StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUzburkani duhovi

‘Antivakserski‘ sindikat najavio štrajk u školama, Nezavisni se protivi! Dio prosvjetara na razne načine pokušava izbjeći Covid potvrde, iz škola stižu ‘vjerovali ili ne‘ primjeri

Piše Marijana Cvrtila/SD
24. studenog 2021. - 10:20

U sustavu obrazovanja i znanosti, kako tvrde u školama i sindikatima, u utorak nije bilo novih, većih otpora predočenju COVID potvrda ili negativnog rezultata testa, pa brojke onih kojima su dosad ravnatelji izrekli mjeru prvog (od moguća dva) upozorenja pred izvanredni otkaz ugovora o radu ostaje na procijenjenih 30-ak, barem zasad, najupornijih "pobunjenika" u cijeloj Hrvatskoj.

Iako je broj onih koji i dalje odbijaju pokazati potvrdu ili negativan test ipak nešto veći te im je i dalje zapriječen ulazak u škole, kako doznajemo, ravnatelji u nekim sredinama prije izricanja upozorenja još uvijek pokušavaju na lijep način, usmenim putem, uvjeriti protivnike ovih sigurnosnih mjera da se testiraju, a ne svjesno izlažu riziku izvanrednog otkaza.

Ipak, da ne bi sve prošlo previše "lišo", pobrinuo se novoosnovani školski sindikat „Prosvjetitelj“, koji u kuloarima još zovu "antivakserskim“, piše Slobodna Dalmacija.

Taj je sindikat za ponedjeljak 29. studenog, Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) najavio pokretanje štrajka u obrazovnim ustanovama, i to sa svrhom zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata, odnosno sukladno članku 205. Zakona o radu. Ne znamo je li slučajno ili ne, na datum kada se u bivšoj državi slavio Dan republike, "Prosvjetitelj“ će od jutarnje smjene krenuti sa štrajkom kojim traže neometan pristup na radno mjesto i ukidanje COVID potvrda.

Je li sve po zakonu?

- Štrajk se organizira radi onemogućavanja radnicima pristupa na svoja radna mjesta i prava na neometan rad. Štrajk se organizira i radi prisilnog testiranja i davanja na uvid COVID potvrda – stoji u dopisu MZO-u koji potpisuje Ljubica Vugić, predsjednica „Prosvjetitelja“, zastupana po punomoćniku odvjetniku Mirku Kovaču iz Zagreba.

image
Damjan Tadić/Cropix


Štrajk počinje u ponedjeljak u jutarnjoj smjeni, i to u deset obrazovnih ustanova: tri srednje škole u Vukovaru, dvije glazbene škole (jedna iz Karlovca te Glazbeno učilište "Elly Bašić" iz Zagreba), Tehničkoj školi Rijeka, Elektrostrojarskoj školi iz Varaždina, Osnovnoj školi Ivana Perkovca Šenkovec te dvama visokim učilištima, na Sveučilištu u Zadru i Kineziološkom fakultetu u Splitu. Iako u Hrvatskoj djeluje oko 2,5 tisuća osnovnih i srednjih škola (matičnih i područnih) i brojka od njih deset čini se neznatnom, sindikat najavljuje da će se "ovom štrajku u obliku cirkularnog štrajka solidarnosti pridružiti i većina obrazovnih institucija u Hrvatskoj“.

No, na koliko ljudi računaju, koliko uopće članova broji taj sindikat koji je registriran tek 8. studenoga ove godine, koliko će štrajk trajati – sve su to pitanja na koja smo pokušali dobiti odgovor iz samog "Prosvjetitelja“. Ali ni na ova, kao ni pitanja poslana još prošli tjedan e-mailom, nitko nije odgovorio.

U prosvjetnim krugovima postavlja se drugo pitanje – je li štrajk jednoga nereprezentativnog sindikata, kao i razlog štrajka uopće zakonit, a samim tim smije li se uopće provesti. Podsjetimo i na to da se Agencija za zaštitu osobnih podataka već izjasnila da je provjeravanje COVID potvrda zakonito.

Bez većinske podrške

Pitanje smo uputili i Ministarstvu ministra Radovana Fuchsa, iz kojega također upućuju na članak 205. Zakona o radu, ali i kažu:

- Iako Zakon o radu nije propisao ograničenja u pogledu reprezentativnosti sindikata koji imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga, kada je riječ o štrajku koji se organizira u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova te zbog neisplate dospjele plaće, dijela plaće ili naknade plaće, Odluka o obaveznom testiranju se ne može podvesti pod niti jedan od razloga za štrajk navedenih u čl. 205. stavkom 1. Zakona o radu jer se radi o besplatnom testiranju za sve djelatnike – kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iz kojega su još samo kratko dodali da će u vezi štrajka provesti potrebnu proceduru, koja uključuje i postupak mirenja, dok o ostalim mogućim koracima nisu željeli ništa reći.

image
Radovan Fuchs
Bozidar Vukicevic/Cropix

Podsjetimo, sudjelovanje u nezakonitom štrajku, a je li o tome riječ može odlučiti samo nadležni sud, za posljedicu može imati i izvanredni otkaz. Ipak, sudionici štrajka mogli bi ostati bez dijela plaće.

- Vezano za ostvarivanje prava na plaću za vrijeme štrajka, u skladu s člankom 216. Zakona o radu, radniku koji je sudjelovao u štrajku umanjit će se plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, i to onim djelatnicima za koje čelnici tijela evidentiraju da su bili u štrajku – najavljuju iz MZO-a, piše Slobodna Dalmacija.

Štrajk ne podržavaju većinski sindikati školstva.

- Naši članovi neće ići u štrajk. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) neće poduprijeti, reklamirati niti pozivati članove da sudjeluju u tome štrajku jer su razlozi za njegovo pokretanje neopravdani. COVID potvrde ne mogu biti razlog za štrajk, a i gospodarski te socijalni interes je upitan jer nitko još nije dobio ni otkaz ni uskratu plaće - obrazlaže Nada Lovrić, čelnica toga sindikata.

Neplaćeni dopust na godinu dana!?


Iako su pokušaji nekih djelatnika da u škole ulaze bez COVID potvrda i testa i dalje praćeni sporadičnim izgredima, izgleda da je sve više prosvjetara-buntovnika koji su se domislili i drugim sredstvima kako bi izbjegli upozorenja o izvanrednim otkazima.

Tako je, kažu u školama, dio onih koji se bunili prošli tjedan ipak pristao na testiranja, neki su otvorili bolovanja, a neki čak i neplaćene dopuste na godinu dana (?!). U slučajeve "vjerovali ili ne“ spadaju primjeri onih koji se raspituju o mogućnosti - odlaska u prijevremenu mirovinu.

Dodajmo i da je u tjedan dana od uvođenja COVID potvrda i testiranja u obrazovni sustav pao broj COVID pozitivnih djelatnika u prosvjeti: prošli utorak (16.11.) bilo ih je 817, a u utorak 23. studenoga 713. U istom je razdoblju ipak neznatno porastao broj samoizolacija, i to sa 113 na jučerašnjih 120.

27. travanj 2024 23:46