StoryEditorOCM

Je li bolje umrijeti kao pušač u Dubrovniku ili kao nepušač u Slavonskom brodu?

25. listopada 2016. - 22:29

Pušač sam. I to okorjeli. Najbolji primjer ovisnika. I svjestan da zbog te ovisnosti imam jako velike šanse stati pred svetog Petra prije nego sam planirao. Vjerojatno bi bez problema zapalio jednu i na operacijskom stolu prije nego me uspavaju da bi mi operirali karcinom na plućima. Ali to je moj izbor. No to ne znači da imam pravo presuditi i onima koji se nalaze oko mene dok pušim. Prije svih mislim na one sretnike koji nikada nisu dim potegnuli, a posebice na one karakterne heroje koji su prestali pušiti. Njima je oko mene najteže.

Zato se slažem da u javnim zatvorenim prostorima pušenje treba biti zabranjeno, a u slučaju zdravstvenih i obrazovnih institucija i u širem krugu. No  ne brinite, kao pušač nisam baš toliko širokogrudan. Naime,  pri tom ne mislim na ugostiteljske objekte. Jer tamo se pije alkohol. A alkohol je štetan poput nikotina. I može biti pogibeljniji od cigarete. Pa bi bilo pošteno kada već zbog brige o zdravlju branimo pušenje u ugostiteljskim objektima, da  onda zabranimo i alkohol. Znam okorjele pušaće koji su manje – više zdravi ko' dren  i manje stoje proračun Ministarstva zdravstva od nekog koji je 'zabrijao' u subotu pa ga Hitna odvela na ispumpavanje. Zato mislim da je trenutno rješenje po kojem se vlasnik može odlučiti da  se  u njegovu kafiću može pušiti ali uz pojačanu ventilaciju i silne filtere,  pošteno. Pa ko' se hoće 'trovati' nek' izvoli. Tko neće, u takvu kafanu nikad neće ući. Uostalom, statistike kažu da u Hrvatskoj više od 30 posto starijih od 15 godina puši. Postotak je to tek nešto manji od onog koji već godinama prati izlaznost na izbore. Pa kada u najboljem slučaju četrdesetak posto birača određuje tko će nam biti na vlasti, valjda onih 30 posto statističkih pušaća među njima ima pravo barem na kafanu u kojoj  mogu pušiti. Restorane smo izgubili, i na to smo se već naviknuli.

Iako i hrana može biti pogibeljnija od cigareta.  Primjerice, od raka zbog prekomjernih kilograma, prema nekim studijama,  svake godine oboli 34.000 muškaraca i 50.000 žena. Deset posto onih koji su imali rak bubrega, jetre ili debelog crijeva bili su i pretili, a prekomjerna debljina je uzrok i u 41 posto slučajeva raka maternice. Debeli, poput mene, češće pate od migrene i nesanice, žene od neplodnosti. I što sad? Bi li u restoranima trebalo zabraniti  hranu?  Ili možda ograničiti količinu koju smijete pojesti?  A što  je sa onima mršavima i zdravima za susjednim stolom  pred kojima je pjat salate i freškog domaćeg povrća? Kako njih zaštiti da ne pođu stopama debelih nakon što ih vide kako slatko 'mlate' pjat po pjat?  Mogao bi apsurdnost borbe protiv pušenja dokazivati i GMO hranom, piletinom 'nabiladnom'  antibioticima, voćem i povrćem prepunim pesticida…. No pošlo bi udugo. Danas je lakše nabojati ono što nije štetno po naše zdravlje. 

Sada  žele zabraniti  pušenje  na terasama kafića i restorana. Razmišljaju čak i o proglašavanju čitavih  'smoking free' zona! Pa tako, primjerice u Slavonskom brodu nećete smjeti pušiti na terasi kafane, ali bez problema ćete udisati zagađeni zrak prepun kancerogenih čestica koji stiže preko granice. Iz rafinerije u Bosanskom brodu. Ili će primjerice naše Pile postati 'smoking free' zona, a u njoj ćete se nadisati crnog dima iz tehnički neispravnog autobusa koji je u razgledavanje Grada doveo nikotinski osviještene američke turiste. Osvještene sve dok  ne shvate da se ovdje ne moraju skrivati od susjeda i kolega s posla.
Ponavljam, pušenje je štetno za zdravlje ne samo pušača već i onih koji taj dim udišu. To je dokazana i nepobitna činjenica.  I zato se sloboda pušača, prvenstveno  za njihovo dobro treba ograničiti.  Zaboravimo sada manji promet u ugostiteljskim objektima ili konobare koji će završiti na Zavodu za zapošljavanje. Zaboravimo manje stolova na javnom površinama i manje para u  gradskom proračunu. To bi u slučaju Dubrovnika čak i dobro došlo, ako je na povijesnu cjelinu mislilo naš gradonačelnik kada je pozdravio ideju da lokalne vlasti odrede svoje 'smoking free' zone.  Zdravlje zbilja  mora biti iznad svega.  No samo me zanima  kakva je razlika raka pluća koji je posljedica dima iz cigareta udahnutog na terasi kafića od raka pluća kojeg ćete dobiti od zagađenog zraka u Slavonskom brodu? 
 

10. svibanj 2024 06:15