StoryEditorOCM
DubrovnikARBITRAŽA O GOLFU |

BIVŠI DVOSTRUKI PREDSJEDNIK: Što je u Parizu uz dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića na arbitražnom postupku radio Stipe Mesić?

Piše Gabrijela Bijelić
8. listopada 2021. - 13:06

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković vratio se iz Pariza gdje je na poziv Državnog odvjetništva RH sudjelovao u postupku arbitraže između Republike Hrvatske i tvrtke Razvoj Golf. Put je Franković najavio na svom Facebook profilu, no ta će objava izvjesno ostati jedina javnosti dostupna informacija iz francuske metropole, gdje se Frankoviću, neslužbeno doznajemo, po istom zadatku pridružio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Na naš poziv, šef države u dvostrukom mandatu od 2000. do 2010. poručio je da neće komentirati 'slučaj Srđ'.

Frenkel počasni konzul

Kakva je uloga doživotnog bivšeg predsjednika u postupku koji je za razliku od klasičnih sudskih rasprava u pravilu isključuje medijsko praćenje, možemo tako samo nagađati. No, neke činjenice iz recentne povijesti poznate su, primjerice da je upravo Mesić u lipnju 2007. glavnog investitora u golf resort na Srđu, izraelskog biznismena Aarona Frenkela, imenovao za počasnog konzula RH u Izraelu. Nekadašnji naftaš Frenkel se tri godine prije imenovanja za diplomata u Jeruzalemu vjenčao s Majom Brinar, bivšom zamjenicom ministra gospodarstva i članicom uprave hrvatske naftne kompanije Ina koju je dugo vodio Tomislav Dragičević, predsjednik Inine uprave iz kvote HNS-a.

image
Pariški arbitražni postupak oko golf resorta na Srđu u završnoj je fazi, čiji će argumenti prevagnuti?

 
AFP

Zeleni aktivisti Mesića su prije 14 godina otvoreno prozivali zbog upliva u dubrovačku investiciju, navodeći kako je Frenkela upoznao s tadašnjim HDZ-ovim premijerom Ivom Sanaderom s ciljem osnaživanja projekta na Srđu. Upozoravali su i kako je golf iznad Grada bio od strateškog interesa Hrvatske narodne stranke kojoj je Mesić pristupio nakon razlaza s HDZ-om.

Imperijal izvan arbitraže?

Na Srđu je planiran sportsko-rekreacijski centar s golf igralištem s 18+9 rupa, apartmani i vile, a u planu je bila i rekonstrukcija tvrđava Imperijal na Srđu za muzej Domovinskog rata. Dubrovački vijećnici su u lipnju prošle godine podržali odluku o raskidu Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine.
- Vrijeme je za napraviti jedan veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperijal kao stupa obrane Grada - rekao je lani gradonačelnik Franković.
Neslužbeno se doznaje da tvrđava nije bila predmet pariške arbitraže. Za napomenuti je da je projekt resorta na Srđu obuhvaćao i gradnju vodovoda te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale do Bosanke.

Je li Stjepan Mesić na arbitražu u Pariz otišao po pozivu Republike Hrvatske ili izraelskih ulagača, također nije poznato. Prokurist Razvoj Golfa, odvjetnik Ivan Kusalić, kazao nam je kako zbog naravi postupka ne mogu davati bilo kakve komentare. Silenzio stampa vlada i u gradskoj upravi, gdje nam je potvrđen tek Frankovićev povratak s arbitražnog postupka pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes). Pred tim tijelom sa sjedištem u Washingtonu postupak protiv Republike Hrvatske pokrenuli su golferi preko Elitecha kao investicijskog društva sa sjedištem u Nizozemskoj i Razvoj Golfa d.o.o. kao projektnog društva u Republici Hrvatskoj još 2017. godine. Iz Razvoj Golfa su tad pojasnili da su se ICSID-u obratili zbog 'potpune blokade projekta golfa na Srđu u koji su investitori uložili više od 130 milijuna eura'.

image
Doživotni bivši predsjednik RH Stjepan Mesić svratio je na arbitražu do Pariza

Spominjala se odšteta za ulaganja i izgubljenu dobit od vrtoglavih pola milijarde eura, a ulagači su nadležna državna tijela RH optužili za niz administrativnih grešaka koje su dovele do poništenja dozvola kao preduvjeta za izgradnju. Ipak, Razvoj Golf ostavio je mogućnost odustanka od arbitraže u slučaju dogovora. Zelena akcija lani je pak izvijestila o još jednom arbitražnom zahtjevu koji je protiv RH zbog iste investicije kao privatna osoba pokrenuo vlasnik tvrke Razvoj Golf Aaron Frenkel.

Još malo, znat ćemo...

Odvjetnici koje smo kontaktirali radi pojašnjenja pojma arbitražnog postupka, uz uvjet anonimnosti, obrazložili su kako međunarodnu investicijsku arbitražu radi naplate odštete najčešće pokreće strani ulagač protiv države na čijem mu je teritoriju iz raznoraznih razloga 'zapela' investicija. Podloga za pokretanje postupka su bilateralni ili multilateralni ugovori o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, kakvi se na državnoj razini dnevno potpisuju.

image
Gradonačelnik Mato Franković najavio je odlazak u Paris putem FB profila
Goran Mehkek/Cropix

Osnovna prednost međunarodne arbitraže je, kažu nam dalje, u tome je što vremenski brže, fleksibilnije i jeftinije rješava predmete od tradicionalnih sudskih sporova. Postupak karakterizira i isključenost medija radi ostvarenja uvjeta za mogući nastavak suradnje suprotstavljenih strana u slučaju postizanja dogovora. Arbitraža uključuje tek jedno do dva saslušanja, prema potrebi i video-vezom. Iskazi pozvanih iscrpni su i mogu potrajati satima.

Iz neslužbenih izvora doznajemo da je arbitražni postupak oko golf resorta na Srđu u završnoj fazi, a obje strane čvrsto vjeruju u svoju argumentaciju. Čija je prevagnula i je li moguć kompromis države i golfera umjesto ispate reparacije iz džepova hrvatskih poreznih obveznika, iz Pariza će nam dojaviti uskoro.

Prostorni planovi i ekologija

Zelena akcija, zajedno s inicijativom Srđ je naš i Udruženjem hrvatskih arhitekata, 2016. sudski je srušila rješenje o prihvatljivosti zahvata golf resorta na Srđu za okoliš. Još ranije Visoki upravni sud ukinuo je odluku o izmjeni prostornog plana kojom je obuhvat golf terena povećan za tri 3 puta. Razvoj golf je 2017.,nezadovoljan presudama hrvatskih sudova, putem svoje nizozemske tvrtke Elitech na međunarodnom arbitražnom sudu tužio RH. Dva mjeseca nakon pokretanja arbitraže golferi su dobili nove dozvole, a aktivisti Zelene akcije tužbu za klevetu.
Najnovije ročište povodom tužbe Razvoj golfa održano je 17. rujna u Dubrovniku, a golferi od Zelene akcije traže više od 200 tisuća kuna.

08. svibanj 2024 09:54