StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZa ne vjerovati

Sramotno! Većina srpskih portala objavila fotografije tijela za koje se sumnja da je Matej Periš. Profesorica Vilović: ‘To je užasno, najgori tip lešinarenja, u Srbiji su prijeđene sve granice...‘

Piše Vinko Paić/sd
18. svibnja 2022. - 18:49

Tijelo mlađeg, za sada nepoznatog muškarca, nađeno je jutros u Dunavu u Beogradu kod Ade Huje. Dežurni zamjenik Višeg javnog tužitelja obavio je očevid na licu mjesta i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize, kojima će se utvrditi identitet muške osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Otac Mateja Periša, Nenad Periš, potvrdio je da ga je srpska policija obavijestila o tome kako pronađeno tijelo mladića po opisu i odjeći odgovara njegovom sinu.

Od trenutka kad je tijelo pronađeno gotovo svi srpski mediji, koji su još od siječnja pratili ovaj slučaj, slili su se na Adu Huju, a ono što se dalje događalo sramotno je za novinarsku struku.

image

Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine.

Slobodna Dalmacija

Naime, većina vodećih srpskih portala, na svojim je naslovnicama objavila zablurane fotografije mladića za koje se sumnja da je nestali Splićanin. Sve to uz bombastične naslove.

- Vidjela sam na jednom portalu da su objavili majicu koja je pronađena na tijelu što me zgrozilo jer to je apsolutno neprihvatljivo, nepotrebno, ma grozno. Kad se radi o živom čovjeku, ako mu oduzimate dostojanstvo, to je užasno, ali taj živi čovjek može reagirati. Mrtvom čovjeku oduzimate sve, ali baš sve! On nema mogućnost da se odupre, obrani... To je užasno, najgori tip lešinarenja. Dečkova obitelj proživljava užasne trenutke i mediji u Srbiji bi trebali imati razumijevanja za cijeli situaciju. Ali očito im ovaj slučaj služi tome da imaju što više klikova i čitatelja. Žao mi je što je tako i samo se nadam da nijedan medij u Hrvatskoj neće ići tragom objava iz Srbije - kaže nam profesorica etičkih kolegija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović.

image

- To je užasno, najgori tip lešinarenja - kaže profesorica Gordana Vilović.

Davor Pongracic/Cropix

- Mora se uvažiti notorna činjenica da u Srbiji postoji strahovito veliki broj tabloida. Kad je u pitanju sama potraga za Matejem oni su konstantno išli sve dalje i dalje... Tu postoji bezbroj etički upitnih situacija. Da je ovdje postojana briga o etičnosti onda bi se to vidjelo još za vrijeme izvještavanja o potrazi u siječnju. Ali u srpskim tabloidima su odavno prijeđene sve granice, veliki je broj raznih portala koji se bore za čitatelja na sve načine. Čini mi se da ipak onaj mali broj ozbiljnih medija u Srbiji neće slijediti taj primjer. Mislim da će i elektronički mediji poput televizija ovdje povući granicu i pokušati biti etični. Zaista me zanima tko će ovdje reagirati i na koji će se način zaustaviti ovo što je, ponavljam, jako ružno.

image

Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine.

Slobodna Dalmacija

Matejeva obitelj, ako to želi može potražiti zadovoljštinu na sudu.

- Mogu ići građanskom parnicom ili se obratiti Vijeću za elektroničke medije. Premda, meni se čini da bi trebalo pustiti obitelj da se dostojno oprosti od svog voljenog Mateja - zaključuje profesorica Vilović.

Podsjetimo, na HRT-u se dogodila slična situacija kao u Srbiji. Naime, početkom prosinca prošle godine u prilogu o stravičnom ubojstvu žene u Splitu u središnjem Dnevniku prikazana je umiruća žrtva teškog napada koja bespomoćno leži na tlu nakon što ju je bivši partner više puta izbo nožem. Isti je kadar prikazan dva puta tijekom priloga, a mogao se vidjeti i ubojica kojeg su držali zaštitar i kupci koji su se zatekli u trgovini za vrijeme napada. Lica prisutnih su bila zamagljena.

04. svibanj 2024 12:56