StoryEditorOCM
NogometTIRKIZNI DRESOVI

Evo zašto Hajduk na Maksimiru nije igrao u bijelom i tko je za to kriv, te kolika kazna čeka trenera Ivana Leka

Piše PIŠE SLAVEN ALFIREVIĆ/SD
17. srpnja 2023. - 13:19

Zeleni, odnosno dres boje tirkiza, tirkiznog mora s dalmatinskog dijela Jadrana (Šolta, Drvenik, Krknjaši...) da ili ne? Je li Hajduk pogodio s time... Polemika će sigurno još trajati, nekima se sviđaju novotarije, drugi padaju u nesvijest. Treći dres je postala obveza, a klubovi se s bojama poigravaju, pa tako i Hajduk, imao je maskirni, crni s imenima navijača, pa dres boje lavande, zlatni i evo novog dresa. Još prije su promovirali mornarski, plavo-bijeli na vodoravne pruge, ali nije zaživio da ga momčad odjene, samo su vratari katkad u njemu branili ... Sjećate li se kad je Dinamo bio sasvim narančasti prije desetak godina? Pa onda žuti...

Hajduk je novu treću garnituru dresa zaželio odmah prikazati u Maksimiru, a nastup protiv Dinama posebno je delikatan što se tiče "modnog izričaja".

Naime, naputak je da se i majice i hlačice i štucne od obje momčadi razlikuju, odnosno da se odvaja tamno od svijetlog. Nitko nije smetao Hajduku da zaigra na primjer u kombinaciji bijelo-bijelo-bijelo, ali odavna je Hajduk odustao od tog, jer to nije njihova osnovna boja: više sliči na Real Madrid ili nekog trećeg koji ima "sve u bijelom" odoru, pa je stoga ne vole.

U Maksimiru Dinamo igra "sve u modrom", te se onda traži način kako da se uskladi Hajduk tako da odvoji svijetlo i tamno od svoga protivnika. Da sucu bude lakše razlikovati kad se noge ukrste u duel, donosi Slobodna Dalmacija

image

.

Goran Mehkek/Cropix

Dinamo, kad igra u Poljudu, primijetit ćete da igra u modrim majicama, te u bijelim hlačicama i štucnama. E da bi Hajduk kao domaćin mogao igrati u tradicionalnoj bijelo - plavo - plavoj kombinaciji.

Hajduk je u Maksimiru znao imati crveno-plavi dres i bijele hlačice i štucne, ili zadnjih godina biti u boji lavande ili pak u svim zlatnim tonovima, to mu je bila treća kombinacija minulih sezona.

Tako su se odvajali od Dinamove domaćinske tamne kombinacije.

Sad Hajduk ima ovu treću kombinaciju - zeleno/tirkizno - bijelo - bijelo i s njom su različiti od Dinamovih boja.

Bitno je, da naglasimo, da se odvaja tamna od svijetle boje, o tome se vodi računa.

image

Trener Hajduka Ivan Leko dobio crveni karton.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

A, incident s utakmice Superkupa u kojem je Ivan Leko zaradio crveni karton zbog vrijeđanja suca Darija Bela čeka na nastavak.

Naime, trenerom Bijelih sada će se baviti Disciplinska komisija HNS-a, a u članku 52. Pravilnika stoji:

"Za naguravanje/odguravanje ili psovanje ili vrijeđanje suca igračima slijedi zabrana igranja od jednog do pet mjeseci ili od dvije do deset utakmica, a za dužnosnike zabrana obavljanja funkcija od dvije do deset utakmica ili od jednog do pet mjeseci."

U tom kontekstu treba se prisjetiti slućaja Nenada Bjelice iz 2020. godine, koji je napravio sličnu stvar kao i Leko. On je nakon verbalnog napada na suca Marija Zebeca zaradio 2000 kuna kazne i dobio mjesec dana zabrane vođenja utakmica. Bjelica se tada žalio i ispričao, ali kazna mu je potvrđena, iako je žalbom odgodio suspenziju te je vodio derbije s Hajdukom i Rijekom.

Leki će olakotna okolnost biti to što je do ovog incidenta bio maksimalno korektan prema sucima i nikada nije komentirao njihove odluke, ali bi mu otegotna okolnost mogla biti to što je i nakon utakmice nastavio kritizirati Bela, i u izjavi za televiziju, i na presici, pipe Slobodna Dalmacija

image

Trener Hajduka Ivan Leko dobio crveni karton.
 

Goran Mehkek/Cropix

Dakle, minimalna kazna koju će Leko dobiti trebala bi biti dvije utakmice, ali ovisno o tome koliko će Komisiji trebati za donošenje odluke pa onda i proces žalbe, njegova suspenzija mogla bi stupiti na snagu tek nakon nekoliko tjedana.

10. svibanj 2024 02:25