StoryEditorOCM
Crna kronikaNa fiskalizaciju i porez ‘zaboravili‘

Umjesto na račun firme, ugostitelji novce uzimali sebi, a sve pravdali - domjencima

Piše DV
21. ožujka 2024. - 13:47

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave koje je provedeno u suradnji s Poreznom upravom - Područnim uredom Dubrovnik, 39-godišnjakinja i 40-godišnjak se sumnjiče za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao odgovorne osobe trgovačkog društva čije je sjedište u Dubrovniku, zajednički i dogovorno, u sklopu ugostiteljske djelatnosti posluživanja hrane i pića u ugostiteljskom objektu koji se nalazi unutar stare gradske jezgre u Dubrovniku, tijekom cijele 2019. godine neistinito iskazivali ostvarene prihode od ugostiteljske djelatnosti.

Naime, za dio stvarno ostvarenih prihoda od ugostiteljskih usluga u iznosu od 877.199,32 eura koje su naplaćene u gotovini, nisu izdavali fiskalizirane račune, iako su u isto vrijeme iskazivali veće količine utroška materijala u robno-materijalnim karticama, te umjesto da su novac od tako ostvarenog gotovinskog prometa položili na žiro račun trgovačkog društva zadržali su ga za sebe i tako sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, istovremeno oštetivši imovinu trgovačkog društva o kojoj su bili dužni brinuti.

Osim toga, na taj su način prikrili obvezu plaćanja pdv-a u iznosu od 219.299,83 eura i obvezu plaćanja utvrđene razlike poreza na dobit u iznosu od 157.206,34 eura na štetu Državnog proračuna RH.

Kako bi smanjili zalihe materijala/sirovina na skladištu trgovačkog društva osumnjičeni su na kraju 2019. godine ispostavili dva nevjerodostojna izlazna računa za organizaciju domjenaka vlasnički povezanom društvu i trgovačkom društvu iz Splita.

Isto tako, tijekom 2019. godine poslovne knjige društva koje su po zakonu dužni voditi, nisu vodili uredno, točno i pravodobno.

Opisanim kaznenim djelima pričinjena je materijalna šteta od 1,253.705,49 eura.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

27. travanj 2024 06:10