StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPomnožite sa 7,5, a to je godišnja bruto plaća

Pogledajte koliko zarađuju radnici u Kauflandu, Lidlu, Aldiju, dm-u, Rossmanu u Njemačkoj

Piše Fenix-magazin.de
23. ožujka 2022. - 19:18

Kolike su plaće prodavača u Lidlu, Kauflandu ili dm-u? Platforma “Kununu” koja istražuje i uspoređuje plaće daje uvid u to koliki je prihod prodajnog osoblja, donosi Fenix magazin.

Iznenađujuće, zaposlenici u trgovinama specijaliziranih za radionice, kuću i vrt Hornbach ili Obi prolaze daleko bolje od diskontnog diva Lidla.

Prodavač u Hornbachu zarađuje 29.700 eura bruto godišnje, dok trgovac zarađuje 30.600 eura bruto. Barem su tolike prosječne plaće na platformi za usporedbu “Kununu”.

Tamo korisnici mogu unijeti svoju plaću. Pita se godišnja bruto plaća na bazi punog radnog vremena uključujući i posebne pogodnosti. No, nije precizirano tko daje podatke, odnosno radi li se o dugogodišnjem zaposleniku ili novozaposlenoj osobi. Lokacija trgovina također može igrati veliku ulogu u plaći.

Prema ljestvici Kununa, ljudi najviše zarađuju u Stuttgartu.

Portal Lebensmittelzeitung (LZ) sastavio je rang koji je uključivao i trgovine mješovitom robom i specijalizirane trgovine zakuću i vrt. Tu je također vidljivo da te trgovine plaćaju daleko bolje od Lidla, Kauflanda i Co.

Osim toga, zaposlenici dobivaju godišnji odmor i božićnice kao i dijeljenje dobiti. Prosječna dužina radnog staža u Hornbachu je deset godina. Razlika u plaći između prodajnog osoblja i obučenih maloprodajnih službenika također je minimalna u Hornbachu.

image

Plaće radnika

Fenix-magazin

Tračak nade za mnoge zaposlenike podružnica: plaće bi uskoro mogle porasti ako se zakonska minimalna plaća u listopadu podigne na 12 eura po satu. Mnogi trgovci već obećavaju da će uskladiti satnicu prije podizanja minimalne plaće. Prema pisanju Lebensmittelzeitunga, tvrtka za kućne ljubimce Fressnapf najavila je da će od travnja plaćati najmanje 12 eura po satu.

Dok su razlike u plaćama između školovanih i nekvalificiranih radnika tek male u Hornabchu i Obiju, drukčije je u Kauflandu, Lidlu, Nettu i Globusu. Tu se isplati dulja obuka prodavača u maloprodaji u odnosu na ostale prodavače. Obučeni trgovci na malo mogu računati na oko 4.000 eura više.

Kad je riječ o plaćama voditelja trgovina od preko 50.000 eura, Aldi i Lidl pobjeđuju u utrci s najvećom plaćom.

Lanac drogerija dm je na trećem mjestu s plaćama za prodavače sa 26.900 eura, a Kaufland na četvrtom sa 26.100 eura. Za usporedbu, prema istraživanju platforme Kununu, djelatnici u maloprodaji u Njemačkoj zarađuju između 19.600 i 24.400 eura, s prosjekom od 23.700 eura.

Međutim, ne slažu se svi trgovci s podacima “Kununua”. Kako prenosi Lebensmittelzeitung, Lidl je naveo da su svi njihovi zaposlenici obuhvaćeni kolektivnim ugovorom i plaćeni više od kolektivnog ugovora, isplaćuje im se regres i božićnica te da već imaju internu minimalnu početnu satnicu od 12,50 eura, donosi Fenix magazin.

 

09. svibanj 2024 16:29