StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNjemačko izvješće

Zabrinjavajući trend: sve više radnika ide na bolovanje iz ovih razloga, sve se dogodilo nakon ‘pandemijskog šoka‘

Piše dv
20. listopada 2023. - 13:59
Čak 78 posto zaposlenika reklo je da se osjećaju umorno, a tri četvrtine reklo je da su razdraženi (ilustracija)/Shutterstock

Iscrpljenost, ljutnja ili ravnodušnost – mnogi zaposlenici u Njemačkoj žale se na psihičke probleme na poslu, objavilo je zdravstveno osiguravajuće društvo AOK predstavljajući izvješće o bolovanju, javlja dpa, prenosi Fenix-magazin.

U istraživanju Znanstvenog instituta za osiguranje za izvješće objavljeno u srijedu, 78 posto ispitanika reklo je da se osjećaju umorno, tri četvrtine reklo je da su razdraženi, a dvije trećine reklo je da im jednostavno nije stalo.

Brojke su nešto povoljnije nego tijekom pandemije prije godinu dana, ali ipak ukazuju na veću raširenost problema nego prije pandemijskog šoka.

image

Gotovo polovica zaposlenika, njih 47 posto, osjeća pritisak promjena na radnom mjestu, ne samo zbog pandemije, već i zbog razvoja tehnologije (ilustracija)

/Shutterstock

Gotovo polovica zaposlenika, njih 47 posto, osjeća pritisak promjena na radnom mjestu, ne samo zbog pandemije, već i zbog razvoja tehnologije. Više od trećine, 35 posto, strahuje od pogoršanja općeg socijalnog stanja, dok samo osam posto brine za svog poslodavca.

Istovremeno, radnici u tvrtkama koje i sami ocjenjuju održivima, manje izostaju s posla. Prosječan broj dana odsutnosti takvih ispitanika u 12 mjeseci prije istraživanja bio je 11,6. Pesimisti su, pak, u prosjeku izbivali 16,2 dana.

Broj izostanaka zbog psihičkih problema od 2012. do 2022. porastao je za 48 posto. Znatno su veća i bolovanja zbog drugih bolesti, za 35 posto, ali prvenstveno zbog covida.

image

Radnici u tvrtkama koje i sami ocjenjuju održivima, manje izostaju s posla (ilustracija)

/Shutterstock
29. travanj 2024 07:19