StoryEditorOCM
Dubrovnikbliži se ‘trošinac‘

Kolikim se božićnicama mogu nadati dubrovački službenici, namještenici i turistički radnici? Jedno je već sad sigurno, razloga za nezadovoljstvo neće biti, evo i zašto!

Piše Silvia Rudinović
26. studenog 2023. - 07:29

Inflacija je značajno smanjila kupovnu moć građana pa se radnici uoči prosinca nadaju izdašnijim božićnicama nego proteklih godina. Čovjek dok diše, nada se.

Ako je suditi prema prvim najavama, božićnicama se uistinu mogu nadati i privatnom, a svakako u javnom sektoru. Za službenike i namještenike koji su zaposleni u Gradu Dubrovniku, dogovor bi trebao pasti idućeg tjedna. Prošle godine, zaposlenici gradske uprave primili su 1.500 kuna božićnice i još 600 kuna u bonovima jednog od trgovačkih lanaca.

- Prava zaposlenika propisana su kolektivnim ugovorom prošle godine, na način da imamo 132 eura dara za dijete, 331,82 euro božićnice i dar u naravi u iznosu 132 eura. Sukladno proračunskim mogućnostima i izmjenama pravilnika koji se odnosi na neoporezive iznose, župan ima diskrecijsko pravo donijeti odluku i o višim isplatama. Dakle, ostaje vidjeti koliko još ima prostora za pregovore – rekao je Čedo Vučković, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

image

Božićno potrošačko ludilo lakše je uz božićnice

AFP

Iznosi božićnica se kreću u rasponu od 1.000 do 3.000 kuna, a negdje se tijekom božićnih blagdana radnicima isplati i 13. plaća u iznosima do 7.000 kuna.

U turizmu 13. plaća

U hotelskim kućama koje posluju u Dubrovniku, božićnice su lani bile između 1.000 i 3.000 kuna. Ove godine će biti više.

- Za većinu su pregovori završeni, kod nekih se još pregovara, ali mogu reći da će većina turističkih djelatnika u Dubrovniku primiti božićnicu, a dosta njih i tzv. 13 plaću, u neoporezivom iznosu kojeg poslodavci mogu isplatiti na godišnjoj razini. Božićnice su ove godine nešto veće, 300, 400 pa do 500 eura, dar za djecu 130 ili 140 eura, dok se 13. plaća ustalila i uglavnom se kreće oko 700 eura. Govorim o radnicima koji su u Sindikatu, za ostale nemam podatke. Koliko mi je poznato, samo u Rixosu nema božićnice – kaže Dolores Lujić, povjerenica dubrovačkog Područnog ureda Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

image
/Shutterstock

Valamar je na kraju ove turističke sezone objavio kako su u 2023. uložili dodatnih 20 milijuna eura u primanja djelatnika, povećanja plaća, nagrade, edukacije i programe koji su usmjereni na povećanje kvalitete života djelatnika u destinaciji.

- U Jadranskim luksuznim hotelima isplaćuju sve neoporezive iznose, prigodne nagrade, regrese, 13. plaće i povišice. I u Valamaru se isplaćuju božićnice, mislim da će biti oko 300 eura. Poslodavci nisu u obvezi na te isplate prema radnicima koji nisu u radnom odnosu. Međutim, i sezoncima, negdje u nešto manjim iznosima u odnosu na stalno zaposlene, znaju se isplaćivati božićnice i nagrade za radne rezultate – kaže sindikalna povjerenica STUH-a.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, poslodavac godišnje može isplatiti 663,62 eura neoporezive prigodne nagrade, kao što su božićnica ili regres. Također, radnicima može isplatiti nagrade za radne rezultate do 995,43 eura godišnje. Moguće su neoporezive nadoknade troškova prehrane, smještaja, vrtića, itd. Iduće godine, navedeni neoporezivi iznosi povećat će se na 700 eura po osobi za prigodne nagrade te na 1.120 eura za nagrade za ostvarene radne rezultate.

30. travanj 2024 00:05