StoryEditorOCM
DubrovnikFACEBOOK GRUPA' DUBROVNIK NEKADA' – ČUVAR DUBROVAČKE POVIJESTI

IVO BATRIČEVIĆ Prvi smo otkrili da u blizini Orašca ima akumulacijsko jezero sa branom

Piše Kristina Filičić
21. kolovoza 2018. - 15:23

Čuvar dubrovačke povijesti, Facebook grupa ‘Dubrovnik nekad’ nešto više od šest i pol godina na društvenoj mreži vrijedno prikuplja, objavljuje i arhivira za nadolazeće vrijeme: fotografije, razglednice, crteže i video isječke o ljepoti života iz nekih proteklih vremena s prostora bivše Dubrovačke Republike. Grupa je to entuzijasta, istinskih zaljubljenika u svoj grad, kojima je, kako kaže njezin začetnik Ivo Batričević, vodilja bila oživjeti nekadašnji Dubrovnik te izvući iz zaborava prošli život Grada. Kroz ovo vrijeme prikupili su uistinu zavidan materijal – čak 30 tisuća fotografija.

- Svaki dan sam osam sati na poslu u Lučkoj kapetaniji a onda šest sati u grupi. O svakoj pojedinosti vodim računa. Red mora postojati. Postavljaju se slike 25 godina i starije, kroz komentare otkrivamo sve, tko je na slici i iz kojeg je vremena. Sve profesionalno odrađujemo. U nas nema nepoznanice među 30 tisuća slika. Ostale su jedna u Župi i jedna u Uvali Lapad koje nismo riješili. Imamo toliko materijala da ono što je na slici potvrdimo iz tri različita izvora. Samo treba proučavati. Zato mi i dođe čupati kosu kad primjerice na nekim grupama vidim sliku dvorca Lorko koji je srušen 1898. a oni kažu da je slika iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Ljudi jednostavno ne znaju – kaže Batričević te otkriva kako je najstarija fotografija objavljena u fb grupi iz 1865. godine. Strogo je, kako kaže, zabranjeno vrijeđanje slika, autora ili članova grupe, a u ovoj 'grupi s dušom' nema mjesta politici.

- U 28 dana naša grupa je imala 15 tisuća ulazaka. Zimi se taj broj penje do 61 tisuću 750 ulazaka u 28 dana, što je dnevno više od dvije tisuće ulazaka. Imamo gotovo dvije tisuće članova. Nije nam cilj primiti one koji ne bi bili aktivni, komentirali i postavljali u grupi. Odbio sam više od 15 tisuća zahtjeva. Ali došli smo na 30 tisuća slika koje su podijeljene u albume, njih 84 i to je najveća vrijednost ove grupe. Strašno pazimo na to da ne povrijedimo autorska prava, za sve se pita, sa svima surađuje – objašnjava Batričević.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

31. svibanj 2024 16:06