StoryEditorOCM
Dubrovnik‘veliki mali čuvari prirode‘

Pčele kao najvažniji oprašivači su ugrožene! Ne propustite fantastičnu putujuću izložbu u Kabogi

Piše S. R.
22. travnja 2024. - 10:46

Dubrovačka baština i Tehnički muzej Nikola Tesla u podne otvaraju izložbu "Pčele - veliki mali čuvari prirode", u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, Dubrovnik.

image
Nera Simic/Cropix

Putujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla realizira se kao proširenje muzejskog Apisarija – edukativnog odjela Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT) sa živim medonosnim pčelama, kako organizatori navode, "sićušnih bića koja izazivaju duboko poštovanje svojom važnom ulogom u očuvanju biocenoze".

Pčele kao najvažniji oprašivači su ugrožene, a izložba je, upravo na Dan planeta Zemlje, podsjetnik da se aktivnosti za njihovu zaštitu ne smiju odlagati.

image

Markita Franulić, ravnateljica TMNT-a

Nera Simic/Cropix

Izložba se sastoji od zidnih panela s prikazom razvoja pčelinjeg stana - različitih tipova košnica; uvećanog modela pčele, edukativnih video priloga o pčelama prevedenih i na znakovni jezik, prezentacije pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda te nastambe za solitarne pčele.

Tijekom posljednjeg desetljeća Dubrovnik je prepoznat kao svjetska turistička destinacija što podrazumijeva brojne pozitivne ali i negativne posljedice i trendove, pa je samim time sredina u kojoj je posebno važno i kulturnim sadržajima naglašavati nužnost održivog razvoja i zaštite prirode, navode organizatori i ističu kako je organizirano stručno vodstvo izložbom. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme izložbe u ljetnikovcu Bunić Kaboga je od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati, te subotom od 9 do 12.30.

image

Katarina Ivanišin Kardum

Nera Simic/Cropix

Autorica izložbe je Katarina Ivanišin Kardum, muzejski savjetnik pedagog.

02. svibanj 2024 07:43