StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

Veloluške blizanke ispisale povijest, Ivana i Josipa Jurković brončane na Europskom seniorskom prvenstvu: U nama je krv s kamena, s otoka!

Piše Tonči Vlašić
28. travnja 2024. - 13:21

Veloluške blizanke, Ivana i Josipa Jurković su brončane na Europskom seniorskom prvenstvu. Prvi put na postolju velikog natjecanja u seniorskoj konkurenciji. Naučile su nas godinama na uspjehe, dominirale su u kadetskoj, pa juniorskoj konkurenciji, a sad ih evo i na postolju kad su u pitanju najbolje. 

Rumunjke su europske prvakinje u dvojcu bez kormilara (7:52.05), Grkinje doprvakinje (8:00.87), naše treće s vremenom 8:03.13. Prijetile su im Čehinje, koje su četvrte s tri desetinke zaostatka za Ivanom i Josipom. Pete su Britanke (8:05.06), a posada Njemačke je bila posljednja, šesta u A finalu EP-a u Szegedu (8:25.94).

- Bilo je napeto. Prošvercali smo se do zadnjih petsto metara, ali smo znale kako možemo, jer u nama teče krv s kamena, s otoka. Naša prva seniorska medalja. Presretne smo – reći će veloluške blizanke.

image

Podrška uz stazu

Imale su podršku s tribina. Došli su hrvatski rukometni reprezentativci, koji igraju u Szegedu (Luka Stepančić i Marin Jelinić)...

- Hvala mama i tata. Vjeruemo kako je i baba gledala finale na televiziji. Hvala prijateljima. Hvala svima koji su vjerovali u nas – dodale su sestre Jurković, kojima je ovaj uspjeh poticaj za olimpijske kvalifikacije, koje se održavaju u švicarskom Luzernu od 19. do 21. svibnja.

Hrvatsko žensko veslanje nikad nije imalo posadu na Olimpijskim igrama. 

Hrvatsko žensko veslanje je na seniorsku medalju čekalo dvanaest godina. Sad je tom čekanju zahvaljujući Ivani i Josipi došao kraj!

image

Sestre Jurković, Josipa i Ivana - brončane na seniorskom EP-u

03. lipanj 2024 10:59