StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkorisni savjeti

Bilo bi mudro to napraviti što prije! ‘Morate imati kopije ovih dokumenata, vrlo je važno u izvanrednim situacijama‘

Piše L.V.
3. veljače 2024. - 23:21

Osjetili smo potrese, požare, ratove, svakakve katastrofe, i uvijek, ali baš uvijek kad i ako sve dobro završi, razmišljamo o onome bez čega smo ostali, poput dokumenata. Radilo se o osobnim dokumentima, fotografijama, garancijama, ugovorima ili računima, nakon što ostanete bez njih i bez mogućnosti da ih na neki način vratite i neke stvari dokažete, tek tada razmišljate - što sad i zašto se nismo drugačije osigurali.

Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) ima mnogo savjeta o tome kako se građani trebaju ponašati u izvanrednim situacijama. Ako vaš dom treba evakuirati, na primjer zbog poplave, požara ili radi deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata, trebali biste biti spremni.

Jer ako svi vaši važni dokumenti budu uništeni, morat ćete se nositi s brojnim administrativnim postupcima i ne može se sve vratiti, piše Fenix-magazin.

Na primjer, postoje kraća razdoblja čuvanja za preporuke za posao nego za svjedodžbe o diplomi. Savjet je da sve važne dokumente skupljate u mapu za dokumente i držite na jednom mjestu na dohvat ruke, a u današnja doba dobra je ideja izraditi i digitalne kopije. Neke stvari uvijek je dobro imati i originale i kopije, evo koje:

U originalu:

Obiteljski dokumenti (rodni, vjenčani, smrtni listovi) ili obiteljska knjiga

U izvorniku ili ovjerenoj preslici:

Štedne knjižice, ugovori o računima, dionice, vrijednosni papiri, police osiguranja, potvrde o mirovini i dohotku, razrez poreza na dohodak

Dokaz o kvalifikacijama: svjedodžbe (školske svjedodžbe, fakultetske svjedodžbe, dokazi o dodatnim kvalifikacijama)

Ugovori i sporazumi o izmjenama, na primjer ugovori o najmu, ugovori o leasingu itd.

Oporuka i punomoć

Kao jednostavna kopija:

Osobna karta, putovnica

Vozačka dozvola i dokumenti vozila

Potvrda o cijepljenju

Zemljišnoknjižni izvaci

sve primljene obavijesti o promjenama usluga

Potvrde o uplati premija osiguranja, posebice mirovinskog osiguranja

Potvrde o prijavi zavoda za zapošljavanje, obavijesti zavoda za zapošljavanje

Fakture koje dokazuju nepodmirena potraživanja

Članske uplate od udruga, klubova ili drugih organizacija

Najbolje je čuvati dokumente

BBK savjetuje da svi članovi obitelji trebaju znati mjesto mape u slučaju nužde. Također ima smisla kopije važnih dokumenata spremiti digitalno ili ih pohraniti negdje drugdje, na primjer kod rodbine, prijatelja, javnog bilježnika ili odvjetnika ili u sefu banke.

Također možete napraviti digitalne kopije gore spomenutih dokumenata i spremiti ih na mreži. Uz aplikacije za skeniranje, digitalizacija radi čak i bez vlastitog skenera. Za pohranu preporučujemo pohranu u oblaku s end-to-end enkripcijom, kao što je Tresorit.

Alternativno, također možete prethodno šifrirati podatke lokalno, što također radi 7-Zip, a zatim prenijeti mapu u pohranu u oblaku po vašem izboru.

28. travanj 2024 13:22