StoryEditorOCM
DubrovnikKRENULI ZAHTJEVI ZA ODŠTETU

Nakon presude EU suda Miše Milovčević, predstavnik dubrovačkih zaštićenih najmoprimaca poručuje: Ne želimo biti na štetu vlasnika koji imaju svoja prava, ali nakon toliko vremena oni više nisu vlasnici!

Piše Ahmet Kalajdžić
5. siječnja 2022. - 07:33

Nakon što je Europski sud za ljudska prava, zbog nemogućnosti vlasnika nekretnina da koriste vlastite stanove u kojima žive zaštićeni najmoprimci te tako ostvare odgovarajuću najamninu, presudio kako to predstavlja povredu prava na mirno uživanje vlasništva, DORH je počeo zaprimati zahtjeve za odštetu, odnosno naknadu izgubljene najamnine. Uskoro slijedi i sklapanje prvih nagodbi s vlasnicima stanova u kojima žive i dalje će živjeti zaštićeni najmoprimci, ali će vlasnici od države dobiti odštetu za nenaplaćeni 'fit'.

Podsjetimo, Europski je sud zaključio kako vlasnici dugi niz godina nisu mogli koristiti svoje stanove niti dobiti tržišnu najamninu te je, zaključivši kako je riječ o kontinuiranoj povredi prava vlasništva, odbio sve prigovore Republike Hrvatske koja u praksi mora primjeniti tu presudu. Predsjednik udruge "Proljeće" Ivan Matetić podsjeća kako je pravomoćnom presudom suda u Strasbourgu u "slučaju Statileo" iz 2014. godne država Hrvatska, kao potpisnica Konvencije o ljudskim pravima mora jamčiti mirno pravo uživanja vlasništva:

-Tom je presudom utvrđeno da su stanari useljeni protiv volje vlasnika koji nisu imali pravo izbora stanara, da nema vremenskog ograničenja trajanja prisilnog najma, da su restriktivni uvjeti otkaza zaštićene najamnine koja je neodgovarajuće visine. Strasbourg je još tada zaključio kako hrvatski pravni propisi glede zaštićenih najamnina nisu ostvarili pravednu raspodjelu socijalnog i financijskog tereta koji je, nepravedno, prebačen na privatne vlasnike stanova, a to traje i danas.

Inače, udruga "Proljeće" je utemeljena radi kvalitetnijeg nastupa pred državnim organima, jer je do osnutka 2004. bilo riječi samo o individualnim angažmanu pojedinaca u zaštiti prava vlasništva. Udruga je osnovana i zbog agresivnih nastupa zaštićenih najmoprimaca, a Matetić dodaje:

- Problem je trebao i morao biti rješen izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova iz rujna 2018. postupnim povećanjem najamnine koja nakon pet godina doseže puni najam ili slijedi iseljenje. Ali, te su izmjene nakon nešto više od godinu dana, ukinute pod pritiskom "lobija" i odlukom Ustavnog suda te je sve vraćeno na početak, uz nužno donošenje novih izmjena. "Ukinuti propisi" su već počeli davati rezultate, ali je sve prolongirano jer su, dok su izmjene na snazi, neki najmoprimci sami odlazili iz tuđega u svoje, a takovih je više od dvije trećine i oni, zapravo, predstavljaju problem jer bi se stvarno potrebiti rado iselili u zamjenske stanove koji zadovoljavaju njihove stambene potrebe te bi rješili svoj stambeni problem. One koji pored svoga bespotrebno okupiraju tuđe, zapravo interesira novac a ne potreba! Svi vlasnici koji su podigli tužbe protiv Republijke Hrvatske zbog isplate razlike između zaštićene najamnine i približno tržne najamnine dobijaju presude u svoju korist, s tim da u novim tužbama traže i povećani iznos za tri mjeseca zbog nemogućnosti turistićkog najma!

Obratili smo se i uvjetno rečeno "suprotstavljenoj strani, odnosno zaštićenim najmoprimcima čiji predstavnik u Dubrovniku Miše Milovčević ističe:

- Ne znam kome presuda Europskog suda donosi više koristi: vlasnicima ili zaštićenim najmoprimcima? Sve ovisi o imovinskopravnim odnosima, a većina kuća u Dubrovniku ima višeslojno vlasništvo, za mnoge je nemoguće pronaći sve vlasnike jer su čak u Australiji ili Južnoj Americi. Neki su već umrli. Vlasnicima će se, vjerojatno, isplatiti obeštećenje tržišne najamnine, ali još uvijek neće dobiti i nekretnine koje traže! Sve ovisi o novom Zakonu o zaštićenim najmoprimcima čije izglasavanje očekujemo uskoro u Saboru. Za već izglasani zakon o najmoprimcima najmanje što mogu reći jest da je ne- fašističi, nego da je razbojnički zakon koji je napravljen u stranci HNS te ga je premijer Plenković prihvatio da bi ostao na vlasti! Za nevjerojatna rješenja i gadosti u tom zakonu nas nisu niti pitali niti konsultirali- kaže Milovčević i dodaje:

- Bivši predsjednik Ustavnog suda RH Ivica Crnić je dva puta od predsjednika Tuđmana ishodio promjenu zakona o zaštićenim stabarima, ustvrdivši mu da imamo ista prava kao stanari u stanovima u dražavnom vlasništvu! Iako se od neše države može svaša očekivati, srećom imamo dobre odvjetnike kao što je Višnja Drenski koja je uspjela oboriti izglasani zakon o obvezi najmoprimaca da svake godne moraju plaćati znatno uvećanu stanarinu. Mi smo uvjereni da će se zakon promijeniti u našu korist. Ne želimo biti na štetu vlasnika koji imaju svoja prava, ali nakon toliko vremena oni više nisu vlasnici! Primjer su zaštićeni stanari jedne gradske palače koji u njoj stanuju već 75 godina i u njoj žive već četiri generacije te poznate glazbene obitelji. Sve je to komplicirano i moram reći da europski sudovi, ovisno o kojoj je zemlji riječ, sude jedno a drugo kad sude našim građanima! - rekao nam je Milovčević koji je siguran kako se naknadom dijela tržišne cijene vlasnicima neće baš ništa riješiti!

27. travanj 2024 08:33