StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZgroženi su

Miletić i Glavašević bili su na mjestima najvećeg masakra u izraelskoj povijesti: ‘Vidjeli smo čisti užas!‘

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
27. listopada 2023. - 09:03

Isto vrijeme. Isto mjesto. Isti zločin.

A opet dva različita pogleda.

Na to smo, naravno, navikli kada je domaća politika u pitanju. Desnica i ljevica se u Hrvatskoj oko malo toga može složiti.

No kada se govori o terorističkom upadu Hamasa i pokolju više od 1400 Izraelaca – događaju koji se zbio više od dvije tisuće kilometara zračne linije udaljen od naših tradicionalnih podjela - razlike ne bi trebalo biti. Ili bi trebale biti puno manje, čak ni među političarima različitih svjetonazora, piše Slobodna Dalmacija.

Mostovac Marin Miletić i nezavisni zastupnik iz Kluba stranke Možemo Bojan Glavašević izvijestili su javnost o svojim dojmovima s poprišta najvećeg masakra u povijesti Izraela.

Obojica su – zajedno sa Zvonimirom Troskotom – u toj zemlji boravili sa skupinom od 16 zastupnika i eurozastupnika u okviru posjeta organiziranog preko međuparlamentarne europsko-izraelske mreže Elnet. U Izrael nisu išli kao izaslanstvo Hrvatskog sabora, nego u svoje ime.

’Smrad smrti u zraku’

- Dolazimo u Be eri. Kilometar otprilike od prve linije. Pucanje odzvanja ulicama. Topovi udaraju na područje Gaze. Ovdje su teroristi prvo projektile stukli na civilno naselje. Pa su ljude ubijali gdje su stigli. Ulazimo u dječji vrtić. Tamo gdje roditelji ostave svoju djecu dok idu na posao i tamo gdje očekuju da su im djeca sigurna. Hamas je ovdje ubijao djecu, tete u vrtiću. Meci po podu, obilje krvi. Smrad smrti i krvi u zraku. Neki parlamentarci izlaze i povraću. Groza pustoši – tako je svoje iskustvo na vlastitom Facebook profilu opisao Mostovac Miletić.

image

Marin Miletić tijekom posjete jednom uništenom kibucu

Facebook/

Istaknuo je da “Izrael ima svako pravo teroriste privesti pravdi”, ali i naglasio da je važno da ne stradavaju civili.

- Strašno je gledati kako Hamas namjerno koristi nevine ljude kao štit, kao živo meso. Slušao sam obitelji žrtava koje su teško kritizirale aktualnu vlast. Ovo nećete pročitati u medijima. Iskazuju nezadovoljstvo dosadašnjim politikama. Ne vidim kako će ovdje biti mira dok teroristi upravljaju Gazom. Evo, ne znam... - priznao je vidno potreseni Miletić.

- Vođa Hamasa živi u bogatstvu Katara naređuje svojim poludjelim ljudima da - ginu. Znam samo da moćnici proizvode smrt i ratna stradanja. Znam samo da oni svoje sinove ne šalju u rat.

I znam samo da na kraju uvijek nagrabusi - sirotinja. I najviše mi je žao stradalih civila, uništenih obitelji i tolikih života koji nisu htjeli nikakve ratove. I molim da nam dođe mir – poručio je Miletić.

Mostovac je iskoristio priliku i da se nadoveže na agendu svoje stranke o migrantima, pa govori o “stotinama tisuća legalnih i ilegalnih migranata koji su na području Europe, a nažalost sa sigurnošću možemo reći da su neki pripadnici terorističkih organizacija”. Uz jednu ogradu: ne generalizirati i ne napadati nedužne ljude.

image

AFP

Menahem Kahana/Afp

Bojan Glavašević ponudio je drukčije viđenje. I on je zgrožen onim što je vidio u kibucima. I u svojem javljanju za N1 televiziju naglasio da je brutalnost zločina bila ekvivalentna nekim zvjerstvima iz Domovinskog rata. Naglasio je pritom da se Izrael ima pravo braniti, ali i napomenuo da je bitno kako to radi.

- Je li doista potrebno u jednoj od najmodernijih vojsci svijeta koristiti fosforne bombe. Palestinski civili su između čekića i nakovnja: s jedne strane je Hamas koji ih koristi kao živi štit, a s druge strane je izraelska odmazda – ustvrdio je Glavašević.

Jesu li Miletić i Glavašević upali u tipičnu zamku u kojoj upada desnica i ljevica kada govori o Izraelu i palestinskom pitanju?

I u kojoj desnica u pravilu brani Izrael i s rezervom gleda na palestinsku borbu, dok ljevica favorizira palestinsku patnju, i nema previše razumijevanja za postupke Izraela?

- Osobno sam i na strani Izraela i na strani Palestinaca. To možda zvuči neobično, ali te stvari ne isključuju jedna drugu – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Glavašević, kojeg smo u srijedu poslijepodne ulovili između dvaju letova natrag za Hrvatsku.

Ono što je vidio na terenu u kibucima koje su posjetili bilo je, kaže, strašno.

- Riječi terorizam i teroristički napad ne pokrivaju ono što se tamo dogodilo. Terorizam je ili bombaški napad ili pucanje po ljudima.

Ovo nije bilo to, ovo je bilo drukčije. Ovo je situacija u kojoj je tisuću i pol terorista i otprilike jednako toliko civila koji nisu bili uključeni u terorističke jedinice cijeli dan provelo masakrirarući, silujući, ubijajući i sakateći civile. I sve to dokumentiralo Go Pro kamerama – ističe Glavašević. Medijima dijelom zamjera što se nisu potrudili tu strahotu prikazati.

- Vijest je bila da je bio teroristički napad i da su Izraelci grozni što bombardiraju Gazu. Trudnici su iskopali dijete iz utrobe. To nije terorizam, to je strahota – smatra Glavašević.

image

Bojan Glavašević: Ovo je bilo gore od terorizma

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Netanyahu odlazi

Prema njegovoj ocjeni, dani na vlasti izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu su odbrojani.

- I među obiteljima žrtava i među građana vlada veliko nezadovoljstvo. Oni odgovornim drže Nenanyahua. Otvoreno ga optužuju da nije imao prave prioritete i da je odmazdi dao prednost pred spašavanjem taoca. Dok on igra ratne igre obitelji ne znaju što je s otetim Izraelcima.

Netanyahu je bio uvjeren da se Hamas primirio i da će njih riješiti pregovorima. Zbog takve krive procjene dogodio se zločin koji po magnitudi nadilazi bilo što što oni pamte još od Holokausta - zaključio je Glavašević.

Napad je, uvjeren je on, potpuno izmijenio sve sigurnosne, ali i društvene paradigme u Izraelu.

I nakon njega više ništa u toj zemlji neće biti isto. 

27. travanj 2024 11:20