StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI S KUKOČEM U SARAJEVU

‘Toni, ajde, siđi sa stolice!‘ - rekla je učiteljica, a to što je rekao Najveći odjeknulo je svijetom!

Piše Tonči Vlašić
15. rujna 2023. - 20:09

Nitko nije pogledao na sat, koliko je prošlo, koliko još ima do kraja priče koju je pred kamerama ispričao Toni Kukoč skupa s više od dvadeset ljudi, koji su ga pratili na njegovom životnom i sportskom putu, te pričali o njemu, ‘malom’ iz Splita, koji je samo u jedno ljeto izrastao 20 centimetara.

- I onda, počela je nova školska godina. Okupio se razred. Ušla je učiteljica u razred i kako svi mi stojimo, kaže mi: ‘Toni, ajde siđi sa stolice’. Svi se razmaknu i vidi ona kako sam ja na zemlji, ha, ha. Bilo je neugodno meni, ali i njoj... – rekao je Toni.

Baho, dovoljno je u svijetu sporta reći kad se najavljuje Sabahudin Topalbečirević, cijenjeni BH novinar. On je nakon mjeseci i mjeseci rada, sati i sati snimanja, putovanja i putovanja (tri puta je letio preko ‘Bare’, dva puta po nekoliko dana bio u Chicagu, pa jednom na Floridu), skupa sa svojom malom, ali sjajnom ekipom uspio složiti priču o našem ‘Konobaru’, ‘Pink Panteru’, tom ‘Malom iz Splita‘, koja je prikovala sve za svoja mjesta, a mjesta u velebnoj dvorani sarajevskog Hotela Hills na Ilidži bilo je za više od dvije i pol tisuće ljudi.

Kad je bilo jasno kako je nakon gotovo dva sata došla do kraja baš lijepa priča, koja je nastala nakon što je Baho s ekipom ‘milijun puta’ odslušao ‘more’ snimljenog materijala, nema tko je ostao sjediti na svom mjestu. Pljesak je trajao, i trajao. Ne minutu. Ne dvije. Ne tri. Trajao je pet, a trajao bi i više da Toni Kukoč nije dobio mikrofon u ruke, te odlučio podijeliti svoj dojam nakon odgledanog filma.

- Znam ja što sam rekao, naravno, neće sve to ugledat svjetlo dana. Zanima me što su to drugi rekli, a Baho mi nije želio otkriti – rekao je Toni još uoči konferencije za novinare, dan prije promocije filma. ‘Zaprijetio’ je tad Bahi.

- Kad vidim film odlučit ću hoću li ti se više ikad javiti!

Nakon što je odgledao film, pljesak je bio i za legendarnog BH sportskog komentatora, Kukoč je zagrlio Bahu, koji je, ako itko može pričati – on može (nevjerojatna je njegova energija, te količina podataka, činjenica, ali i anegdota, i sve to ‘izbaci’ iz sebe ne skrivajući emocije), ostao bez teksta.

Trebalo je vremena da legendarni BH komentator dođe do zraka...

image

Toni Kukoč je zagrlio Sabahudina Baha Topalbečirevića nakon promocije filma u Sarajevu

Damir Krajac/Cropix
image

Renata i Toni Kukoč uoči promocije filma Magčina sedmica

Damir Krajac/Cropix
image

Željko Pavličević i Božidar Maljković - treneri koji su sa splitskom Jugoplastikom, a za koju je igrao Toni Kukoč, osvajali naslov prvaka Europe (Pavličević 1991., a Maljković 1989. i 1990. godine)

Damir Krajac/Cropix
image

Pljesak nakon filma...

Damir Krajac/Cropix

Božo Maljković je i u filmu rekao kako je Toni najbolji igrač kojeg je trenirao, hvalio ga je Željko Pavličević. Govorili su i drugi, ne samo njegovi treneri s kojima je osvajao naslove prvaka Europe, već i suigrači. Baho je uspio doći do Najvećeg, a to je Michael Jordan, a on je pričajući o Toniju pokazao emocije, što se rijetko vidi u njegovim nastupima.

Rekao je ‘Bog košarke’: Toni nije bio samo moj suigrač. Toni nije samo moj prijatelj, on je i moj brat. Nema toga što ja za njega ne bi napravio.

