StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpsadno stanje u Francuskoj

Macron naredio policiji: ‘Posebno pazite na muškarce od 16 do 25 godina iz ove regije!‘

Piše Karla Juničić/JL
18. listopada 2023. - 10:47

Rasprava o imigraciji u Francuskoj ponovno se zaoštrila nakon ubojstva srednjoškolskog profesora u gradu Arrasu na sjeveroistoku zemlje. Dominiquea Bernarda, 57-godišnjeg profesora francuskog jezika, usmrtio je ruski državljanin čečenskog podrijetla Mohamed Mogučkov. Navodno je uzvikivao "Allahu akbar" tijekom napada u kojem je ranio tri osobe. Od ranjenih, jedan je hospitaliziran s teškim ozljedama, no prema izvješću AFP-a njegovo se stanje popravlja.

U ponedjeljak u 14 sati škole diljem Francuske održale su minutu šutnje nakon šoka koji je odjeknuo u cijeloj zemlji. Vlada je već stavila zemlju u stanje visoke pripravnosti i rasporedila 7000 vojnika, a predsjednik Emmanuel Macron taj je čin nazvao "islamističkim terorom", donosi Jutarnji list

Ranije u ponedjeljak Macron je pozvao na "nemilosrdnu" reakciju vlade prema onima u Francuskoj s terorističkom ideologijom, dok je u utorak tijekom posjeta Tirani kazao kako "Europa svjedoči rastu islamističkog terorizma koji prijeti svim državama". Pozivima za stroža imigracijska pravila pridružile su se francuske desničarske i krajnje desničarske političke skupine.

Mogučkov, 20-godišnjak koji je pohađao školu u kojoj je počinio zločin, živio je u obitelji povezanoj s ekstremnim ideologijama. Njegova je obitelj 2014. za dlaku izbjegla deportaciju u rodnu Ingušetiju, rusku republiku u blizini Čečenije na sjevernom Kavkazu. Otac je poslije deportiran zbog povezanosti s islamističkim ekstremizmom, a najstariji sin je u zatvoru u Francuskoj zbog sudjelovanja u pripremi terorističkog napada. Mogučkov se trenutačno nalazi u policijskom pritvoru, a francuski mediji javljaju da nije odgovarao na pitanja istražitelja.

image

Muzej Louvre

Alain Jocard/Afp

Francuska se suočila s kritikama jer nije uspjela spriječiti napad, iako je napadač bio na policijskoj listi za nadzor radikaliziranih pojedinaca i aktivno je praćen prošli tjedan.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin objavio je da vlasti razmatraju slučajeve 193 radikalizirane osobe s neizvršenim naredbama o deportaciji te su zbog toga ilegalno u Francuskoj. Macron je pozvao policiju da pročešlja svoje dosjee o radikalima koji bi mogli biti deportirani iz Francuske. Predsjednik je poručio ministru unutarnjih poslova da zauzme "poseban pristup prema mladim muškarcima između 16 i 25 godina s Kavkaza", prenio je AFP.

Francuska vlada planira pooštriti svoj nacrt zakona o imigraciji novim mjerama u nadolazećim parlamentarnim raspravama s ciljem uklanjanja određenih uvjeta koji su dosad sprečavali da se deportiraju osobe mlađe od 13 godina, one u braku s francuskim državljaninom ili oni čija su djeca u Francuskoj. Darmanin je izjavio da je dosad postojala zaštita za njih koja je sprečavala da se protjeraju. "Ovaj zakon će nam omogućiti da ukinemo te uvjete", rekao je Darmanin.

Napad u Arrasu jedan je u nizu napada visokog profila u koje su uključeni stranci u Francuskoj, a koji su i prije otvorili raspravu o imigraciji i sigurnosti u zemlji, piše Jutarnji list

U lipnju je sirijski izbjeglica ranio šestero ljudi, uključujući četvero male djece, u napadu na igralištu u alpskom gradu Annecyju. Prošle je godine ilegalni alžirski imigrant, također s nalogom za deportaciju, ubio 12-godišnju djevojčicu u jezivom napadu u Parizu. Zločin koji je prouzročio tjedne prosvjede i burne rasprave dogodio se samo tri godine ranije kada je učitelju povijesti, Samuelu Patyju, odrubio glavu islamist čečenskog podrijetla.

image

Muzej Louvre

Emmanuel Dunand/Afp

Razlog napada bilo je prikazivanje slike naslovnice Charlie Hebdoa s prikazom karikature proroka Muhameda - iste karikature koja je bila u pozadini terorističkog napada na redakciju satiričnog lista 2015. godine u kojem je usmrćeno 12 osoba.

Vlada nakon napada u Arrasu povećava pritisak na oporbu da podrži zakon o imigraciji, naglašavajući potrebu za hitnim djelovanjem. U svjetlu sukoba u Izraelu i Gazi, ubojstvo je povećalo paniku kad je riječ o sigurnosti u Francuskoj koja ima veliku muslimansku i židovsku populaciju. "Nećemo dopustiti da terorizam zaustavi našu zemlju", izjavila je u ponedjeljak premijerka Élisabeth Borne.

29. travanj 2024 15:31