StoryEditorOCM
DubrovnikDOLAZE ‘KOMŠIJE‘

Kakvi su i koliko nam znače gosti iz Bosne i Hercegovine? Ovaj ćete vikend na dubrovačkim ulicama češće čuti ‘bona‘ ili ‘bolan‘, a evo i zašto

Piše Bruno Lucić
24. studenog 2023. - 18:38

Nije tajna da je državljanima Bosne i Hercegovine Dubrovnik omiljena destinacija. To se posebno osjeti pa i čuje tijekom praznika, recimo tijekom i prije Dočeka Nove godine, na Međunarodni dan žena 8. ožujka ili pak 1. svibnja koji se u susjedstvu obilježava s po nekoliko neradnih dana. Takva jedna prilika za izlet Bosancima i Hercegovcima otvorila se za predstojeći vikend: naime, 25. studenog se u BiH obilježava Dan državnosti. Nedvojbeno je da će to ostaviti tragove na dubrovački turistički promet, potvrđuju to i hotelijeri koji gostima iz BiH nude i posebne aranžmane.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Imamo veliki broj gostiju iz BiH kroz cijelu zimu, pred i postsezonu, a ovaj vikend imamo pojačani broj povodom Dana državnosti. Imamo paket vikend aranžmane. Popriličan broj su dolasci na individualnoj bazi i boravci su u prosjeku 3-4 dana. Bosanskohercegovački gosti su odlični gosti i svaki put se oduševe našim prelijepim Gradom te našim hotelom, a među ukupnim noćenjima su među prvih 15, ističe voditelj Odjela prodaje i marketinga u Hotelu Lero, Ivan Galov.

U dubrovačkom Grand Hotelu Park ovaj vikend očekuju 256 gostiju iz Bosne i Hercegovine, a dodaju kako su im iskustva s gostima iz susjedstva ‘dobra, štoviše, odlična‘. Ove godine, do današnjeg dana, udio gostiju s bosanskohercegovačkog tržišta u ovom hotelu iznosio je 2,34 posto s tim da je taj postotak znatno viši u zimskim mjesecima te iznosi oko 25 posto.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika ističu kako prema informacijama dobivenim od pojedinih hotelskih kuća, rezervacije građana Bosne i Hercegovine trenutno nisu značajno različite u odnosu na uobičajeno stanje. Dodaju kako je zabilježen porast posebnih ponuda hotela, posebice s početkom prosinca, kad se očekuje intenzivniji promet turista iz regije.

image
Tonći Plazibat/cropix

- Inače, u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 11.937 dolazaka gostiju iz Bosne i Hercegovine, što predstavlja blagi pad od 1 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ali unatoč tome, ostvareno je povećanje od 4 posto u broju noćenja, a iznosi 56.054. Gosti iz Bosne i Hercegovine imaju velik doprinos na turistički promet u Dubrovniku, pogotovo u zimskim mjesecima, a trenutno predstavljaju važno tržište za promociju ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala kad se i očekuje veći broj posjetitelja iz regije, uključujući i goste iz Bosne i Hercegovine. Nakon završetka Dubrovačkog zimskog festivala, planiramo daljnju promociju u Bosni i Hercegovini od kraja siječnja do Uskrsa, posebice fokusirajući se na obilježavanje Valentinova i Dana žena, a s obzirom na naviku tržišta da posjećuje Dubrovnik tijekom vikenda, ističu iz TZ-a.

27. travanj 2024 13:16