StoryEditorOCM
AutomobilizamTCR ISTOČNA EUROPA

Dubrovčanin peti put juri stazom na kojoj se vozi Velika nagrada Austrije u formuli 1: ‘Leži mi staza. Treći, četvrti ...‘

Piše Tonči Vlašić
17. svibnja 2024. - 11:01

Javio se dan, tri sata, dvije minute i 15 sekundi prije prve utrke za bodove ovog vikenda na Red Bull Ringu. Tako je pisalo na velikom satu, koji odbrojava vrijeme do početka. 

- Trenirali smo jutros, popodne ću opet. Sutra su kvalifikacije u osam i po, utrka je u 13 sati. Druga je u nedjelju – javio se 37-godišnji Dubrovčanin Žarko Knego iz Austrije. TCR Istočna Europa došla je do druge stranice. Prva je bila u Balaton Parku, novoj pozornici u Mađarskoj, koja je svima bila nepoznanica. Red Bull Ring nije. Već nekoliko puta je jurio stazom koja je izgrađena prije više od pola stoljeća, a na kojoj se održava Velika nagrada Austrije u formuli 1.

- Leži mi Red Bull Ring – ističe Knego. Prvi put je bio na Red Bull Ringu 2019. godine, zatim 2021., 2022., 2023., te sad. 

image

Žarko Knego

Na treninzima jučer i jutros je Knego među četiri najbrža.

- Treći, četvrti... Ali, bio sam i u Balaton Parku među tri, četiri najbrža na treninzima. Ali, u kvalifikacijama dignu crvenu zastavu kad sam vozio najbrži krug, te sam startao deveti u prvoj utrci, i onda mi u njoj pukne guma, imao sam sudar, te sam u drugoj utrci morao krenuti sa zadnjeg mjesta. Probio sam se do devetog mjesta. Unatoč tome što sam među osvajačima bodova, očekivanja su bila veća. I sad su.

image

Žarko Knego, trofejni automobilist Dubrovnik Racinga

Tonči Vlašić/

Usporedio je prošlu sezonu s početkom nove.

- Spremniji, ma, sve skupa je bolje. Auto je onakav kakav treba biti. Ovo je robustan auto. Pokazalo se to u Balaton Parku. Jak sudar, a šteta mala. Naravno, ovaj auto je zahtjevniji od Cupra Leona, ali kad sve pohvataš, onda letiš – rekao je Knego.

Ne možemo zaboraviti kako je lani baš nakon nastupa na Red Bull Ringu, tad trećoj stanici sezone TCR Istočne Europe, a uoči preostale tri, povukao potez koji je iznenadio mnoge.

- Da, nije baš normalno da se mijenja auto usred sezone, ali tako sam bio odlučio, i pokazalo se već u završnici prošle sezone kako je to bio pravi potez, koji je donio pomak. 

Sezonu je član Auto kluba Dubrovnik Racing zakiljučio s pobjedničkim postoljem jureći u Hyndai Elantri N TCR uz koju su non stop Miroslav Rastović, Željko Posavec, Tomislav Srbljinović, Maroje Batina i Marko Puljić

Nakon svake vožnje se razgovara, raspravlja, a sve kako bi bilo još bolje kad idući put izaže na stazu...

Ukupno je šest stanica i ove sezone. Knego je na prvoj uzeo bodove, prva dva. 

image

Žarko Knego

01. lipanj 2024 16:48