StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo‘

Kajtazi poručio Zadravec da se zbog rasističke objave o Romima ‘ide liječiti‘

Piše DV
17. studenog 2023. - 14:23

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi preporučio je u petak predstojnici kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijani Zadravec, koja je na Facebooku izvrijeđala Rome, da se ide liječiti jer je ‘očito psihički nestabilna i pod stresom‘, piše Hina. 

„Na prvu bi čovjek pomislio da je predstojnica malo popila i da će status izbrisati i ispričati se, ali ne, ona ga još jednom ponavlja pravdajući se brigom za pse u jednom romskom naselju”, kazao je Kajtazi u slobodnom govoru, reagirajući na status Zadravec objavljen na Facebooku.

image

Veljko Kajtazi

Darko Tomas/Cropix

„S obzirom da je moguće da je status pisala trijezna, pozivam je da se javi nekom od kolega za razgovor, jer ovo vidim kao vapaj u pomoć jedne psihički nestabilne osobe koja očito zbog stresa u kojem se nalazi nije u stanju obavljati svoj posao”, rekao je zastupnik.

Izrazio je pritom zabrinutost kako se Zadravec „u takvom stanju” može baviti pacijentima Romima ili surađivati s kolegama Romima.

Kajtazi je također čestitao Zadravec što je uspjela nadmašiti svoje suvremenike koji obično stanu na grubim generalizacijama i prozivanju cijele romske zajednice za pojedinačne slučajeve i otišla korak dalje, pozvavši na uvođenje rasnih zakona, da se Zakon o zaštiti životinja posebno primjenjuje za građane romske nacionalnosti.

- U jadnom  Facebook statusu protestira zbog činjenice da Romi rade nove Rome, te nas naziva Ciganima. Pretpostavljam da je i tu mislila da bi se trebala provesti prisilna sterilizacija Romkinja - rekao je Kajtazi i pozvao zdravstveni sektor da se od takve osobe distancira. Pozvao je da reagiraju i  policija i pučka pravobraniteljica, ali i HDZ, da je izbaci iz stranke.

- Svakoj normalnoj osobi je jasno da ova „zločesta doktorica” treba konačno odgovarati za svoje ispade, politički, kazneno i moralno - ustvrdio je Kajtazi.

Podsjetimo, Dijana Zadravec (HDZ), predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Facebooku je u srijedu objavila status prepun rasističkih opaski na račun Roma.

image

Dijana Zadravec

Boris Kovacev/Cropix

Uz podijeljenu objavu Azila Prijatelji Čakovec, u kojoj volonteri govore o lošem stanju u međimurskom romskom naselju, Zadravec je objavila status koji je u međuvremenu obrisala, pisao je Jutarnji list

Njegov sadržaj bio je sljedeći:

‘Kako izgledaju Romi u Međimurju – što rade domicilnom stanovništvu i životinjama – kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo i rade nove Rome, ne kradu i… Popis dug… Kad ne ucjenjuju Hitnu pomoć koja mora po njih jer ne dao Bog da ih odbiju, a drugi koji plaćaju zdravstvo čekaju u plućnom edemu… Iskustva su grozomorna. Al’ ne dao Bog da kažeš da su cigani. Držite se ljubitelji životinja, uzmite im sve životinje i zakonom zabranite držanje. A jadna djeca tamo rođena nemaju šanse kad vide i odrastaju uz takve ‘uzore‘, napisala je Zadravec. 

26. travanj 2024 22:55