StoryEditorOCM

U Neumu osvanuli ustaški grafiti: ‘Nije ovo prvi put. Zna se tko to radi, sve je organizirano‘

Piše L.G./JL
26. siječnja 2024. - 10:43

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) osudila je posljednje pojave vandalizma na području Općine Neum, nakon što su osvanule nacionalističke i fašističke poruke koje su ispisane pored objekta "Sarajka", prenosi Jutarnji list.

Vlada HNK navodi da osuđuje sve pojave vandalizma od skrnavljenja i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih napisa na više lokacija.

"Oba ova izgreda imaju za cilj unošenje nemira među žitelje Neuma i skretanje pozornost na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnom kontekstu. Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete ‘grada slučaja‘ na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojemu županijska izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo iskoristiti u cijelosti", naveli su.

Dalje ističu da se ovakvim neprihvatljivim ponašanjem pokušava zasjeniti snažan angažman mjesnih vlasti, na čelu s načelnikom Draganom Jurkovićem koji, zajedno sa svojim suradnicima, od Neuma želi izgraditi cjelogodišnje turističko odredište i mjesto ugodnoga življenja, u čemu će mu Vlada HNK nastaviti pružati punu podršku. 

"Ovom prigodom dajemo snažan vjetar u leđa i našim istražnim tijelima odnosno MUP-u i Tužiteljstvu naše županije koji će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi ušli u trag počiniteljima ali i, podizanjem razine sigurnosti, spriječili ponavljanje ovakvih i sličnih nemilih djela kojima u normalnim i civiliziranim sredinama kakav su Neum i HNŽ nema i neće biti mjesta", rekla je premijerka HNK Marija Buhač.

Natpisi "Za dom spremni", "Pitarske pi*ke", "Je* em te Sarajevo", "Ustaše Neum", ispisane su na zidovima u blizini jednog ugostiteljskog objekta, a Klix.ba kontaktirao je vlasnik objekta u neposrednoj blizini rekavši da ovo nije prvi put da se ovako nešto događa u Neumu.

Tvrdi da to radi grupa momaka, organizirano, ali da policija samo napravi zapisnik. Dodaje i to da nitko do sada nije bio procesuiran zbog ovakvog ili sličnog vandalskog čina. 

27. travanj 2024 13:06