StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZajedničke snage

EU stvara vlastitu vojsku, imat će i vlastite komandose, koji bi odgovarali Bruxellesu!? Iza plana stoje najmoćniji

Piše JL
20. travnja 2023. - 20:35

Europska unija mogla bi imati vlastite komandose, vojnike specijalnih snaga koji bi odgovarali Bruxellesu. Otkriva to britanski The Telegraph. Ali, to je tek početak.

Prijedlog ima za cilj stvoriti "kopnene, zračne i pomorske snage" koje bi se mogle brzo rasporediti kako bi intervenirale bilo gdje u svijetu, a posebno u slučajevima kada bi se trebalo zaštiti službenike ili osoblje EU.

Prema izvješću dužnonika u EU i u Europskom parlamentu, njihovo formiranje omogućilo bi EU da "odlučno odgovori te spriječi moguće krize kako bi se sama Unija potvrdila kao vjerodostajan sigurnosni i obrambeni akter."

Izvorni planovi za ekspedicijske snage sastavljeni su nakon povlačenja iz Afganistana u kolovozu 2021., kada su čelnici EU-a rekli da je bloku potrebna sposobnost da djeluje neovisno o SAD-u i NATO-u.

Zajedničke vojne snage mogle bi se razmjestiti bez jednoglasne potpore 27 država članica EU- a kako bi se spriječilo da sama jedinica bude predmet, ili čak upletena, u eventualne političke sukobe, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, Bruxelles ima borbene skupine od 1500 vojnika u pripravnosti od 2007., ali nikada nisu raspoređene zbog nedostatka političke potpore.

Prema posljednjem službenom izvješću, "Jedinica za brzo raspoređivanje vojnika EU", poznata i kao EU RDC, imala bi najmanje 5000 vojnika.

No, to je samo regularna vojska. Spomenute snage za specijalne operacije, obavještajni operativci, jedinice za medicinsku skrb i evakuaciju u tom bi slučaju predstavljali dodatan vojni kontingent kako bi se osiguralo da je "EU RDC spreman za rješavanje svih mogućih kriznih situacija!"

Prema zamišljenom, snage bi bile sposobne osiguravati zračne mostove, evakuirati EU državljanje iz kriznih zona i pružati humanitarnu pomoć. Ostali zadaci će vjerojatno uključivati "proaktivno obavještajno djelovanje, nadzor i izviđanje."

Koalicija voljnih

Shemu podupiru Francuska i Njemačka na temelju "koalicije voljnih", te Italija i Španjolska, koje podupiru i znatno veću formaciju od 50.000 vojnika.

Dok Ukrajinci gomilaju snage oko Bahmuta, Amerika se crveni zbog stanovite Sarah Bils

Putinovi poslušnici prenerazili vojnike poklonom za Uskrs: ‘Domoljub sam, ali ovo je totalno sje***o!‘

‘Da, operacija ‘Udarac Feniksa‘ je realna. Dva su ključna grada, ako jedan padne, Rusi su gotovi!‘

Kijev je spreman, datum je određen, cilj postavljen, počinje majka svih bitaka!

Financiranje snaga, sa streljivom i vojnom opremom, bit će pokriveno iz Europskog mirovnog fonda, izvanproračunskog fonda koji bi pokriva "vojne" operacije EU-a.

Bruxelles je dosad taj fond uglavnom koristio kako bi državama članicama omogućio financijsku nadoknadu za donacije Kijevu.

Očekuje se da će snage započeti redovite zajedničke vježbe i prije kraja godine s ciljem da budu u potpunosti operativne "najkasnije do 2025. godine."

Sinkroniziranje akcija s NATO-om

Visoki europski dužnosnici vjeruju da bi ove RDC trebao biti interoperabilan s NATO-om, ali s jasnom distinkcijom koa bi osigurala neovisnost snaga EU-a o NATO-u.

U izvješću se navodi da je isto ustvrdio i Josep Borrell, šef diplomacije EU-a. "RDC mora sinkronizirati akcije s NATO-om, ali tako da ambicije Bruxellesa ne budu pod utjecajem NATO-a i obrnuto", navodi se.

Nema sumnje, navodi britanski Telegraph, zabrinut za koheziju unutar Sjevernoatlanstskog vojnog saveza, da će ovakvi prijedlozi potaknuti strahove da će europska vojska potkopati napore NATO-a.

Inače, rasprava o zajedničkoj vojsci Europske unije traje desetljećima. Britanci su se uvijek protivili prijedlozima koji bi dovodili do takvih rasprava, tvrdeći da bi to potkopalo NATO kao glavnog pružatelja sigurnosti u Europi.

"Ovakve snage mogu stvoriti dodatnu nestabilnost u svijetu", kaže Pro Bill Durodie, gostujući profesor u MCC Bruxellesu, moćnom europskom think tanku. "Jer, što ako EU zaluta u međunarodne sukobe?!"

"Što je još gore, izvješće poziva na donošenje odluka prema glasovima većine, čime se suspendira mogućnost nacionalnog veta. Pitanja sigurnosne politike i vojske trebaju ostati tamo gdje pripadaju - u domenu suverenih, nacionalnih država", zaključuje Durodie.

05. lipanj 2024 19:24