StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Sigurnosni stručnjak: ‘Ukrajinci su u zadnjih godinu dana imali velikih propusta. I to se sada vidi! Na potezu je Zapad‘

Piše DV
26. veljače 2024. - 07:21

Ne slažem se s konstatacijama nekih novinara koji govore da nikad nije bilo teže! Prije dvije godine i dva dana, Rusi su praktički bili na ulazu u Kijev. Danas Rusi proglašavaju osvajanje grada Avdiivke koji je praktički sve samo ne grad, jer se radi o ogromnoj ruševini, kao kolosalni uspjeh... Ukrajinci imaju određenih problema unutar sebe jer, nažalost, nisu uspjeli u posljednji godinu dana stabilizirati svoju vlastitu vojnu proizvodnju. Nisu se uspjeli reorganizirati niti organizirati. Izgubili su onu informacijsku prednost koju su imali na početku rata i počelo ih je razjedati na jedinstvo. I to se odrazilo i na bojnom polju, komentirao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", gostujući na HRT-u.

- Rusija sasvim sigurno ne bi mogla više opstati da nije ogromne pomoći koja dolazi iz Sjeverne Koreje i dobrim dijelom iz Irana. S druge strane, Ukrajina je razvila određene sposobnosti koje vidimo na terenu. Ruska crnomorska flota praktički više ne postoji i ne može sudjelovati ni u kakvim borbenim aktivnostima, a i brojni gubici u ruskom zrakoplovstvu pokazuju da su se Ukrajinci i tu razvili. Međutim, Ukrajina treba pomoć Zapada jer se radi o izuzetno dugoj fronti i radi se o izuzetno velikom broju vojnika koje treba nahraniti, obučiti, opremiti i organizirati. I treba, naravno, tu modernu tehnologiju. Bez te pomoći, Ukrajina vrlo teško može izaći na kraj i ne može napraviti više bitne pomake na vojnom polju, tvrdi Akrap.

image

Ruske snage ulaze u potpuno razorenu Avdiivku

Stanislav Krasilnikov/Sputnik/Profimedia/Stanislav Krasilnikov/Sputnik/Profimedia

Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu, na istu temu kaže kako je Ukrajina postala previše atraktivna za političku kampanju za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

- Ono što je vrlo nezgodno za Ukrajinu to je da je ona postala previše atraktivna za političku kampanju za predsjednika SAD-a. Znamo da će tek u studenome izabrati novog predsjednika. Plašim se da bi se ova situacija mogla razvijati još jako dugo. Ako se bude procijenilo da je u Ukrajina stvarno kritična situacija moguć je i dogovor unutar samog sustava, zakonodavnog sustava Sjedinjenih Američkih Država. Pritom trebamo reći da i Republikanci i Demokrati govore i stoje iza Ukrajinu i da žele Ukrajini pomoći. No, politička tema je vrlo atraktivna i na neki način to ju sada najviše koči, kaže Bandov za HRT.

Ono što prvo slijedi je sutrašnji sastanak u lidera država Parizu na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na kojem bi se trebalo razgovarati o jačanju suradnje i poslati narodnu poruku da se stoji iza Ukrajine.

- Ovaj sutrašnji sastanak je zapravo radni sastanak. On je prvenstveno smišljen kako bi se dala u konačnici još jednom potpora Ukrajini, kako bi se lakše koordinirali odnosi unutar Europske unije. U ovom momentu se stvara medijska percepcija da je Rusija u značajnoj prednosti, da će Rusija pobijediti. I ovo je sada prilika da Europa, a u konačnici i SAD i Kanada, koje će također sudjelovati na sastanku, kažu: "Ne, to nije tako, mi i dalje stojimo iza Ukrajine, mi ćemo i dalje podupirati ukrajinsku situaciju u Ukrajini i dalje ćemo im pomagati". To je vjerojatno taj jedan simbolički moment sutrašnjeg sastanka, tvrdi Bandov.

image
Roman Pilipey/Afp

Koliko su u ovom trenutku Rusija i Ukrajina daleko od toga da zaista sjednu za stol i razgovaraju?

- Imamo konstantno neke pregovore, tako da jedna i druga strana shvaćaju da moraju razgovarati. Onaj ključni moment koji zapravo svi očekujemo, a to je razgovor o konkretnom miru, plašim se da smo još jako daleko od njega. Ono što je sigurno, kada bude situacija na terenu potpuno jasna, tada će biti puno bliži takvi pregovori. U ovom trenutku, nažalost, još smo jako daleko od njih, kazao je Bandov za HRT.

image

Volodimir Zelenski - kako dalje?

Handout/Afp
image

Ukrajinski vojnici na mukama

Anatolii Stepanov/Afp
26. travanj 2024 05:19