StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPreodgajaju ih

Velika istraga jedne od najmučnijih ratnih priča otkrila jezive detalje što Rusi rade s ukrajinskom djecom. Navodno organiziraju i posebne kampove...

Piše dv
14. listopada 2022. - 20:06

Associated Press objavio je rezultate velike istrage koja je pokazala da Rusi odvode ukrajinsku djecu iz ratom zahvaćenih područja te ih preodgajaju u Ruse. To je dosada najopsežnija istraga o otimanju ukrajinske djece, a prva koja prati proces sve od odvođenja malodobnika pa do njihova odrastanja u Rusiji, prenosi Slobodna Dalmacija.

AP je istražio podatke koje je dobio razgovarajući s roditeljima, posvojiteljima, djecom i dužnosnicima u Ukrajini i Rusiji i analizirajući mailove, dokumente i državne medije.

Tisuće djece pronađeno je u podrumima ratom razorenih gradova poput Mariupolja i u sirotištima na teritoriju Donbasa koje je okupirala Rusija. Među njima su oni čiji su roditelji ubijeni od ruskog granatiranja, kao i drugi koji su boravili u socijalnim institucijama zbog siromaštva svojih obitelji ili su bili na skbi u udomiteljskim familijama, a poznati su kao “djeca države”.

Rusija tvrdi da ta djeca nemaju roditelje ili staratelje koji bi se brinuli o njima ili da se do njih ne može doći. No, Associated Press tvrdi da su ruski dužnosnici deportirali ukrajinsku djecu u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom bez ičijeg pristanka, da su im lagali da ih roditelji ili posvojitelji ne žele, koristili za propagandu te davali ruskim obiteljima i dodijeljivali im državljanstvo.

Među njima je mnogo siročadi, od kojih je dobar dio u ratu ostao bez roditelja, ali tu su i djeca koja su bila smještena u domove i odmarališta zbog teških situacija u njihovim obiteljima.

Takvo nešto može označavati genocid, piše AP, odnosno uništavanje identiteta neprijateljske nacije. Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, tvrdi da su samo iz tog grada odvedene stotine djece.

"To je apsolutno užasna priča. Ne znamo imaju li naša djeca roditelje ili druge skrbnike jer su ih ruske trupe otimale silom", izjavio je.

Ruski zakoni, inače, zabranjuju posvajanje djece iz inozemstva, no Vladimir Putin u svibnju je potpisao dekret kojim se takvo što omogućuje za djecu iz Ukrajine. AP navodi kako ruske vlasti plaćaju obiteljima za svako posvojeno ukrajinsko dijete, a za djecu s poteškoćama daju i do tisuću eura. Navodno organiziraju i kampove u kojima ukrajinskoj djeci nude "domoljubnu edukaciju".

Vrlo je teško odrediti točan broj ukrajinske djece deportirane u Rusiju, a ukrajinski dužnosnici tvrde da ih je gotovo osam tisuća. Rusija ne otkriva broj, ali dužnosnici redovito najavljuju dolazak ukrajinske siročadi ruskim vojnim zrakoplovima.

Odveli ih iz Mariupolja 

Među majkama koje su ostale bez djece je i Olga Lopatkina. Nakon pada Mariupolja danima je hodala nervozno kao zarobljena zvijer u svom podrumu. U očaju je činila uvijek iste krugove, izludjela od brige jer nije čula ništa o šestero posvojene djece koji su ostali u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju.

Djeca su kao i prijašnjih godina organizirano otišla na odmor u dječje odmaralište u ovom lučkom gradu, ali su ovaj put ostala u ruskom okruženju. Već jednom su ostali siročad, a sad je prijetilo da će se to dogoditi i drugi put.

Olgi su se po glavi motale razne misle. Što da napravi? U Mariupolj ne može ni ukrajinska vojska, a kako će ona? Pitala se treba li sama krenuti po djecu, pa šta bude. No što ako bude ubijena, a djeca opet ostanu siročad? Nije ni slutila da će ju njezina dilema odvesti ravno u bitku protiv Rusije, s najvećim ulozima njezina života.

image
Narciso Contreras/Anadolu Agency Via Afp

Dok je Lopatkina razmišljala što učiniti, djetinjstvo njezinog sina tinejdžera naglo je završilo u Mariupolju.

Odjednom je 17-godišnji mladić postao otac i majka svojoj braći i sestrama. Troje je imalo kronične bolesti ili invaliditet, a najmlađi je imao samo 7 godina.

Dok je žestoko granatiranje razbijalo stakla oko njih, stisnuli su se u podrum. Kad su se mlađi uplašili, Timofej ih je tješio i nosio na rukama. Nakon jednog zračnog napada krevete su približili uz najdeblji zid.

Ali nijedan zid nije mogao spriječiti rat. Svaki dan, Timofej se budio u 6 ujutro na velikoj hladnoći i cijepao drva za kuhanje hrane. Žuljevi su mu se stvorili na rukama, a koža otvrdnula.  

"Kada hodate i ugledate prosute mozgove ljudi na cesti, ništa vam nije važno", ispričao je. Majci je obećao da će čuvati mlađu djecu. Ali kad je jednog dana nestalo struje, izgubio je svaki kontakt s njima…

U ožujku je ruska pravobraniteljica za dječja prava Marija Lvova-Belova rekla da je više od 1000 djece iz Ukrajine u Rusiji. Tijekom ljeta je rekla da je 120 ruskih obitelji podnijelo zahtjev za skrbništvo, a više od 130 ukrajinske djece dobilo rusko državljanstvo. Od tada ih je stiglo mnogo više, uključujući grupu od 234 početkom listopada.

Lvova-Belova je istaknula da je ovoj djeci potrebna pomoć Rusije da prebrode traumu zbog kojih su loše spavali, plakali noću i crtali podrume i skloništa od bombi. Priznala je, da je isprva skupina od 30 djece dovedena u Rusiju iz podruma Mariupolja prkosno pjevala ukrajinsku himnu i uzvikivala "Slava Ukrajini!". Ali sada je, rekla je, njihova kritika "pretvorena u ljubav prema Rusiji", a i sama je prihvatila jednu tinejdžericu.

“Danas je dobila putovnicu državljanke Ruske Federacije i ne ispušta ju iz ruku!” objavila je na Telegramu uz fotografiju: “Čekala je ovaj dan u našoj obitelji više nego itko drugi.”

Lvova-Belova je sankcionirana od strane Sjedinjenih Država, Europe, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Australije. Njezin ured uputio je AP-u odgovor "da Rusija pomaže djeci da očuvaju svoje pravo da žive pod mirnim nebom i budu sretni".

U kolovozu je visoki dužnosnik moskovskog Odjela za rad i socijalnu zaštitu u kojem se zahvaljuje ruskim udomiteljskim obiteljima objavio: "Naša djeca... Sada su naša."

image
Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Djeca Mariupolja nisu prva koje je Rusija odvela iz Ukrajine.

Godine 2014., nakon što je Rusija anektirala Krim, više od 80 djece  zaustavljeno je na kontrolnim točkama i oteto. Ukrajina je tužila, a Europski sud za ljudska prava utvrdio da su djeca odvedena u Rusiju. Katerina Raševska, braniteljica ljudskih prava, rekla je da zna za oko 30 ukrajinske djece s Krima koju su usvojili Rusi u okviru programa poznatog kao „Vlak nade“. Sada, dodala je, neka od te djece bi mogla biti i ruski vojnici.

 

02. svibanj 2024 01:50