StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGubitnici izbora

Hrvati ostali bez mandata u Skupštini Srbije, izgubljena i Vojvodina; Predsjednik Žigmanov: ‘I dalje će nas se pitati‘

Piše Hina
18. prosinca 2023. - 16:03
Na jučerašnjim izborima Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ostao je bez zastupničkog mandata u Skupštini Srbije, kao i u Skupštini Autonomne pokrajine VojvodineVlado Kos/Cropix

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ostao je bez zastupničkog mandata u Skupštini Srbije na nedjeljnim izborima iako je koalicija u "Ujedinjeni za pravdu", u kojoj se natjecao, osvojila tri mjesta u državnom parlamentu.

Sva tri mandata pripast će bošnjačkoj Stranci pravde i pomirenja (SPP) jer je na koalicijskoj izbornoj listi DSHV svojega kandidata imao na četvrtom mjestu, za kojega međutim nije bilo dovoljno glasova.

DSHV nije uspio osigurati zastupnički mandat ni u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Artikulacija interesa Hrvata u Srbiji sada će biti složenija, funkcioniranje DSHV-a otežano i na koncu dosezi onoga za što se zalažemo bit će ograničeni", prokomentirao je čelnik stranke Tomislav Žigmanov.

Dodao je kako je ipak važno što je koalicija osvojila tri zastupnička mjesta i DSHV će sigurno biti pitan kada se bude odlučivalo o važnim političkim temama u Srbiji.

image

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a: Mislimo da će naš savez imati važnu ulogu kada je pitanju formiranje nove vlade te artikulacija zajedničkih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji

Vlado Kos/Cropix

"Mislimo da će naš savez imati važnu ulogu kada je pitanju formiranje nove vlade, te artikulacija zajedničkih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji", istaknuo je Žigmanov.

Za naklonost Hrvata u Srbiji, rekao je Žigmanov, borila se vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) "koja je željela neprikosnoveno potvrditi svoju vladajuću poziciju", ali i oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja" koja je računala na njihovo nezadovoljstvo djelovanjem vladajućih struktura.

"Mi se tim dvjema snažnim strujama nismo mogli snažnije nametnuti s jednim lakšim narativom o identitetskim pitanjima. I oni su, kako vidimo, u najvećoj mjeri dobili povjerenje naših sunarodnjaka", zaključio je čelnik DSHV-a.

Žigmanov je istaknuo da u DSHV-u ipak nisu obeshrabreni te će se i dalje snažno zalagati za opstanak Hrvata u Srbiji.

image

U Skupštini Srbije do idućih izbora neće biti hrvatskih predstavnika (ilustracija)

Afp
28. travanj 2024 11:07