StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBLJETNICA STRADANJA |

KOLONA SJEĆANJA Na ulicama Vukovara puno manje ljudi. Plenković: Dobro da je potpredsjednik Vlade iz SDSS-a s nama. To je poruka okrenuta Europi

Piše DV, SD
18. studenog 2020. - 11:09
Tijekom boravka u Vukovaru premijer Andrej Plenković posjetio je obnovljeni vukovarski Vodotoranj.

Po obilasku memorijalnog mjesta premijer se obratio novinarima.

- Danas je dan kada se svi prisjećamo hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede, svih žrtava u Domovinskom ratu, osobito žrtava Vukovara i Škabrnje koji su dali najviše. Drago mi je što su s nama Branko Borković, dr. Vesna Bosanac i drugi zapovjednici obrane Vukovara, ministar Tomo Medved te kolege ministri te da zajedno možemo obilježiti ovaj dan. Hrvatska je Vlada na prvoj sjednici u Vukovaru rekla da ćemo učiniti sve kako bi obnovili ovaj simbol rata i pobjede i to smo i učinili.
Najvažnije je da djeca kroz obrazovni sustav sada mogu doći ovdje, uz ostale važne točke u Vukovaru, da mogu saznati što se ovdje događalo - rekao je premijer.

image
CROPIX


U posebnim okolnostima zbog pandemije koronoavirusa obilježava se 29. godišnjica sloma obrane toga grada na desnoj obali Dunava, koji je u neprijateljske ruke pao nakon tromjesečne opsade i najkrvavije bitke Domovinskog rata. Grad je pod opsadom bio 87 dana, a okupirale su ga postrojbe bivše JNA i srpske paravojne postrojbe. Na staklenim pločama Pastoralnog centra sv. Bone Franjevačkog samostana u Vukovaru imena su 2717 žrtava agresije na Vukovar 1991. godine. Okupacija je završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

Premijer Plenković nazoči komemorativnom programu ispred vukovarske bolnice odakle sudionici u koloni sjećanja kreću prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

image
CROPIX


Komentirao je i dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Vukovar.

-  RH je pobijedila u Domovinskom ratu, oslobodila teritorij, konsolidirala se, usidrila u NATO-u i EU, imamo snage za iskorake koji su važni za suživot i pomirbu te ispruženu ruku svim manjimama, pa i srpskoj. Zato je dobro da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a s nama u Vukovaru. To su poruke okrenute Europi, vrijednostima koje dijelimo, to je dobar put na kojem ćemo ustrajati. Dajemo poštovanje ratu i braniteljima koji su za Hrvatsku dali najviše. Dobra je poruka da je i izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Veran Matić došao u Vukovar i položio vijenac na Memorijalnom groblju te na Ovčari. To su bitne poruke. Činjenica je da na taj način vlasti Srbije šalju poruku Vukovaru i braniteljima - kazao je premijer.

image
CROPIX


Molitvu izriče nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću i kod Spomen-obilježja na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. godine ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i pokopanih u masovnu grobnicu.
Počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odaje i predsjednik Republike Zoran Milanović koji ne sudjeluje u koloni sjećanja, niti je predviđeno da položi vijenac na Memorijalnom groblju.
28. svibanj 2024 09:27