StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVelika panika

Nova ruska pomorska baza, koja bi se trebala graditi u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini digla sve na noge

Piše Antonija Handabaka/JL
13. prosinca 2023. - 17:06

Nova ruska pomorska baza, koja bi se trebala graditi u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, izazvala je uzbunu u Gruziji, kandidatkinji za članstvo u EU, piše BBC, a prenosi Jutarnji list. 

Službe britanskog javnog servisa analizirale su satelitske snimke i potvrdile da su od veljače 2022. godine pokrenuti građevinski radovi u luci. Još početkom studenoga 50 tamošnjih opozicijskih političara zatražilo je od NATO-a i EU da se usprotive planovima Moskve o stalnoj pomorskoj bazi u Očamčireu, nekoliko desetaka kilometara udaljenom od prve gruzijske luke. Nakon što je abhazijska marionetska vlada potvrdila da je s Moskvom potpisala sporazum, a s obzirom na situaciju u Ukrajini, dio gruzijskih političara boji se uvlačenja Gruzije u sukob između Moskve i Kijeva.

Međutim, gruzijska vlada, koja je proeuropska, ali pazi da se ne zamjeri velikom susjedu, umanjuje ozbiljnost prijetnje navodeći da ona ne predstavlja neposrednu ugrozu.

"Čak i da Rusi počnu s gradnjom u Očamčireu, trebat će im najmanje tri godine", rekao je za BBC Nikoloz Samkharadze, šef gruzijskog Povjerenstva za vanjske poslove.

Abhazijska uprava tvrdi da su promjene vidljive satelitskim putem u luci napravljene kako bi luka mogla primati veće teretne brodove. Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je cilj radova omogućiti sigurnu luku za ruske ratne brodove iz Crnomorske flote.

image
Mikhail Mordasov/Afp

No i Gruzija ima planove za gradnju vlastite velike luke u Anakliji. Veliki projekt smatra se ključnim elementom u povećanju kapaciteta uzduž tzv. Srednjeg koridora, najbrže rute za transport tereta između Azije i Europe. Ova ruta omogućila bi zaobilaženje Rusije kopnenim putem, a Svjetska banka procjenjuje da bi mogla prepoloviti vrijeme transporta i utrostručiti trgovinu do 2030. godine. Kremlj se dulje protivi, tvrdeći da je to američki projekt, a ruski ministar vanjskih poslova optužio je SAD da bi luku mogao koristiti za svoje podmornice.

Mamuka Khazaradze, gruzijski opozicijski političar koji je vodio projekt, optužuje vladu u Tbilisiju da je opstruirala projekt kako bi umirila Moskvu. Nikoloz Samkharadze te optužbe naziva apsurdnima.

"Kako proruska vlada može gurati članstvo u EU", rekao je, dodajući da Gruzija mora postupati oprezno s Moskvom.

"U 30 godina bili smo u tri rata s Rusijom. Nemamo zaštitu NATO-a. Nemamo ekonomsku solidarnost EU", podsjetio je, dodajući kako vjeruje da su ruski koraci u Abhaziji način da prijeti Gruziji zbog približavanja EU.

"Rusi uvijek biraju dobar trenutak da potkopaju gruzijsku stabilnost. Pokušavaju pokazati našim europskim i američkim partnerima da su gospodari na južnom Kavkazu i da mogu raditi što žele", zaključio je.

29. svibanj 2024 04:45