StoryEditorOCM
DubrovnikZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE

Gostujuće radionice po školama i vrtićima

Piše d.v.
10. ožujka 2024. - 12:44

Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Informatički klub Futura nastavili su s gostujućim radionicama po dubrovačkim osnovnim školama i dječjim vrtićima. U srijedu 6. ožujka održana je radionica Mali inženjeri za grupu učenika od 6. do 8. razreda osnovne škole Lapad, te četiri radionice robotike i programiranja bez ekrana – 7. ožujka za grupu učenika prvog razreda OŠ Lapad i grupu Svrdonice u dječjem vrtiću Konavle, te 8. ožujka za drugi dio prvaša OŠ Lapad te dio učenika prvog razreda OŠ Ivana Gundulića.

Na radionicama su polaznici programirali bez korištenja ekrana Cubetto robote, Blue-Botove i Bee-Botove. Koristeći tipke na robotima i slažući pločice na Cubetto kontrolnu ploču, usmjeravali su robote da se kreću prema željenim poljima. Kao dodatne izazove, voditelji radionica postavljali su im određene zadatke koje su oni izvršavali. Cilj je bio zadati naredbe da se robot kreće do određene točke izbjegavajući prepreke, što je učilo djecu logičkom razmišljanju i slaganju instrukcija. Na kraju radionica polaznici su dobili uvjerenja o uspješno završenoj radionici robotike i programiranja bez ekrana.

Na radionici Mali inženjeri učenici su slagali motorizirane modele od kockica, poput ptica, riba, kameleona, trkaćih auta, satelita i slično.

Gostujuće radionice robotike i programiranja bez ekrana se nastavljaju sljedeći četvrtak sa četiri radionice u dječjim vrtićima Metković i Radost Metković.

Dječji vrtići, osnovne škole i druge ustanove koje se žele priključiti projektu i žele da se kod njih održi jedna ili više radionica mogu se javiti na e-mail adresu od Future ili ZTK DNŽ i GD: futura.dubrovnik@gmail.com ili ztkdubrovnik@gmail.com radi dogovora oko termina radionice.

27. travanj 2024 16:57