StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKANDIDAT ZA ČELNIKA DORH-a

Nikša Wagner: ‘Veliki problem u državnom odvjetništvu su klijentelizam i nepotizam‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. siječnja 2024. - 15:26

Javio nam se i Nikša Wagner te odgovorio na naša pitanja o svojoj kandidaturi za glavnog državnog odvjetnika:

- Javio sam na oglas za mjesto glavnog državnog odvjetnika jer je to moje pravo i mislim kako sam prava osoba u ovom trenutku kad je služba u krizi, što je općeprihvaćeno u javnosti i općoj i stručnoj. Čak i premjer gosp. Plenković ima primjedbe na nedostatke u komunikaciji službe sa ostalima pa i s njegovom Vladom, a što je bez presedana jer je DORH jedan od segmenata vlasti. Dakle, stanje u službi je jako loše, a katastrofalna percepcija u javnosti samo pogoršava stvarno stanje.

Želja za pomoći službi

- Cijelu karijeru, s prekidom tijekom Domovisnkog rata, radim u državnom odvjetništvu u kaznenom odljelu i znam što je dobro, a što nije i što treba promijeniti. Dakle, moja kandidatura je normalan pokušaj u karijeri i želja pomoći službi i Domovini te nastojanje da djeci ostavim bolje pravosuđe. Ja sam profesonalac i neću ni slaviti ako me izaberu niti plakati ako se odluče za drugu osobu. Vlada bira i predlaže kandidata prema svojoj procjeni i na svoju odgovornost prema građanima - rekao je Nikša Wagner, imenovan za zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Splitu 21. rujna 2009. i tu dužnost obavlja do danas.

- Ključni problemi u službi su: katastrofalna percepcija u javnosti za koju su krivi čelnici službe, loši međuljudski odnosi za što također čelnici snose odgovornost i kadrovska problematika tj. odljev kadrova te sve starija dobna struktura na što utječu i objektivni razlozi. Naime, služba nije financijski jako atraktivna, izuzetno je neugodna i stresna, a kad na to dodate još i loše odnose u službi, onda je sasvim jasno zašto bježi svatko mlad koji nađe drugi posao.

Važan segment u životu građana

- Korupcija u klasičnom smislu u državnom odvjetništvu, srećom, nije veliki problem nego klijentelizam i nepotizam. Korupcije u pravusuđu ima više nego se otkrije, ali daleko manje nego javnost to doživljava, a za tu percepciju su krivi baš čelni ljudi službe.

- Državni odvjetnik treba biti otvoren, iskren, otvoren, pošten pa i konstruktivno kritičan kako bi se stvari popravile na bolje. Pravosuđe je jako važan segment za život građana koji nas kao porezni obveznici plaćaju pa ću i o troškovima službe jako voditi računa, što sada nije slučaj.

- Naši građani i porezni obveznici zaslužuju manje, jeftinije, stručnije i učinkovitije državno odvjetništvo. Uvjeren sam da mogu položiti temelje promjena u tom pravcu jer sam uvijek bio usmjeren na rješavanje problema, a ne na puko preživljavanje u službi. Ako su to politički motivi, onda sam ja jako politički motiviran - istaknuo je Nikša Wagner.

Životopis Nikše Wagnera

Rođen je 12. veljače 1965. u Dubrovniku, od oca pok. Josipa Wagnera i majke Marije Wagner djev. Radonić. Pokojni otac je bio kapetan duge plovidbe, a majka nastavnica u osnovnoj školi, sada u mirovini.

Državljanin je Republike Hrvatske i po nacionalnosti Hrvat.

U Dubrovniku je završio osnovnu i srednju upravno-pravnu školu. Oženjen je za Moranu Wagner, djev. Marković po zanimanju liječnicu, specijalisticu medicine rada. Otac je jednog punoljetnog djeteta.

Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu upisao je kao redovni student. Prvi radni odnos zasnovao je kao vježbenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku od 1989. do 1991.

Hrvatski je branitelj iz Domovinskog rata tijekom kojega je osim borbenih obavljao i vojnopolicijske zadaće djelatnog časnika, istražitelja u kriminalističkoj vojnoj policiji, u 72. bojni Vojne policije i pri Upravi vojne policije Ministarstva obrane RH. Razvojačen je na vlastiti zahtjev 8. ožujka 1994. radi prelaska u državno odvjetništvo. Ima čin pričuvnog poručnika vojne policije. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata 1991.-1992.

Pravosudni ispit je položio 17. rujna 1994. nakon čega se zaposlio u Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku kao stručni suradnik.

Hrvatski sabor ga je imenovao za Općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku 3. svibnja 1995. Tu dužnost je napustio 1997. na vlastiti zahtjev radi preseljenja u Split gdje mu supruga ima privatnu liječničku praksu.

Odlukom Državnog sudbenog vijeća od 20. studenog 1998. imenovan je za zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Splitu.

Dana. 22. siječnja 2002. postao je Općinski državni odvjetnik u Splitu koju je dužnost obavljao do 1. listopada 2003.

Za zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Splitu imenovan je 21. rujna 2009. i tu dužnost obavlja do danas.

Čitavu karijeru radi na predmetima iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, ali recentno i najtežim krvnim i seksualnim deliktima jer su ukinuti specijalizirani odjeli. Bio je referent u velikom broju složenih gospodarskih predmeta iz vremena revizije pretvorbe i privatizacije i u toj oblasti se smatra najbolje verziranim.

Okvirna mjerila svake godine prebacuje za barem 40%., a u vrijeme pisanja ovog životopisa 4. prosinca 2023. ima 137% odrađenih okvirnih mjerila. Trenutno mu je i uspješnost za oko 12% bolja od prosjeka, a što je za moj rad uobičajeno.

Daktilografske poslove obavlja samostalno kao i unos podataka u službene računalne programe. Služi se engleskim jezikom.

Ističe sudjelovanje u International Law Enforcement Academy, Budapest, u organizaciji U.S Department of Justice, FBI, na temu "Confidential Source Development", 2002. Procjenu njegovih rukovodnih sposobnosti dala je 19. srpnja 2002. procjeniteljska grupa Državnog odvjetništva Sjedinjenih Američkih Država koja je svoje pisano izvješće dostavila glavnom državom odvjetniku Republike Hrvatske i na čije je mišljenje i ocjenu posebno ponosan jer se tu radi o jedinoj stručnoj, pisanoj, potpuno objektivnoj i nepristranoj procjeni njegovih rukovodnih sposobnosti u čitavoj dugogodišnjoj karijeri.

Na Pravosudnoj akademiji je bio angažiran kao predavač 2012. kao i sada tj. za godinu 2023.- 2024. i to na Pravosudnoj akademiji za vježbenike i pri Školi za pravosudne dužnosnike kao predavač iz segmenta kaznenog materijalnog i procesnog prava.

Član je Udruge branitelja veterana Vojne policije 72. bVP Split, Streljačkog kluba Centar Split, Hrvatskog autokluba i Udruge državnoodvjetničkih dužnosnika.

27. travanj 2024 23:38