StoryEditorOCM
OstaloBADMINTON

Prvi put sam to uspjela 2020. godine – ističe nakon novog domaćeg trofeja Barbara Janičić, a prije nastavka lova na svjetske bodove

Piše Tonči Vlašić
19. listopada 2022. - 12:48

Pobijedila je u tri od četiri posljednja kola Kupa Hrvatske. Na prvom nije ni nastupila, ali je i bez toga osigurala ukupnu pobjedu. Barbara Janičić je opet osvajačica seniorskog Kupa Hrvatske.

- Prvi put sam to uspjela 2020. godine. Sad opet – ističe članica Badmintonskog kluba Dubrovnik, hrvatska reprezentativka, koja je uspješnija u Kupu Hrvatske nego u prvenstvu.

- Bila sam 2020. osvajačica i juniorskog Kupa Hrvatske. U Kupu sam u mlađim uzrastima osvajala i parove, ne samo bila prva u pojedinačnoj konkurenciji, a u državnom prvenstvu... Dosta medalja, ali samo jednom državna prvakinja, i zbog toga je cilj već duže vrijeme osvojiti novi naslov. Imat ću novu priliku početkom iduće godine kad je seniorsko državno. Prvenstvo je jače, brojnije natjecanje od Kupa Hrvatske. Više je igračica. Više je mečeva u jednom danu. U Kupu ima više turnira, imaš priliku za popravni, zatim igraš manje mečeva jedan dan. Uglavnom, nikako me nije išlo na prvenstvu do sad osim taj jedan put, ali jest u Kupu, i to dosta puta.

Deset godina je prošlo od kad je uzela prvi put reket u ruke.

- Treniram pet puta tjedno, plus idem u teretanu. Tu je i škola. Badminton je zahtjevniji i brži sport od mnogih drugih, sport s najvećim brojem udaraca u jednom poenu i najdužom pretrčanom udaljenošću tijekom meča. Nije lako. Čim propustiš nekoliko treninga, to se baš osjeti.

Parove nije igrala u Kupu Hrvatske, jest mješovite parove. Tu još priča nije završena jer se čeka i državno početkom godine, koje je ujedno posljednji treći turnir Kupa Hrvatske, te će tad pasti odluka. Prvi od dva turnira mješovitih parova je osvojila igrajući s Vitom Buchbergerom, a na drugom je bila treća s Filipom Antunovićem. Obojica su članovi Badmintonskog kluba VG iz Velike Gorice.

image

Barbara janičić (Badmintonski klub Dubrovnik)

Tonči Vlašić/

Barbara u zadnje vrijeme trenira pod vodstvom Vlaha Čerjana.

- Sad ‘gađam‘ bodove za svjetsku rang listi. Trebala bi na međunarodne turnire u Mađarsku, Sloveniju i na Maltu. Trenutno sam u TOP 1000, držim 957. mjesto s 350 bodova. Za biti u TOP 500 treba oko 1600 bodova, za TOP 200 oko 8600 bodova... Put se zna. Sad igram turnire na kojima se ne može osvojiti puno bodova, ali uspjeh na njima donosi određen napredak na rang listi te se otvara mogućnost igranja jačih turnira, a na jačim turnirima se može uzeti više bodova. Na velikim turnirima jedna pobjeda donese više bodova nego osvajanje nekoliko malih turnira.

Čitamo, u mnogim državama postoje nacionalni centri gdje su najbolji na okupu.

- S najboljima, konkurencijom, susretnem se tek kad dođem na turnir, dok netko to ima na svakom treningu. Osjeti se to pogotovo kad dođeš na neki jači  turnir. Nisu ti nacionalni centri samo u Aziji, koja dominira badmintonom, već se tako radi u sve više država Europe. Naravno, u Danskoj, Italiji, Engleskoj, ali i u Mađarskoj, u Sloveniji, u Srbiji. Imala sam to priliku vidjeti, te i čuti od drugih.

Unatoč tome Barbara nastavlja dalje. Želi što više puta neobranjivo vratiti lopticu u protivničko polje u svakom meču. To je polazi za rukom na domaćim turnirima, seniorski Kup Hrvatske je potvrda toga, te priželjkuje kako će isto uspjeti i na turnirima izvan granica Lijepe naše.

image

Barbara janičić (Badmintonski klub Dubrovnik)

Tonči Vlašić/
02. svibanj 2024 08:32