StoryEditorOCM
DubrovnikGRAĐANI GLASALI

Gružani bi ‘neboderka‘, a Bobetkovom i Od gaja jedva bicikl prođe

Piše Silvia Rudinović
26. rujna 2023. - 11:19

Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA kroz 2023. godinu provode projekt Participativno budžetiranje čiji je cilj uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Tijekom lipnja i srpnja građani su predali 233 projektna prijedloga u osam gradskih kotara i 17 mjesnih odbora. Postupkom glasovanja obuhvaćen je 131 projektni prijedlog koji je zadovoljio kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru.

image

Broj vozila daleko je veći od broja garaža u gruškim neboderima pa vlasnici zagrade druge preko noći

Dv/Dv

Građani su do 24. rujna imali priliku glasati o prijedlozima za svoj kotar. Gradska uprava danas će javnosti predstaviti rezultate glasanja. 

image

Prostor ispred gruških nebodera zauzet vozilima

Dv/Dv

Među prijedlozima su se tako našli podzemni spremnik u Gradskom kotaru Grad, preko puta Katedrale, izrada projektno-tehničke dokumentacije i ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju garaže s igralištem i zelenom površinom na ulazu u Naš dom, u Novoj Mokošici, autobusna linija Mokošica - Babin kuk i povezivanje s Općom bolnicom Dubrovnik, fontana u Bogišićevom parku, zabavni park za boso hodanje u blizini OŠ Lapad, pješačka ili biciklistička staza u Rožatu, itd. Najveći dio prijedloga odnosi se na pješačke staze, obnovu nogostupa, uređenje igrališta, javni prijevoz i parkiranje.

image

Ulica Janka Bobetka

Dv/Dv

U Gradskom kotaru Gruž jedan od prijedloga o kojem su građani imali priliku glasati je nabava mini-busa ili kombi vozila koji bi služili za prijevoz građana s područja gruških nebodera, u ulicama Janka Bobetka i Od gaja, "povezujući ovaj dio grada s Ulicom Andrije Hebranga i placom u Gružu, a u cilju olakšavanja kretanja stanovnicima od kojih je veliki dio treće životne dobi". Prijedlog je naslovljen "Neboderko minibus". Prijedlog je dobio 30,23 posto glasova. Inače, zbog kronično nedostajućih parkirališnih mjesta u ovom dijelu grada, Bobetkovom ulicom, osobito navečer, jedva i osobno vozilo prođe.

image

Ulica Janka Bobetka

Dv/Dv
31. svibanj 2024 23:12