StoryEditorOCM
DubrovnikNEKI TAKO VOLE

Osvježili biste se u moru? Ovo je jutros temperatura mora u dubrovačkom akvatoriju

Piše SR
18. srpnja 2023. - 10:05

Dubrovnik je jutros osvanuo u crvenom! Za Dubrovačko-neretvansku županiju u utorak i srijedu prognozirana je vrlo velika opasnost od pojave toplinskog vala. Stoga će oni koji to mogu, osvježenje potražiti u moru, a već jutros u 7 sati temperatura mora bila je 26.5 Celzijevih stupnjeva, podatak je Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ista temperatura zadržala se i u 8 sati.

Mljećani i njihovi gosti jutros su se kupali u 27.5 Celzijevih stupnjeva koliko je izmjereno na otvorenom moru, u Velikom jezeru u 7 sati bilo je 28.1, a u Malom jezeru 29.3 stupnja.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Za četvrtak, 20. srpnja, prognozira se velika opasnost, a za petak umjerena opasnost od pojave toplinskog vala.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je upozorenje i preporuke kako se zaštititi od velikih vrućine u ovim ljetnim danima. 

"Toplinski poremećaji su posljedica kombinacije povećanog unosa i smanjenog otpuštanja topline iz tijela. Učinci se vide u nemogućnosti zadovoljenja povećanih potreba srčanožilnog sustava, dehidraciji, poremećaju elektrolita i kod primjene nekih lijekova", navode i ukazuju na najčešće poremećaje izazvane visokim temperaturama okoline koji imaju posljedice na zdravlje, kao što su toplinski osip, grčevi i iscrpljenost te toplinski udar. Kod ovo posljednjeg navode kako se razlikuju dva oblika toplinskog udara.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

"Onaj koji nastaje usljed duljeg izlaganja vrućini (posebno osjetljive supine su starije osobe, djeca, kronični bolesnici) i toplinski udar izazvan naporom (najčešće se javlja kod zdravih i aktivnih osoba, građevinskih i drugih radnika na otvorenom, vojnika i sl.). Ukoliko se ne prepozna na vrijeme, toplinski udar može dovesti do težih oštećenja organizma, pa i do smrti. On predstavlja najteži zdravstveni poremećaj koji može biti uzrokovan visokim okolišnim temperaturama i vrućinom, uslijed gubitka kontrole organizma nad regulacijom tjelesne temperature i nesposobnošću hlađenja putem znoja. Simptomi toplinskog udara su slijedeći: crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svijesti. Postupak kod zbrinjavanja unesrećenog je slijedeći:

- Odmah pozovite medicinsku pomoć ili hitnu službu (194),

- Unesrećenu osobu prenesite u hlad u vodoravan položaj i podignite noge u visini kukova,

- Skinite unesrećenome odjeću, stavite hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone, prskajte hladnom vodom i hladite lepezama, ventilatorom i slično,

- Kontrolirajte tjelesnu temperaturu i snizite je ispod 38°C (bez lijekova),

- Osobu bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj,

- Unesrećenik ne smije piti alkohol i gazirane napitke!".

08. svibanj 2024 11:14