StoryEditorOCM

Ukrajinci tvrde da im stiže dosad najmoćnije oružje zastrašujuće vatrene moći kojim mogu gađati ciljeve u Rusiji. Amerikanci sve demantiraju i ljute se na službeni Kijev jer su javno objavili tu informaciju

Piše Anita Belak Krile/sd
30. svibnja 2022. - 17:15

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak danas je izjavio da u Ukrajinu stiže dosad najjače oružje kakvim do sad nisu raspolagali. Riječ je o naprednim višestrukim raketnim sustavima (MLRS) koji mogu ispaliti seriju raketa i preko 300 kilometara. Bliski suradnik predsjednika Volodimira Zelenskoga također je rekao da Rusija "histerično reagira" na najave da će im SAD poslati moderne MLRS-ove, piše Slobodna Dalmacija.

- MLRS-ovi su jedan od najvećih strahova Moskve – istaknuo je Podoljak.

Ovi raketni sustavi, ovisno o vrsti streljiva, imaju ogroman domet, a kako se ispaljuju iz mobilnog vozila na kopnene mete, Ukrajinci bi s njima vrlo lako mogli gađati ciljeva unutar Rusije.

No, vrlo brzo nakon Podolnjakove objave javio se američki predsjednik Joe Biden koji je opovrgnuo da će SAD Ukrajini poslati ove raketne sustave. 

 - Nećemo Ukrajini slati raketne sisteme koji mogu pogoditi Rusiju", naglasio je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Oko slanja MLRS-a dugo se vode rasprave na sastancima u Bijeloj kući na kojima su dužnosnici razgovarali o nacionalnoj sigurnosnoj politici. Glavna briga im je pitanje hoće li slanje sve težeg naoružanja u Ukrajinu, Rusija smatrati provokacijom koja bi mogla izazvati neku vrstu odmazde protiv SAD-a. Rusi stalno ponavljaju da svaka prijetnja njihovoj domovini predstavljala veliku eskalaciju rata te da time zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajince postaju legitimna meta u ratu.

CNN je izvještavao prošli tjedan kako je Bidenova administracija zabrinuta i oko toga može li Amerika sebi priuštiti slanje tolike količine najmoćnijeg oružja izvučenog iz vojnih zaliha.

Što se tiče karakteristika MLRS-a, njegova je vatrena moć zastrašujuća. Jedan lanser ispaljuje 12 raketa tipa M26 koje izbacuju 7728 bombica pa tako jedna baterija može ispaliti 108 raketa što daje vatrenu moć jednaku 33 bataljuna topništva. Zamjenom lansera sustav može ispaljivati i rakete zemlja-zemlja tipa MGM-140 ATACMS koje se koriste manje od klasične postave raketa M26.

Otkako je počela žestoka ruska ofenziva u Donbasu, Ukrajina na sva zvona moli i kumi da im SAD pošalje napredne višestruke raketne sustave. I ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu uporno je tražio MLRS-ove iz SAD-a.

„Drugi će onda slijediti taj primjer", rekao je Kuleba.

image
screenshot youtube

 

03. lipanj 2024 06:21