StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTravanjska simbolika

Danas je važan datum u narodnoj meteorologiji, vjerujete li i vi staroj izreci?

Piše G. B.
4. travnja 2024. - 08:58

Danas je 4. travnja, u narodnu poznat po izreci "Quattro aprilanti, quaranta duranti". Datuma su se prigodno sjetili u FB grupi ‘Zavazda Konavle‘ i podsjetili da se odnosi na vrijeme prva četiri dana u travnju koji se, prema starom vjerovanju, potom meteoroloki preslikaju na sljedećih četrdeset dana.

- Koliko u godini ima dana, toliko u travnju ima vremena. Vjeruj, i to je bilo nekad, a možda smo i dodijali vremenu sa silnom tehnologijom za praćenje vremena jer tko bi čito prirodu?! Stari su je umjeli pratit, imali su jaču vezu sa prirodom. Znali su čitat njene znakove - navode na FB profilu ‘Zavazda Konavle‘.

Ista izreka vrijedi i s odruge starne Jadrana, gdje Talijani također poznaju pučku meteorološku izreku "Quattro aprilanti, quaranta duranti", odnosno, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana.

Ako je vjerovati izreci, onda će sljedećih 40 dana biti uglavnom sunčano s nešto ‘bezopasne‘ naoblake i bez oborina. Žibvi bili pa vidjeli...

 

 

 

02. svibanj 2024 10:43