StoryEditorOCM
DubrovnikLEGO TRAMVAJ

Obožavani ‘dubrovački travanj‘ od 600 kockica! Jan Mark Novalija, student restauracije metala: Usavršavao sam ga 10 godina

Piše Maja Rilović Koprivec
6. ožujka 2024. - 14:58

Jan Mark Novalija, student restauracije metala na Sveučilištu u Dubrovniku, ne krije svoju ljubav prema starinama, a posebno  nekadašnjem dubrovačkom tramvaju. Danas je na facebook grupi Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha, objavio fotografije makete nekadašnjeg Žućka, tramvaja broj 2 i kola 23 sastavljenih od lego kockica u omjeru 1:40.

Za izradu makete bilo je potrebno oko 600 kockica, kaže nam Jan:

- Samo sastavljanje nije dugo trajalo i bilo je iz glave, jer kao školarac nacrte nisam imao, ali sam ga usavršavao kroz 10 godina, stalno mijenjao dok nisam došao do ovog izgleda. Onda kako sam postao "veliki" sam ga spremio u kutiju i zaboravio na njega. Bilo mi je žao rastaviti ga, pa sam ga nedavno još malo doradio i sad stoji kao ukras. Pošto radim na restauraciji pravog dubrovačkog tramvaja u Libertasu imam mogućnost uzeti stvarne mjere i izraditi pravu maketu od drva i metala, ali ostavit ću i ovog u jednom komadu - kaže nam.

Fantastično, bravo! Janova objava fotografije makete tramvaja izazvala je  komentre pune divljenja i čestitke mnogih članova grupe kojima su se vratile, pišu, prelijepe uspomene iz djetinjstva. 

27. travanj 2024 08:34