StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT IDE DALJE

Pa kako je moguće da su ovo uopće uspjeli? Svi se čude kako je u izoliranoj Gazi stvoreno oružje od kojeg strepi Izrael

Piše dv
13. studenog 2023. - 17:14

Torpedo je podvodni projektil s vlastitim pogonom i uređajem za vođenje po smjeru i dubini. Služi za uništavanje različitih ciljeva na morskoj površini i ispod nje (podmornice, brodovi, obalni objekti i dr.). Lansira se s broda, podmornice, zrakoplova ili helikoptera, pa prema tomu postoje brodska, podmornička i zrakoplovna torpeda, a u posljednje doba i torpeda s raketom koja ga nosi zrakom na prvom dijelu puta do cilja.

Tako o torpedima piše Hrvatska enciklopedija LZ Miroslav Krleža. A iako odsječeni od svijeta i na području površine Brača, i Hamasovci su uspjeli napraviti više torpeda i napasti Izrael. Torpeda su vjerojatno stvarali i ‘kovali‘ u podzemnim skloništima.

Stručnjaci se čude kako su to uspjeli s obzorom daje Gaza izolirana i s kopna i s mora. A za torpedo im je trebao eksploziv, krilca, oprema za navođenje, sofisticirani sustav za upravljanje...  I sve su to nabavili! 

Naime, nedavno je na snimci koji su brigade "Al-Qassam" objavile na Telegramu prvi put prikazan navođeni torpedo "Al-Asif", koji pripadnici Hamasa transportiraju prema moru, objavila je Al Jazzera.

Hamas je podijelio malo informacija o oružju. Međutim, analiza slika otkriva nekoliko detalja.

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

Čini se da se radi o osnovnom polupotopljenom podvodnom vozilu bez posade (UUV). Nos ima rudimentarni udarni osigurač za eksplozivnu bojevu glavu skromne veličine. Vodi ga kamera u stilu go-pro koja je postavljena blizu tijela torpeda. Ovo sugerira samo veoma plitko ronjenje tijekom napada, više polupotopno nego pravo podvodno vozilo, navodi B92.

Tijelo nalik torpedu je metalno, što omogućava skromnu dubinu ronjenja. Moguće je da je sastavljen od boca sa komprimiranim plinom. Čini se da nema sofisticiran sistem plovnosti, tako da je dubina ronjenja vjerojatno kontrolirana velikim površinama. Zadnji zavrtanj (elisa) i plašt su možda odlijepili sa starog ronilačkog pogonskog vozila (DPV), analizira Naval News. 

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

Nejasno je da li koristi baterije za pogon ili neki oblik motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Međutim, šuplje crijevo prolazi duž vanjske strane vozila. Ovo podrazumijeva posljednje, motor s unutrašnjim sagorijevanjem, vjerojatno benzin. Ako je tako, onda je motor približno iste veličine kao i motori na zračnim vozilima bez posade (UAV).

Na snimci se vidi da oružje nose u vodu četiri Hamasova ronioca iz Brigada Al-Kasam (Al-Qassam). Očigledno je korišten tijekom napada Hamasa na Izrael iz Gaze 7. listopada 2023. godine, koji je nazvan operacija "Al-Aksa poplava". Ova činjenica je neprovjerena, ali je postojanje oružja jasno.

Iako slike nude nove detalje, postojanje Hamasovih podvodnih ‘torpeda‘ bilo je javno poznato i prije. U svibnju 2021. izraelska vlada je izvijestila da je Hamas pokušao napasti izraelsku pomorsku imovinu sličnim oružjem. Ona je lansirana sa sjevera Gaze, u blizini 31,529581°, 34,437747°. Izraelske snage su brzo neutralizirale i oružje i tim koji ga je lansirao, navode strane vojne edicije.

Slično oružje, koje kombinira karakteristike torpeda i podvodnih dronova, napravili su Iran i Sjeverna Koreja. I možda Hezbolah u Libanonu i Huti pokret u Jemenu imaju nešto slično. Iranski su profesionalniji, kao torpedo velikog dometa. A sjevernokorejska porodica "haeil" je mnogo veća i teško naoružana, vjerojatno s nuklearnom bojevom glavom.

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

image

Hamas, Telegram, Twitter (X)

Prva tvornica torpeda je bila na Jadranu

Hrvatska enciklopedija još navodi:

Trup torpeda, od prvih inačica do najsuvremenijih izvedbi, izduženi je cilindar sa zaobljenim prednjim i zašiljenim stražnjim krajem. Klasični se torpedo sastoji od bojeve glave s udarnim upaljačem, pogonskog agregata na stlačeni zrak te dubinskog i smjernoga ravnača za dubinska i smjerna kormila, koja se nalaze na stražnjem dijelu (repu) torpeda, gdje je i par pogonskih brodskih vijaka koji se okreću u suprotnim smjerovima.

Suvremena torpeda razlikuju se prema načinu lansiranja (iz nadvodne ili podvodne torpedne cijevi ili iz okvira), vrsti upaljača (kontaktni ili nekontaktni), pogonu (brodski vijci tjerani stapnim strojem ili turbinom na stlačeni zrak, elektromotor napajan iz akumulatora, plinska turbina na plinove razvijene gorenjem ili drugom kem. reakcijom, mlaz vode iz hidromlaznoga propulzora, mlaz plinova iz reaktivnoga motora na čvrsto ili tekuće gorivo), vrsti navođenja (inercijsko, programsko, žično vođenje, samonavođenje – aktivno ili pasivno s pomoću zvuka, magn. polja, radijskih valova), te prema naboju (klasični ili nuklearni). Ipak, osnovna je podjela prema masi. Tipičan laki torpedo ima promjer 324 mm, masu oko 300 kg, duljinu 2,5 m, brzinu do 60 čv, eksplozivnoga je punjenja oko 20 kg, te ponajprije služi za protupodmorničko djelovanje.

Njime se naoružavaju zrakoplovi, helikopteri, brodovi i ponekad podmornice. Teška torpeda znatno su veće i razornije naprave, obično promjera 533 mm, mase oko 2 t, duljine 5,5 do 7 m, brzine do 60 čv, eksplozivnoga punjenja do 350 kg, te se njima ugl. naoružavaju podmornice za protubrodsko i protupodmorničko djelovanje.

Preteču torpeda osmislio je hrvatski izumitelj i časnik austrougarske ratne mornarice I. B. Lupis, koji je svoj izum predstavio u Rijeci 1860. U suradnji s njim i prema njegovoj ideji, 1866. prvi uporabljivi autonomni torpedo konstruirao je R. Whitehead, tadašnji tehnički direktor Riječkoga tehničkoga zavoda. Taj je torpedo imao kalibar 335 mm, masu 136 kg (od toga 8 kg eksploziva), brzinu od 6 čv i doseg od 900 m, a bio je pogonjen klipnim strojem na stlačeni zrak.

Prva su torpeda nosila ime Luppis-Whitehead; izum je prva otkupila austrougarska mornarica, potom i gotovo sve veće pomorske sile svijeta, a riječka tvornica postala je prva tvornica torpeda na svijetu. Pred I. svjetski rat torpedo je postao osnovno naoružanje podmornica, a pojavila su se prva samovođena torpeda koja prate zvuk brodskih motora. Torpeda su prvi put masovno uporabljena u I. svjetskom ratu, a u kasnijem razvoju koji traje do danas radi se na povećanju dosega, preciznosti, brzine, razornog učinka i nezamjetljivosti.

29. travanj 2024 16:43