StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUSI U UKRAJINI KORISTE HRVATSKU TEHNOLOGIJU

Pogledajte kako robotskim gusjeničarem tvrtke DOK-ING razminiravaju područje Mariupolja

Piše dv
9. lipnja 2022. - 13:18

Robotski gusjeničar MV4, kojeg Rusi zovu Uran-6, razminira ukrajinski grad Mariupolj. Naime, MV4 odnosno Uran-6, osmislila je i proizvela hrvatska tvrtka DOK-ING, koja je Rusiji prodala licencu za proizvodnju robotskog čistača minskih polja ali i za jedinstveno robotsko vozilo, MVF-5, koje se primjenjuje pri gašenju požara u posebnim uvjetima.

 

Hrvatski stroj za razminiranje paradirao je i moskovskom ulicama u vojnom mimohodu održanom u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom 2018. godine pisao je tada Poslovni dnevnik.

– Ponosan sam i laska mi činjenica da se stroj dizajniran u Zagrebu, proizveden u Zagrebu, upotrebljava u Rusiji, koja je tehnološki visokorazvijena zemlja. Ruska vlada kupila je tehnologiju proizvodnje naših strojeva, uz svoje vrhunske stručnjake priznali su naš proizvodi i prihvatili ga za svoje potrebe – izjavio je  Vjekoslav Majetić, vlasnik i osnivač DOK-ING-a dodajući kako su Rusi kupili licencu za njegovu izradu, no tada još nisu počeli proizvodnju. Osim licence za MV-4, Rusi su od te hrvatske tvrtke kupili i licencu i za MVF-5, jedinstveno robotsko vozilo koje se primjenjuje pri gašenju požara u posebnim uvjetima. Inače gusjeničar za razminiranje prije nekoliko godina pokazao je što može i a pokaznim vježbama u Župi dubrovačkoj i Konavlima. Zanimljivo je da je pogon tvrtkr DOK – ING u Puli posjetio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković ali, na zadovoljstvo Dubrovčana, razlog nije bilo razminiranje već nova tehnologija u zbrinjavanju otpada. 

02. svibanj 2024 07:55