- Sebe ne smatram nekom ozbiljnom osobom o kojoj treba snimiti film, ali nakon odgledanog materijala i reakcije ljudi - drago mi je. Drago mi je i zbog moje obitelji. Ostat će zauvijek za moju djecu, vidjet će ga i moja majka. Žao mi je što moj otac ovo nije doživio. Ali, sretan sam jer je dočekao moj ulazak u Kuću slavnih u Springfieldu. Puno je emocija, jako sam zadovoljan kako film izgleda...  Filma ne bi bilo da nije bilo Bahe. Ovo je njegova inicijativa i ideja koju sam dugo osporavao vjerujući da se takvo nešto ne treba raditi – istaknuo je Kukoč, koji je u svojoj bogatoj karijeri s Jugoplastikom bio četiri puta prvak i osvajač dva kupa bivše Jugoslavije, tri puta prvak Europe, tri puta prvak NBA s Chicago Bullsima, a gdje su svi uspjesi u dresu reprezentacije, bivše države, a zatim Hrvatske...

image

Toni Kukoč, Sabahudin Topalbečirević, Tonči Vlašić i Željko Pavličević na konferenciji za novinare

Antonio Balic/Cropix
image

Uspomena - Goran Turajlić je iz Dubrovnika potegnuo na promociju filma. Susreo se sa Željkom Pavličevićem i Tonijem Kukočem u Sarajevu

image

Plakat 12. Međunarodnog sportskog simpozija SIMPOSAR u Sarajevu i plakat filma ‘The Magical Seven‘ o Toniju Kukoču

Antonio Balic/Cropix

- Košarka nije individualan sport, morate imati dobre suigrače, trenere, masere... Morate biti i sretne ruke da upadnete u neku generaciju koja vas iznosi u lošim danima i utakmicama. Tako da nije baš jednostavno pričati o meni kao individui koja je sve to napravila – istaknut će ‘Magical seven’, koji je uživao u nekoliko dana svog boravka u Sarajevu. 

Posjetio je nakon više od tri desetljeća Igman gdje se prvo s juniorskom, a zatim sa seniorskom reprezentacijom pripremao za nastup na svjetskim prvenstvima (s oba se vratio sa zlatom, te naslovom MVP prvenstva). I opet je, kao i te 1987. i 1990. godine, ‘istrčao‘ tih ‘samo‘ 250 skalina...

- Kad si istrčao do gore, odmah natrag. Koliko sam imao odmora dok opet nisam morao gore? Što sam imao, desetak sekundi. I tako tri puta za redom gore, dole... Mi smo uvijek bili najspremnija reprezentacija na nekom natjecanju, Daleko najspremnija, Ma, kad sam dolazio u Sarajevu nakon toliko godina, nisam želio propustiti doći opet na Igman, tu podno skakaonica gdje su održane Olimpijske igre 1984., a gdje smo mi trenirali 1987. godine s juniorskom reprezentacijom. I da nije bilo velikih poplava u Italiji te godine, bilo je pitanje hoće li se održati SP u Borniju, ne bi dolazili ovdje. Naime, odgodio se zbog poplava početak prvenstva, i gdje ćemo, amo u Sarajevo, na Igman, i trči gore, dole po ovim skalinima - prisjetio se Kukoč. 

image

Nakon 250 skalina na Igmanu uspomena na susret s Tonijem Kukočem

Damir Krajač/Cropix

Skoknuo nakon posjeta Igmanu do Vrela Bosne, dan prije odradio konferenciju za novinare, jutro nakon filma sudjelovao na košarkaškom panelu u sklopu 12. Simposara, međunarodnog sportskog simpozija, kojeg je 2012. godine pokrenuo, a tko drugi nego Baho, a koji je i ovaj put okupio ne samo velikane sporta s prostora bivše države, već i izvan nje, a svi oni su, kad je film došao do kraja, ustali sa svojih mjesta u dvorani hotela Hills, te pljeskali, pljeskali i pljeskali ‘Magičnoj sedmici‘ ne samo hrvatske košarke.

image

Kukoč je bio bez riječi nakon ovacija koje je dobio nakon promocije filma ‘Magična sedmica‘ autora Sabahudina Topalbečirevića u Sarajevu

Damir Krajac/Cropix
27. travanj 2024 16:59