StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOZVOLE NA POMORSKOM DOBRU

Suncobrani, štandovi, kajaci nikad skuplji - godišnja dozvola za ležaljku s 40 kuna poskupljuje na minimalno 40 eura! Evo kolike je minimalne cijene Uredbom odredila Vlada

Piše Maja Rilović Koprivec
12. veljače 2024. - 11:39

Umjesto koncesijskih odobrenja za ležaljke, suncobrane, kafiće, kajake, razne igračke za sportove na plaži donosit će se Dozvole na pomorskom dobru i one neće biti jeftine. Ovaj akt zamjenjuje dosadašnja koncesijska odobrenja i kojim se ovlašteniku daje vremenski ograničeno pravo na obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, dok se istovremeno ne ograničava, niti isključuje opća upotreba pomorskog dobra.

Na području Grada Dubrovnika lani je izdano 141 takvih je koncesijskih odobrenja.

Vlada RH je krajem prošloga tjedna usvojila prijedlog Uredbe o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, temeljem članka 72. stavka 7. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime se propisuju vrste djelatnosti i visina minimalne nakade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Prema ovom prijedlogu primjerice, dozvola za suncobrane i ležaljke na plaži porasla je s 40 na 40 eura godišnje.

Početni iznos naknade za dozvole je značajno uvećan za sve dozvole, budući da su naknade za koncesijska odobrenja određena još prije dvadeset godina i odavno ne odgovaraju rastu prihoda koji se u međuvremenu dogodio na hrvatskim plažama, pa se sada očekuje kako će na javnim natječajima ići znatno viši početni iznosi. Manja cijena od minimalne može biti iznimno do 30 posto, ako se na natječaj nitko ne javi.

Po novome, poduzetnik koji želi otvoriti kafić na plaži morat će za objekt minimalno platiti 3000 eura godišnje, plus 60 eura po kvadratnom metru terase, 2000 eura godišnje za šank s točionikom. To je 50 posto više od dosad propisane minimalne naknade.

Za štandove se naknada diže na tisuću eura dok je dosad iznosila od 200 do 800 eura. Za iznajmljivanje motornog čamca nova minimalna naknada je 800 eura po plovilu, a bila je od 20 do 46 eura po dužnom metru.

Minimalna naknada za iznajmljivanje pedalina penje se na 100 eura po plovilu dok je dosad iznosila od 40 do 66 eura.

Predložene minimalne cijene u Uredbi možete pročitati ovdje.

Uvrštena je i mogućnost dodjele dozvola na pomorskom dobru za privremenu ili prigodnu djelatnost koja će iznositi   1.000 eura po danu, a ako uključuje mogućnost ograničenja opće upotrebe  plaže  iznosi 5.000 eura po danu.

Dozvola na pomorskom dobru za privremenu ili prigodnu djelatnost može se dati za kulturne, komercijalne, sportske priredbe, vjenčanja, snimanje komercijalnog programa, snimanje filmova i serija i sl. na rok do 20 dana, a mora se točno odrediti lokacija na kojoj se djelatnosti obavlja, broj dana i, ako je uključeno, mogućnost ograničenja opće upotrebe.

Za donošenje ove uredbe Vlada je skratila i rok javnog savjetovanja, a jedinice lokalne samouprave dobile su rok do sredine veljače da izglasaju Planove, koji određuju način uređenja i održavanja plaža, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru, davanje dozvola za ležaljke, pedaline, suncobrane... Kako je kasnila uredba izvjesno kasnit će i donošenje planova i javnih natječaja za nove dozvole na pomorskom dobru.

Prihodi ostvareni od dozvola su namjenski prihodi jedinice lokalne samouprave i dužne su ih uložiti u pomorsko dobro za održavanje,ali i za uklanjanje nezakonitih nasipa i građevina, koje je obveza jedinicama lokalne samouprave određena novim Zakonom.

29. travanj 2024 09:00