StoryEditorOCM
KulturaSLANO FILM DAYS

Poznato je tko će gostovati na filmskom festivalu u Slanom sredinom lipnja

Piše M. R. K.
20. svibnja 2024. - 10:44

Događaj koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i eminentna svjetska imena iz svijeta filma i filmske industrije održat će se u Slanom i na Elafitima od 18. do 22. lipnja 2024.

Slano, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, u lipnju će prvi put ugostiti Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje region-alne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni natjecateljskog pritiska, mladi redatelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobit-nicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirom Purivatrom, organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

„Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i in-spirirati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo osobnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji‟, izjavio je Miro Purivatra, autor koncepta i direktor Slano Film Days.

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days, a siguran je kako će svi sudionici i gosti tijekom bo-ravka u Slanom uživati u ljepotama ovih prostora. „U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta.‟

Na Slano Film Days sudjelovat će osam glumica i glumaca, šest redateljica i redatelja, te tri snimateljice, svi redom uspješni u svom umjetničkom djelovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (re-dateljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (redatelj, Crna Gora), Blerta Basholli (redateljica, Kosovo), Dina Duma (redateljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (redatelj, Srbija), Urša Menart (redateljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).

Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Slano Film Days organizira se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvat-ski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski cen-tar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.

02. lipanj 2024 01:57