StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoUred je tamo gdje je internet?

Digitalnim nomadima Dubrovčani još traže stalnu adresu, u Lazarete neće lako

Piše Silvia Rudinović
25. listopada 2022. - 07:29
Digitalni nomadi Kelsey Kay Love, Charlie Brown, Ron Tardiff i Albert Canigueral lani u DubrovnikuBožo Radić /Cropix

Hrvatska je jedna od prvih deset zemalja u svijetu koje su uvele jednogodišnju vizu za digitalne nomade, a Dubrovnik je pošao korak dalje i preuzeo aktivnu kampanju promocije svih prednosti koje grad nudi strancima za rad na daljinu i za život ovdje. Grad je lani čak pozvao deset nomada da u Dubrovniku besplatno provedu mjesec dana. Koliko je sve to urodilo plodom?

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, otkako je Hrvatska uvela posebne vize, 1. siječnja 2021., do 30. rujna 2022. godine, podnesena su 1.154 zahtjeva digitalnih nomada za privremeni boravak u Hrvatskoj. Dosad je odobreno 580 zahtjeva, 109 ih je obustavljeno, a 34 su odbijena. Najviše je zahtjeva stiglo iz Rusije (259) i Ukrajine (258), potom iz SAD-a (193) i Velike Britanije (94). Po jedan zahtjev je stigao, primjerice, iz Azerbajdžana, Bolivije, Ekvadora, Gane, Iraka, Kirgistana, Libanona, Palestine, Paname, deset iz Srbije, sedam iz BiH, a dva iz Crne Gore. Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u tom su razdoblju odobrena 44 privremena boravka digitalnih nomada. Toliko ih je, dakle, službeno ovdje bilo u proteklih godinu i pol dana.

Kad će kuća za nomade?

U profesionalcima koji rade na daljinu Dubrovnik je vidio priliku za produljenje sezone i promociju grada na nov način. Iz gradske uprave su, govoreći o ovoj temi, najavili širenje 5G mreže i razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika kojim će brzi internet doći do svake obiteljske kuće, otvaranje kuće za nomade i prodaju kartica s pogodnostima.

Dubrovačka Turistička zajednica pokrenula je mrežnu stranicu ‘Dubrovnik long stay’ gdje se mogu pronaći informacije o smještaju (iako je samo 13 apartmana i kuća u ponudi na ovoj stranici), postupku ishođenja vize i radne dozvole.

- U Gradu je zabilježen porast broja digitalnih nomada od početka pandemije. TIC Pile će od ove zime služiti kao svojevrsna recepcija za digitalne nomade, a radimo i na angažmanu ambasadora za kojega je uobičajeno da bude domaćin nomadima u gradu u kojem borave. Prema nama dostupnim informacijama digitalni pass je u finalnoj fazi i o njemu bi trebalo biti riječi na sljedećem Gradskom vijeću - kaže Miro Drašković, direktor TZ-a Grada Dubrovnika.

image

Miro Drašković, direktor TZ Grada Dubrovnika Božo Radić /Cropix

Božo Radić

Priča naslovljena “If you can work from anywhere, why not work from somewhere extraordinary?”, dobro je osmišljena, ali u stvarnosti još uvijek nije zaživjela. Kao mjesta za rad, odnosno zajednički ured, ‘Dubovnik long stay’ navodi Lazarete po cijeni od 25 kuna dnevno. Piše da je lađa otvorena od ponedjeljka do petka, od osam do 16 sati, subotom od devet do 13, ali stoji i upozorenje da su prostori u rekonstrukciji i neće biti na usluzi prije proljeća.

- Tri lađe trenutačno nisu u funkciji zbog radova na sustavu grijanja i hlađenja. Očekuje se da će radovi biti gotovi do ožujka iduće godine – kaže Katarina Milat Kralj, direktorica gradskog društva Dubrovačka baština.

Taj prostor, doznaje se, nomadi ni ranije nisu koristili osim u slučaju kad je Grad Dubrovnik organizirao skupove i u svibnju prošle godine kad je Grad sam doveo desetoro nomada iz sedam država kroz projekt “The Dubrovnik digital nomad-in-residence”.

Drugo radno mjesto koje se navodi na ovoj stranici nalazi se na plaži Uvale Lapad. Zatvoreni prostor u sklopu Sunset Beacha je besplatan za korištenje uz pristup internetu, kako stoji na stranici, a kao treće mjesto, još uvijek u pripremi, navodi se Muzej crvene povijesti u Gružu. Zasad nemaju službenog prostora s radnim stolovima, ali iz Muzeja kažu kako dvorišni prostor koji služi kao kafić koriste i digitalni nomadi, bez naknade.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

- Kako prostor Lazareta, koji bi bio savršen prostor za co-working, neće biti dostupan ove zime, iskoristio bih priliku pozvati sve zainteresirane ugostitelje i hotelijere koji raspolažu adekvatnim prostorom, a otvoreni su tijekom zime, da ga pretvore u co-working prostor i na taj način podrže ovaj projekt i pomognu da se digitalni nomadi osjećaju ugodno i dobrodošlo u našemu Gradu - poručuje Drašković.

Što misle o Gradu

Na globalnoj mreži koja okuplja digitalne nomade, nomadlist.com, Lisabon je najpopularnije odredište. Beograd je na 17., Zagreb na 37., Zadar na 39., Split na 49., Mostar na 83., Sarajevo na 97., a Dubrovnik 99. mjestu. Recenziju za Dubrovnik ostavilo je 327 osoba čija je prosječna ukupna ocjena 3,16 (najviša ocjena je pet). Portugalska metropola ima preko dvije tisuće recenzija po kojima su mjesečni troškovi života nomada oko tisuću dolara viši nego u Dubrovniku, a nomadi im se žale na loše bolnice i odnos prema stranicama. Digitalni nomadi koji su lani boravili u Dubrovniku, rekli su da ovakve platforme pogledaju prije odluke o novoj lokaciji na koju sele, ali ih ne uzimaju zdravo za gotovo kao posve pouzdane izvore.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Dubrovnik je najbolje ocjene dobio za sigurnost, obrazovanost stanovništva, kvalitetu zraka, infrastrukturu i mjesta na kojima se može raditi. Dobru je ocjenu dobio za kvalitetu života, a zanimljivo je pročitati kako su troškovi života digitalnim nomadima prihvatljivi i iznose u prosjeku oko 2,857 američkih dolara mjesečno. Prihvatljivi su im brzina interneta, zabavni život, odnos i sporazumijevanje s lokalnim stanovništvom na engleskom jeziku, zdravstvene usluge te besplatan Wi-Fi na javnim mjestima. Ono u čemu je Dubrovnik dobio loše ocjene su noćni život, grijanje i klimatizacija prostora, odnos prema ženama i LGBT zajednici.

07. lipanj 2024 14:36