StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZORAN MARINOVIĆ IZ IZRAELA ZA JUTARNJI

Ljudi su se počeli klanjati na ulici, u sekundi je nastao kaos: ‘Ovakvu brutalnost nismo očekivali‘

Piše Zoran Marinović/JL
22. listopada 2023. - 12:44

Molitva koja se petkom održava u džamiji Al-Aksa u Jeruzalemu velik je izazov za Izraelce. Izazov je i kad je mir, a kamoli sada kad je rat.

U blizini Lavljih vrata, na ulazu u stari grad, Palestinci se klanjaju na ulici. Nakon nekoliko minuta, dolaze teško naoružani policajci i stupaju u akciju. Rastjeruju Palestince, vrlo agresivno, gotovo brutalno. Palestinci ne pružaju otpor. Možda osjećaju da bi otvoreni otpor mogao dovesti do krvoprolića. Napetost je golema. Osjeti se u zraku, u svakoj gradskoj ulici. Čim se na jednom mjestu okupi desetak ljudi, dolazi oklopno vozilo koje prska suzavac, a policajci ispaljuju gumene metke. Bez upozorenja, bez poziva da se raziđu.

Policija je na svakom koraku. Nema niti jednog raskršća u Jeruzalemu na kojem nema dvadesetak policajaca u teškom oklopu. Svakome je prst na obaraču.

image

Jeruzalem

Ahmad Gharabli/Afp

Nedaleko od grada Sderot na jugu, ukopane su izraelska vojska, tenkovske brigade i artiljerija. Dalje od ove točke se ne može jer je Gaza udaljena niti dva kilometra. U Gazi odjekuju detonacije, ali ne onim intenzitetom od prije nekoliko dana. Vojska je potpuno spremna i cijelo područje je zatvoreno za novinare.

Svi držimo da se Izrael neće odlučiti da ulazak u Gazu, koliko god političari svaki dan spominjali osvetu, a generali prijetili. U petak je američki general izjavio koliko god da je izraelska vojska bila spremna, i zna što je čeka, to bi za Izraelce moglo biti kao Mogadišu za Amerikance, ali Mogadišu na steroidima, piše Jutarnji list

U Gazi sam posljednji puta bio 2019., kada sam snimao reportažu o Hamasu i Fatahu. Gaza je premrežena podzemnim tunelima, nitko ne može utvrditi koliko je naoružanih pripadnika Hamasa, ni kakvu opremu imaju jer svo oružje dolazi podzemnim hodnicima iz Egipta.

image

Zoran Marinović, fotoreporter s kriznih žarišta

Zoran Marinović/

U svakom slučaju, ne sumnjajmo, da su vrlo motivirani i obučeni. Ako se uključe auto bombe, bombaši samoubojice, veliki broj zgrada na malom prostoru, to će sasvim sigurno biti veliki izazov za Izraelce. Vjerujem da Izrael, zemlja koja je potpuno naučena i spremna na rat, može voditi rat s tri susjedne zemlje koje im direktno prijete, ali Gaza je druga priča.

Izrael ima visoko sofisticiranu te vrlo dobro naoružanu i obučenu vojsku, ali ratovanje u gusto naseljenim gradovima poseban je izazov. Tu vojnici imaju prvu i posljednju riječ, ali žrtve će biti vrlo velike, nema sumnje. Gaza bi mogla biti klopka. Izraelci jamačno znaju što ih čeka i ako odluče izvršiti kopnenu ofenzivu, imat će nekakav plan. Koliko dobar, pokazat će vrijeme.

image

Jeruzalem

Thomas Coex/Afp

Inače, tijekom prvog dana Hamasovog napada na vojarnu kraj Sderota ukradeni su vojni hard diskovi, koji su sada vjerojatno već u Iranu. Koliko smo uspjeli doznati, na njima su bili i podaci o izraelskim doušnicima iz Gaze. To bi mogao biti veliki udarac za Mosad. A kako će Hamas riješiti pitanje doušnika, to vrlo lako možemo pretpostaviti.

Čini se da je u prvi dan napada trebao biti uključen i libanonski Hezbolah, ali on je u posljednjem trenutku odlučio odustati od napada i sve svesti samo na sporadično ispaljivanje raketa. Izrael mu je jasno poručio da će Bejrut sravniti sa zemljom ako se uključi. I vjerujemo da bi i bilo tako.

image

Jeruzalem

Ahmad Gharabli/Afp

U svakom slučaju, Izraelske obrambene snage i Hamas su ostali sami na bojnom polju, oči u oči.

Javno mnijenje se potpuno mijenja zbog brutalnosti napada i nemogućih uvjeta za život u Gazi. Potpuno humano, moralno, etično, neprihvatljiv, odgovor na terorističku akciju Hamasa.

Trenutno je humanitarna kriza na vrhuncu, međunarodni pritisak ogroman, ali se čini da Izraelce ništa neće spriječiti u njihovom naumu.U svakom slučaju lovina se pretvorila u predatora. Srna je postala vuk, ali u ovčjoj koži.

03. svibanj 2024 08:26