su moji dojmovi, ali kako čujem i dojmovi drugih, izrazito pozitivni!

Koliko je bitno što smo dobili biskupa prije Feste? Znakovito je i to što su Dubrovnik i Dubrovačka biskupija dobili biskupa Roka koji je neraskidivo povezan s parčevom svetkovinom.

Kako stoji na ovogodišnjem Proglasu Feste temelj vanjskoga sjaja Feste uvijek je bilo i ostalo vjerničko pouzdanje Dubrovčana da će im Sveti Vlaho »od Boga isprositi sve one milosti, sve darove i dobra duševna i tjelesna koja bi im bila uharna na spas duše«. Ove godine na jubilarnu Festu, nakon više od godine dana čekanja, naš Parac izmolio nam je novoga crkvenog pastira. Vjerujem kako će biskup Roko, koji svoju službu znakovito započinje Festom sv. Vlaha, voljeti i čuvati našu tisućljetnu tradiciju, ali i u našem vremenu nastaviti oblikovati je i brinuti oko duhovne izgradnje našeg Grada i biskupije.

Ove godine pripremate za Festu svoje prve festanjule. Kakvi su 'učenici' kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković? Kolika je odgovornost za festu na njima?

Bratovština festanjula s velikom pažnjom predlaže nove festanjule, koje onda biskup na njihov prijedlog potvrđuje. Tako smo i ove godine dobili dvojicu dobrih i odgovornih festanjula, spremnih i raditi i učiti. Za Festu se pripremaju od trenutka izbora i u njihovu pripremu uključeni su stariji i već iskusni festanjuli, a na poseban način to je gospodin Antun Bašić dugogodišnji predsjednik i doživotni počasni član Uprave Bratovštine. Na Teu i Toniju je velika odgovornost oko organizacije, oni su na neki način lice Feste. Uključeni su svečano na svim točkama crkvenoga i gradskog programa Feste, ali i prije Feste glavni su za podjelu Proglasa i davanje brojnih izjava za radio, novine i televizijske emisije. Aktivni su i na svim sastancima pripreme za Festu. Tako da je posla puno, ali duhom su obojica mladi i poletni, pa je zadovoljstvo s njima raditi.

Don Toma mi je veliki oslonac

Naslijedili ste don Tomu Lučića na mjestu rektora. Kontaktirate li s njim, surađujete li kod priprema ovogodišnje Feste?


Don Toma je nenametljiv i ponizan, meni je netko od koga se trudim učiti ono duhovno i svećeničko, ali isto tako i glavna enciklopedija za Festu i crkvu sv. Vlaha. Nastojim ne zvati ga stalno, trudeći se poštivati mir kojega bi barem u “mirovini” trebalo biti malo više, ali kada je nešto hitno ili važno uvijek ima razumijevanja. Na tome sam mu zahvalan i veliki mi je oslonac.

Na dobro nam došla Festa!

Što poručujete vjernicima ususret Festi sv. Vlaha?

 


Pod okriljem svetoga Vlaha Dubrovčani su stoljećima ostvarivali istinsku slobodu, mir i blagostanje. Povezani u molitvi, s pouzdanjem u moćni zagovor svetoga Vlaha i svih svetaca čije se relikvije čuvaju u Moćniku naše katedrale, molimo iznova iste dare te u svom domu ili u gradu, na moru ili na kopnu, s posebnom svečanošću proslavimo našu jubilarnu Festu! A sveti Vlaho, koji je „čast, istina, ljubav i prava sreća Dubrovnika“ neka sve one koji mu se utječu brižno čuva i uvijek svojim zagovorom prati!
Na dobro nam došla Festa. Živio sveti Vlaho!

 

 

16. svibanj 2024 00:27