StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUOČI ‘PRODULJENOG‘ VIKENDA

Iz Hrvatskih autocesta savjetuju kako izbjeći gužve. Pogledajte na kojim dionicama će biti prometna ograničnja

Piše dv
25. svibnja 2023. - 13:51

Zbog nadolazećeg produljenog vikenda uoči 30. svibnja, očekuje se značajno pojačan promet na svim glavnim autocestovnim pravcima.Pojačani promet u smjeru Dalmacije i Slavonije očekuje se u petak u popodnevnim i večernjim satima te u subotu tijekom dopodneva. Pojačani promet prema unutrašnjosti, odnosno povratak s destinacija očekuje se u utorak u popodnevnim i večernjim satima, poručuju iz Hrvatskih autocesta.

Obzirom da je vrijeme proljetnih radova na autocestama, na pojedinim dionicima određena su prometna ograničenja. HAC je s određenih dionica uklonio velik dio privremenih prometnih regulacija, radi što bolje protočnosti prometa.

Kolona i veći zastoji očekuju se na ZG obilaznici i dionici između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ, gdje zbog kompleksnosti radova nije moguće ukloniti privremenu regulaciju prometa. Na zagrebačkoj obilaznici vodi se dvosmjeran promet po kolniku u smjeru Bregane s dva sužena prometna traka u oba smjera autoceste. Na dionici čvor Dugo Selo – čvor Križ promet se vodi dvosmjerno po kolniku u smjeru Bregane, s jednim suženim prometnim trakom u oba smjera autoceste.

Međutim, savjetujemo korisnicima dai prije,ali i za vrijeme putovanja kontinuirano prate stanje i uvjete na cesti te da vožnju i putovanje prilagode uvjetima na cestina prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/ ili našoj web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422.

Povećanjem prometa na autocestama, povećava se i mogućnost prometnih nesreća. I najmanja nepažnja može biti uzrok prometne nesreće, stoga apeliramo na korisnike za poštivanjem prometnih propisa i odgovorno ponašanje u vožnji, kako bi ovaj "produljeni vikend" protekao bez nesreća.

Na dionicama autoceste A3 Bregana - Zagreb - Lipovac u zoni radova očekuje se nastanak zastoja i kolone vozila u postojećoj privremenoj regulaciji prometa.:

dionica čvor Jakuševec – čvor Kosnica(radovi, smjer Lipovac)

zbog obnove asfaltnog zastora kolnika u smjeru Lipovca (u duljini od 6 km), između čvora Jakuševec i čvora Kosnica, sav promet se vodi kolnikom u smjeru Bregane s po dva sužena prometna traka za oba smjera kretanja vozila. Istovremeno, zatvoren je ulazni krak čvora Jakuševec (iz smjera Siska (A11) u smjeru autoceste A3 i A4, odnosno u smjeru Lipovca i Varaždina), a obilazni pravac je uključenje na čvor Kosnica.Očekuje se stvaranje zastoja i kolone vozila, u oba smjera vožnje.

dionica čvor Dugo Selo – čvor Križ (radovi, smjer Lipovac)

zbog obnove asfaltnog zastora kolnika u smjeru Lipovac (u duljini od 19,5 km), između ČNP Zagreb-istok i čvora Križ, sav promet se odvija s po jednim suženim prometnim trakom na kolniku u smjeru Bregane. Istovremeno, zatvoren je izlazni krak čvora Ivanić Grad (iz smjera Zagreba u smjeru NP Ivanić Grada), a obilazni pravac je preko čvora Dugo Selo. Također, zatvoren je i ulazni krak čvora Ivanić Grad (iz smjera NP Ivanić Grada u smjeru Lipovca), a obilazni pravac je preko čvora Križ.Očekuje se stvaranje zastoja i kolone vozila, u oba smjera vožnje.

Na ostalim autocestama gdje su u tijeku radovi ne očekuju se zastoji zbog radova, osim u slučaju prometne nesreće.

06. lipanj 2024 19:33