StoryEditorOCM
NogometŽUPANIJSKI KUP

Neretva(nac) ide u Župu dubrovačku, a tko će biti gost peterostrukog pobjednika?

Piše Tonči Vlašić
8. svibnja 2024. - 07:49

GOŠK Dubrovnik 1919. je još 5. ožujka svladao Konavljanina u Čilipima boljim izvođenjem kaznenih udaraca i plasirao se u četvrtfinale Županijskog kupa, 20. ožujka je doznao suparnika i gdje će igrati nakon metkovskog ogleda u kojem je Neretva svladala ONK Metković. I od tad se dogovaraju: sad ćemo, pa ipak nećemo, ali evo - napokon će. Od 17 sati ove srijede, 8. svibnja, na Lapadu se igra zadnje četvrtfinale županijskog kupa: GOŠK Dubrovnik 1919. - Neretva. 

Župa dubrovačka, Neretvanac i BŠK Zmaj su već u polufinalu. I sva trojica čekaju tko će biti četvrti polufinalist jer tek kad se to dozna, znat će se i parovi polufinala. Sad se zna kako će u oba polufinala petoligaš dočekati četvrtoligaša, dakle, kako su Župa dubrovačka i BŠK Zmaj domaćini, zna se i kako je Neretvanac gost, ali se ne zna gdje će ‘Plava makinja‘, na Tarantelu ili na Zlinje....

Dakle, prođe li u polufinale GOŠK Dubrovnik 1919., sastav trenera Marka Pinčića ide u Blato, a Neretvanac je u tom slučaju gost Župe dubrovačke, a ako Neretva bude slavila na Lapadu ove srijede, tad su parovi polufinala: Župa dubrovačka - Neretva i BŠK Zmaj - Neretvanac.

Tko ne zna, prije se igralo do kraja u svakom županijskom centru, a ukupno su četiiri centra, i onda svi u jedan ‘bubanj‘, polufinale Županijskog kupa, te finale. Ove sezone su finalisti svakog centra ušli u taj isti ‘bubanj‘, s tim da se klubovi iz istog centra ne mogu ogledati u četvrtfinalu i polufinalu završnice Županijskog kupa. GOŠK Dubrovnik 1919. i Župa dubrovačka su isti centar (Dubrovnik - Župa dubrovačka -. Konavle), kao i Neretva i Neretvanac (Dolina Neretve). Zbog toga su održana neki dan dva ždrijeba, jedan - ako prođe u polufinale GOŠK Dubrovnik 19191., a drugi ako među četiri ode Neretva. 

Podsjetnik, županijski prvoligaš Župa dubrovačka je u četvrtfinalu dobila na penale županijskog drugoligaša, Omladinca, i to je na Lastovu nakon 2:2 bolje izvodila penale, BŠK Zmaj je kod kuće bio bolji od Orebića s 2:1, a Neretvanac je kao gost svladao s 8:2 na stonskoj Batali Ponikve, županijskog drugoligaša.

Jadran Luka Ploče je branio naslov, a njega je Neretvanac zaustavio na svojoj Podvornici još u polufinalu centra Dolina Neretva pobjedom 3:0. Neretvanac i BŠK Zmaj su do danas po pet puta osvajali Županijski kup, Neretva četiri puta, GOŠK Dubrovnik 1919. od fuzije, koja je bila u ljeto 2015., jednom, a Župa dubrovačka niti jednom.

Od onih koji su ispali, Pločani su pet puta osvajali Županijski kup, Konavljanin je bio pobjednik četiri puta, Hajduk 1932. dva puta, te Slaven s Grude.

23. svibanj 2024 03:39