StoryEditorOCM
Dubrovnikprogram osposobljavanja

Potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba sve je izraženija, Grad plaća edukaciju

Piše DV
27. veljače 2024. - 13:59

Grad Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom (DURA), i ove godine nastavlja provedbu programa osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba zbog nedostatka tog kadra na dubrovačkom području. 

U tom se cilju raspisuje Javni poziv za program osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne osobe. Verificirani program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, od čega se 12 dana odnosi na teoretski dio nastave, a ostatak je praktični dio. Prednost u programu osposobljavanja imaju nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe. Broj polaznika je ograničen na 15, a rok prijave je do 26. ožujka 2024. 

Kako su priopćili, troškove edukacije snosi Grad Dubrovnik, a kandidati su dužni položiti ispit za njegovateljicu/njegovatelja. Uz plaćanje troškova edukacije, Grad Dubrovnik se obavezao i organizirati nastavu, a obaveze kandidata su, uz polaganje ispita, i odazivanje na otvoreno radno mjesto njegovateljice/njegovatelja koje mu Grad Dubrovnik ponudi. Ako se, u razdoblju od godine dana od polaganja ispita, kandidat ne odazove na poziv za otvoreno radno mjesto, morat će vratiti iznos troškova edukacije.

Izgradnjom Doma za starije u Gružu te izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice Dubrovnik najvećim će se dijelom zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi. No, unatrag nekoliko godina potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba koje žive u vlastitom domu sve je izraženija. Iako postoje osobe koje obavljaju posao njegovatelja, prema stvarnom stanju nedostaje onih educiranih i osposobljenih. U prošloj godini program je uspješno završilo devet polaznika kojima su izdani diploma i uvjerenje o osposobljavanju te su stekli zanimanje njegovatelj/ica.

26. travanj 2024 23:27