StoryEditorOCM
DubrovnikZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE

PREDAVANJE Svemirska era čovječanstva

Piše PSD.
10. listopada 2016. - 12:00

U dvorani kina Visia večeras će se s početkom u 18 sati održati predavanje "Svemirska era čovječnastva" koje će predstaviti Ante Radonić.

Teme predavanja su:

• Svjetski tjedan Svemira održava se u vrijeme kada se obilježava obljetnica lansiranja prvog umjetnog satelita „Sputnik 1“ (4. listopada 1957.).  
• Prije 59 godina čovječanstvo je praktično ušlo u svemirsku eru i sada ulazimo u 60. godinu svemirskih letova.
• Osvrnut ćemo se na povijesne i spektakularne svemirske misije te na razvoj mnogobrojnih raketa-nosača, satelita i svemirskih brodova.
• Danas je teško zamisliti svijet bez svega onoga što nam je omogućio razvoj svemirske tehnologije. Ta tehnologija istovremeno omogućila nam je da bolje spoznamo i naše mjesto u Svemiru i da proučavamo i ono što se događalo milijarde godina prije formiranja našeg Sunčevog sustava.
• Koliko duboko u svemir prodiru današnji teleskopi? Upoznat ćemo se sa čudesnim prizorima i pojavama u dalekom svemiru. Sve će to biti popraćeno sa mnoštvom fotografija.
• Poslije predavanja posjetitelji će moći postavljati pitanja iz područja astronomije i astronautike.

Radonić je rođen u gradskoj jezgri grada Korčule, preko  40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija sa odjelom astronautike.

Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo.
Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.). Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira (od 1997.). Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

28. svibanj 2024 04:01