StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPolitički piromani

Nizozemski grad odobrio spaljivanje Kur‘ana, palitelji s desnice jedva se spasili pred protivnicima paleža

Piše dv
15. siječnja 2024. - 16:07

Spaljivanje svete muslimanske knjige Kur‘ana izaziva visoke tenzije među muslimanskim vjernicima, što se ovaj put dogodilo u Nizozemskoj.

Nizozemska policija sukobila se s grupom koja je pokušavala spriječiti spaljivanje Kur‘ana, koje je organizirao Edwin Wagensveld, lider pokreta Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA).

Policija je priopćila da je grupa demonstrirala protiv PEGIDA-inog spaljivanja Kur‘ana, za koje je pokret dobio dopuštenje općine u Arnhemu. Grupa je pokušala intervenirati, što je dovelo do prekida demonstracija, a muškarci koji su pokušali spaliti Kur‘an morali su bježati.

Na kraju su demonstranti spasili Kur‘an. Tri su osobe uhićene zbog nepoštivanja autoriteta, a tri su policajca zadobila lakše ozljede. Čelnik PEGIDA-e stavljen je pod policijsku zaštitu.

Gradonačelnik Arnhema Ahmed Marcouch, marokanskog porijekla, rekao je da spaljivanje svete knjige nije zabranjeno u Nizozemskoj. Marcouch je primijetio da je pribjegavanje nasilju neprihvatljivo. U Nizozemskoj gradonačelnici imaju ovlasti zabraniti demonstracije ako predviđaju remećenje javnog reda i mira, piše Klix.ba.

image

Brojni protivnici paljenja Kur‘ana, nakon sukoba s policijom, uspjeli su spriječiti palež 
 

Screenshot X
27. travanj 2024 18:43